KosciaK Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 Jako, że najwyższa już pora zamawiać surowce na kolejne warki, siedzę właśnie nad Beersmithem, przeglądam różne przepisy i próbuję ułożyć recepturę na Amber Ale. Wyszło mi coś takiego: Słody Pale Ale (Strzegom) - 3,3kg - 60% Wiedeński (Strzegom) - 1kg - 18,2% Bursztynowy (Strzegom) - 0,5kg - 9,1% Karmelowy czerwony (Strzegom) - 0,5kg - 9,1% Karmelowy 300 (Strzegom) - 0,2kg - 3,6% Zacierane raczej na słodko. Celując w ekstrakt 14-14,5°Blg. Do tego Pacific Jade - po 20g na 60', 30', 15', 5' + 20g na cichą. No i tu pytanie, czy nie za dużo słodów karmelowych? Z tego co pokazuje BS to nawet przy tej ilości ledwo osiągnę minimum dla koloru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2013 (edytowane) Ja bym zmniejszył przynajmniej o połowę ilość karmelowych, a ewentualnie dał odrobinę jakiegoś czekoladowego na podbicie koloru. Edytowane 22 Czerwca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Hej Ja bym zamienił wiedeński na monacha II i drastycznie, jak mówił Afghan zmniejszył ilość karmelowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Zamawiając słody wziąłem zamiast wiedeńskiego słód monachijski II i zrezygnowałem z dodawania karmelowego 300. Nad zmniejszeniem ilości bursztynowego i karmelowego jeszcze myślę, w sumie kolor mógłbym podbić odrobiną pszenicznego czekoladowego. Chodzi mi właśnie o mocno słodowe, wręcz lekko słodko-karmelowe piwo by miało co kontrować goryczkę. Receptura na Dr Rudi Amber Ale, która była moją inspiracją ma w zasypie aż 22,8% słodów karmelowych, u mnie po zmianach byłoby 18%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m17essi Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Witam chciałbym zrobić podobne piwko jak Dr Rudi Amber Ale,mam podobne słody tylko inne chmiele (chinook 60g,citra 40g,amarillo50g,cascade 45g) Czy któryś z kolegów mógłby mi pomóc w chmieleniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Ze słodami karmelowymi w ilości którą proponuje KosciaK spokojnie da się zrobić bardzo dobre piwo, proszę nie straszyć kolegi. Z tym, że ja zacierałem na wytrawnie. Edytowane 28 Czerwca 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się