Baton Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 (edytowane) Hej. To mój pierwszy post na forum, takze chciałbym wszystkic przywitać Dopiero zaczynam przygodę z warzeniem dlatego postanowiłem skorzystać z gotowych zestawców surowców np. z browamatora. Jednak lubię sporą goryczkę oraz aromaty amerykańskich chmieli dlatego chciałbym zmodyfikować zestawy IPA http://www.browamato...3249&sortuj=kod oraz stout http://www.browamato...3&grupa_p=6[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod poprzez dodanie amerykańskiego chmielu. Chciałbym uzyskać bardziej aromaty cytrusowe, owocowe niż żywiczne, myślałem nad Amarillo, ale jest otwarty na porady. No i tutaj pojawia się pytanie: jak chmielić Czy dodawać Amarillo i na goryczkę i na aromat i na dry hopping czy szkoda go na goryczkę i na nią dać chmiele z zestawu. Nie chciałbym też zakryć wszystkich aromatów tych angielskich chmieli. No i jeszcze takie pytanie czy poprawnie zrobione piwo z takich zestawów jest porównywalne np. z Pintą czy AleBrowarem. Edytowane 18 Czerwca 2013 przez Baton Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 witam na forum, poza tym nie rozumiem: Jednak lubię sporą goryczkę oraz aromaty amerykańskich chmieli Czy dodawać Amarillo i na goryczkę i na aromat i na dry hopping czy szkoda go na goryczkę i na nią dać chmiele z zestawu. Nie chciałbym też zakryć wszystkich aromatów tych angielskich chmieli no ale ja to nie jestem specjalistą od chmieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 18 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Pierwszy post i od razu wpadka Może rzeczywiście nie wyraziłem się zbyt jasno. Obawiam się że np. 30 gram chmielu z zestawu stout może dać mniejszą goryczkę niż bym oczekiwał. Dodatkowo chce z niego zrobić coś w stylu american stout, jednak nie chciałbym, żeby aromaty amerykańskiego chmielu były jedyne, tylko żeby była też ta estrowość i aromaty typowe dla dry stoutu. Nie wiem czy lepiej opisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 No i jeszcze takie pytanie czy poprawnie zrobione piwo z takich zestawów jest porównywalne np. z Pintą czy AleBrowarem. Tak. Biorąc pod uwagę aktualną kondycję na przykład Rowing Jacka to domowe powinno wyjść lepsze. jak chmielić Jeśli lubisz amerykańskie i nie masz problemu żeby wydać te 20zł więcej to olałbym chmiele z zestawu i dokupił zestaw własnych. Zwłaszcza w przypadku IPA. Sam zaczynałem podobnie tylko zestawy brałem z CP (mam z tego okresu spory zapas Marynki i Lubelskiego). Jakich chmieli użyć? Albo zdaj się na intuicję, albo poprzeglądaj gotowe receptury na forum. Amarillo może być użyte i na goryczkę i na aromat i na dry hoping. Jak użyjesz zamiast Amarillo na goryczkę Marynki to też się świat nie zawali. Nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszne chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszne chmielenie. tu się może tylko amap wypowiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 Nie ma czegoś takiego jak jedynie słuszne chmielenie. tu się może tylko amap wypowiedzieć niby co mam odpowiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 no że homeopatyczne chmielenie jest jedyne słuszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 18 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2013 przecież kolega chce IPA zrobić, to jakie homeopatyczne? oj, było nie polewać ci wczoraj ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Receptura z zestawu IPA wygląda tak: słody: Pale Ale 4,4 kg Caraamber 0,3 kg zacieranie: 67°C – 60 min 72°C – 15 min 76°C – wygrzew chmielenie: Marynka (7,8% AA) 40g - 60min Challenger (7,1% AA) 20g - 30min Fuggles (4,5% AA) 10g - 5 min Chmielenie na zimno: Fuggles - 20g (7 dni) W BeerSmith wychodzi mi 19,5 IBU, nie za wiele (nie wiem, może coś źle zrobiłem). Chciałbym dodać Amarillo (8,5% AA) 20g na goryczkę i 20g na zimno (myślę czy jeszcze np. na 15 minut nie sypnąć z 10g). Ma to sens czy wyjdzie coś dziwnego? Czy Amarillo zdominuje w aromacie Fuggles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Coś źle liczysz, w BS po wrzuceniu przepisu IBU wyniosło mi koło 50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 No to by miało większy sens. I już znalazłem błąd, wychodzi 47,7 IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się