aopon Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, zostało mi trochę zapasów i ułożyłem z pomocą BeerSmith-a taką recepturę: - około 20l brzeczki nastawnej - 1,8 kg słód pilzneński Weyermann - 1,0 kg słód monachijski typ II Weyermann - 0,7 kg słód Caramunich I Weyermann - 0,6 kg słód pszeniczny jasny Weyermann - 0,3 kg słód żytni Weyermann - 0,3kg płatki owsiane błyskawiczne - 24g chmiel Marynka na całe gotowanie, 60 minut - 10g chmiel Marynka na minutę przed końcem gotowania - drożdże Fermentis Safale US-05 Zacieranie: - 67°C 60min - 76°C 10min Wyliczenia: - 13 Blg brzeczki nastawnej - 29,7 IBU - 22,7 EBC - 5,2% alkohol - nagazowanie 2,3 Nie mam jeszcze za dużego doświadczenia z komponowaniem własnych receptur, dlatego proszę Was o opinie czy coś z tego wyjdzie [początkowo chciałem zrobić Belgian Pale Ale, ale wyszło totalnie poza stylem, dlatego zmieniłem treść - przepraszam za zamieszanie] Edytowane 23 Czerwca 2013 przez aopon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Belgijskie to piwo nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 tak myślałem A powiedz mi gdyby to było piwo "bez stylowe" to można się po nim czegoś dobrego spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Będzie dobre. Tylko aromatu chmielowego się za dużo z tych 10g Marynki nie spodziewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 A nie prościej zamówić zestaw surowców na BPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 A nie prościej zamówić zestaw surowców na BPA? A czy te gotowe zestawy surowców jest zawsze zgodne ze stylem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Przynajmniej powinny się starać być w widełkach stylu, czyż nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Chcesz zrobić dobre piwo, czy zgodne z amerykańską interpretacją rzeczywistości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aopon Opublikowano 23 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 (edytowane) Witam, zmieniłem treść pierwotnego tematu, faktycznie to co wymyśliłem jest innym piwem niż BPA - nie mam doświadczenia jeszcze i zasugerowałem się tylko parametrami koloru, goryczki, alkoholu i nagazowania, które podawał mi Beersmith. Przepraszam za zamieszanie. Chciałbym jednak uwarzyć te piwo, z racji tego, że zostało mi trochę zapasów i może akurat będzie dobrze. Mam jeszcze pytanie o zacieranie, w wiki wyczytałem, że dla słodu żytniego warto zrobić przerwę beta-glukanową w 45°C-50°C, czy zastosować ją w tym piwie? Jak długa ma być taka przerwa? Mam jeszcze spore zapasy chmielu Marynka i Cascade, chętnie bym dodał tylko nie wiem ile Chcesz zrobić dobre piwo, czy zgodne z amerykańską interpretacją rzeczywistości? dobre Dzięki za pomoc! Edytowane 23 Czerwca 2013 przez aopon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Witam, zmieniłem treść pierwotnego tematu, faktycznie to co wymyśliłem jest innym piwem niż BPA - nie mam doświadczenia jeszcze i zasugerowałem się tylko parametrami koloru, goryczki, alkoholu i nagazowania, które podawał mi Beersmith. Cóż, ale na początek to już jest dobra baza. Tyle że oprócz koloru i goryczki, musisz wziąć pod uwagę charakter. Słody pszeniczne, żytnie i płatki owsiane to raczej nie ta bajka, ten caramunich chyba też, zamiast tego przydałby się dodatek jakiegoś typowego belgijskiego słodu. Potem tylko belgijskie drożdże i jazda. Swoją drogą BPA podobno ma być umiarkowanie fenolowe, a ja mam zamiar niedługo jedno popełnić w domu, przy obecnych temperaturach, na drożdżach Ardens. Podobno dają intensywne doznanania zapachowe przy około 28-30 stopniach. Jak na razie przy około 22-24 było naprawdę ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Przy 300g żytniego możesz odpuścić tę przerwę, ona i tak wiele nie zmieni. Będziesz miał nieco bardziej lepką brzeczkę, ale nie dużo. Jak zamienisz tę Marynkę na 10' na 40g Cascade, to będzie ciekawsze piwo. Ale ogólnie wygląda dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się