Skocz do zawartości

NZ Amber Ale


KosciaK

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że najwyższa już pora zamawiać surowce na kolejne warki, siedzę właśnie nad Beersmithem, przeglądam różne przepisy i próbuję ułożyć recepturę na Amber Ale. Wyszło mi coś takiego:

 

Słody

  • Pale Ale (Strzegom) - 3,3kg - 60%
  • Wiedeński (Strzegom) - 1kg - 18,2%
  • Bursztynowy (Strzegom) - 0,5kg - 9,1%
  • Karmelowy czerwony (Strzegom) - 0,5kg - 9,1%
  • Karmelowy 300 (Strzegom) - 0,2kg - 3,6%

Zacierane raczej na słodko. Celując w ekstrakt 14-14,5°Blg. Do tego Pacific Jade - po 20g na 60', 30', 15', 5' + 20g na cichą.

 

No i tu pytanie, czy nie za dużo słodów karmelowych? Z tego co pokazuje BS to nawet przy tej ilości ledwo osiągnę minimum dla koloru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamawiając słody wziąłem zamiast wiedeńskiego słód monachijski II i zrezygnowałem z dodawania karmelowego 300. Nad zmniejszeniem ilości bursztynowego i karmelowego jeszcze myślę, w sumie kolor mógłbym podbić odrobiną pszenicznego czekoladowego.

Chodzi mi właśnie o mocno słodowe, wręcz lekko słodko-karmelowe piwo by miało co kontrować goryczkę. Receptura na Dr Rudi Amber Ale, która była moją inspiracją ma w zasypie aż 22,8% słodów karmelowych, u mnie po zmianach byłoby 18%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze słodami karmelowymi w ilości którą proponuje KosciaK spokojnie da się zrobić bardzo dobre piwo, proszę nie straszyć kolegi. Z tym, że ja zacierałem na wytrawnie.

Edytowane przez stachu68
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.