Skocz do zawartości

z zapasów


aopon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zostało mi trochę zapasów i ułożyłem z pomocą BeerSmith-a taką recepturę:

- około 20l brzeczki nastawnej

- 1,8 kg słód pilzneński Weyermann

- 1,0 kg słód monachijski typ II Weyermann

- 0,7 kg słód Caramunich I Weyermann

- 0,6 kg słód pszeniczny jasny Weyermann

- 0,3 kg słód żytni Weyermann

- 0,3kg płatki owsiane błyskawiczne

- 24g chmiel Marynka na całe gotowanie, 60 minut

- 10g chmiel Marynka na minutę przed końcem gotowania

- drożdże Fermentis Safale US-05

 

Zacieranie:

- 67°C 60min

- 76°C 10min

 

Wyliczenia:

- 13 Blg brzeczki nastawnej

- 29,7 IBU

- 22,7 EBC

- 5,2% alkohol

- nagazowanie 2,3

 

Nie mam jeszcze za dużego doświadczenia z komponowaniem własnych receptur, dlatego proszę Was o opinie czy coś z tego wyjdzie

 

[początkowo chciałem zrobić Belgian Pale Ale, ale wyszło totalnie poza stylem, dlatego zmieniłem treść - przepraszam za zamieszanie]

Edytowane przez aopon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

zmieniłem treść pierwotnego tematu, faktycznie to co wymyśliłem jest innym piwem niż BPA - nie mam doświadczenia jeszcze i zasugerowałem się tylko parametrami koloru, goryczki, alkoholu i nagazowania, które podawał mi Beersmith. Przepraszam za zamieszanie.

Chciałbym jednak uwarzyć te piwo, z racji tego, że zostało mi trochę zapasów i może akurat będzie dobrze. Mam jeszcze pytanie o zacieranie, w wiki wyczytałem, że dla słodu żytniego warto zrobić przerwę beta-glukanową w 45°C-50°C, czy zastosować ją w tym piwie? Jak długa ma być taka przerwa?

 

Mam jeszcze spore zapasy chmielu Marynka i Cascade, chętnie bym dodał tylko nie wiem ile :)

 

Chcesz zrobić dobre piwo, czy zgodne z amerykańską interpretacją rzeczywistości?

dobre :)

 

Dzięki za pomoc!

Edytowane przez aopon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

zmieniłem treść pierwotnego tematu, faktycznie to co wymyśliłem jest innym piwem niż BPA - nie mam doświadczenia jeszcze i zasugerowałem się tylko parametrami koloru, goryczki, alkoholu i nagazowania, które podawał mi Beersmith.

 

Cóż, ale na początek to już jest dobra baza. Tyle że oprócz koloru i goryczki, musisz wziąć pod uwagę charakter.

Słody pszeniczne, żytnie i płatki owsiane to raczej nie ta bajka, ten caramunich chyba też, zamiast tego przydałby się dodatek jakiegoś typowego belgijskiego słodu. Potem tylko belgijskie drożdże i jazda.

Swoją drogą BPA podobno ma być umiarkowanie fenolowe, a ja mam zamiar niedługo jedno popełnić w domu, przy obecnych temperaturach, na drożdżach Ardens. Podobno dają intensywne doznanania zapachowe przy około 28-30 stopniach.

Jak na razie przy około 22-24 było naprawdę ciekawie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy 300g żytniego możesz odpuścić tę przerwę, ona i tak wiele nie zmieni. Będziesz miał nieco bardziej lepką brzeczkę, ale nie dużo.

 

Jak zamienisz tę Marynkę na 10' na 40g Cascade, to będzie ciekawsze piwo. Ale ogólnie wygląda dobrze. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.