Pierre Celis Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Dzisiejszy wpis jest trochę nietypowy, ale dla piwowarów domowych będzie z pewnością dość cenny. Wiele osób pyta mnie o recepturę zwycięskiego porteru z konkursu w Żywcu. Ciężko odpowiedzieć każdemu z osobna, stąd dzisiejsza publikacja. Może tytułem wstępu jeszcze kilka zdań o genezie tego piwa. Bezpośrednią inspiracją do uwarzenia piwa kawowego była Kawka z Browaru Widawa. Jako, że piwo było w zasadzie niedostępne w moim mieście, postanowiłem zadziałać samemu i uwarzyć coś w podobnym klimacie. Kawa to po piwie mój drugi ulubiony napój, więc piwo kawowe było dla mnie naturalnym wyzwaniem. Prototypowa receptura powstała na okoliczność Szczecińskich Warsztatów Piwowarskich, które mam przyjemność współorganizować. Jak się później okazało, była ona strzałem w dziesiątkę. Piwo wyszło znakomite – gładkie, dobrze zbalansowane, o pięknym kawowym aromacie. Mimo obaw o tłuszcz zawarty w kawie, piana na niczym nie straciła. Wręcz odwrotnie – choć nie była obfita, to miała cudną kremową strukturę. Recepturę powtórzyłem z drobnymi zmianami w domu, już trochę pod kątem konkursu w Żywcu. Jak widać kawa jest wdzięcznym dodatkiem i na tyle zauroczyła sędziów, że piwo zajęło pierwsze miejsce w swojej kategorii zdobywając 42 na 50 możliwych punktów. Z ciekawostek dodam, że nie byłem do końca zadowolony z efektów. Marzyło mi się piwo pełniejsze w smaku. Werdykt jury był dla mnie tym większą niespodzianką. Robust Coffee Porter 14,2 Blg Obliczony kolor: 48 EBCObliczona goryczka: 30 IBUReceptura na 25L gotowego piwa. Składniki 2,8kg słód pilzeński2kg słód monachijski1kg płatki owsiane0,3kg słód Carabelge0,3kg jęczmień palony0,1kg słód Carafa IIIdrożdże WYeast 1728 Scottish Ale (gęstwa) Zacieranie Skleikowane wcześniej płatki owsiane dodałem na początku zacierania.Wygodniej jest użyć płatków błyskawicznych, bo tych nie trzeba kleikować. 52C – 10min,63C – 30min,72C – 30min Chmiel i kawa Gotowanie 80 min. Chmielenie: Sybilla 130 HBU + Chinook 246 HBU po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania. 200g grubo zmielonej (ześrutowanej) kawy (Lavazza Crema & Aroma) moczone w podwójnej siateczce muślinowej przez ok. 5 minut po wyłączeniu palnika i rozpoczęciu powolnego chłodzenia. Fermentacja Fermentacja burzliwa 8 dni w temperaturze 21°C (w pierwszych 2 dniachprzeniesione do 16°C, bo zbyt mocno wyłaziło z wiadra) Fermentacja cicha 8 dni w temperaturze 21°C Ekstrakt końcowy 3,75 Blg (odfermentowanie ok. 73,5%, alkohol objętościowo ok. 5.45%) Do refermentacji użyłem 115g białego cukru. Smacznego! Post Robust Coffee Porter, czyli piwo kawowe od Piwologa pojawił się poraz pierwszy w Piwolog radzi .... Wyświetl pełny artykuł jimmy_jb i dori 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Gratulacje. Poszedł plusik. Mi osobiście marzy się coś w rodzaju kawowego schwarzbiera. Planuję zmniejszyć Blg oraz usunąć z przepisu słód Carabelge i płatki owsiane. Czy uważasz że użycie naparu z kawy da gorsze efekty niż Twoja metoda? A może "kawienie" na zimno wyprażonymi ziarnami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się