jimmy_jb Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Przemierzam się do lekkiego pszenicznego (11* Blg) z dodatkiem kolendry, planuję 11-12 litrów. Fermentacja będzie na WB-06 w 20-21°C. Ile dać kolendry i w którym momencie gotowania? Nie chcę by zdominowała smak. Użyję kolendry ziarnistej rozdrobnionej w moździerzu. Czy 15 g na 30 minut będzie ok czy za dużo?. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Moim zdaniem za dużo. Dałbym 5g na 5 minut. jimmy_jb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Wg mnie 5g na 5 minut nawet nie poczujesz. Daj na 5, ale 10g. Albo nawet lepiej 10g na 5', 5g na wyłączenie palnika. jimmy_jb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Wg mnie 5g na 5 minut nawet nie poczujesz. To jeszcze zależy jaka kolendra - kolendra kolendrze nie równa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 W wikirecepturach jest ~15g na 20-40 litrów. Zważywszy, na ...planuję 11-12 litrów...Nie chcę by zdominowała smak.. polecam rozwagę w sypaniu przyprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Kolendrę można spokojnie dodać do fermentora po zakończeniu burzliwej więc zawsze zdążysz doprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Dziękuję za porady. Zajrzę jeszcze do receptur i coś wykombinuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Kolendrę można spokojnie dodać do fermentora po zakończeniu burzliwej więc zawsze zdążysz doprawić Robiłeś tak? Zmieloną? Luzem, czy w obciążonym woreczku? Na jak długo? Jak efekty? Mam właśnie wita na cichej i miałem w planie dodać trochę kolendry. Nawet się dziś przeszedłem do sklepu żeby kupić, ale była tylko ta z Kamis i zrezygnowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) No właśnie ta z Kamisa jest dobra do piwa Sypałem luzem, lekko zgniecioną w moździerzu na ok. tydzień. Wg. mnie na zimno daje więcej takich lekkich cytrusowych aromatów. Razem z kolendrą dodaję suszone skórki cytrusów (cytryny, pomarańczy, grapefruitów) które też na zimno dają więcej aromatu. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Ja kupowałem z Royal Brand: https://www.e-piotri...l-brand/236893/ A ta z Kamisa miała "kraj pochodzenia: Polska" więc nie brałem. No ale skoro mówisz że dobra to może jeszcze wrócę. I skłaniam się jednak ku "kolendrowaniu na zimno" w siateczce - mniej problemów przy dekantacji do wiadra do rozlewu. Mój wit już prawie tydzień na cichej, więc jeśli dam to i tak tylko na kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyneq Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Możecie mi wytłumaczyć o tym jest ten topic? Bo najpierw mi się wydawało że ktoś chce dodawać kolendry do pszenicznego ( u mnie w domyśle oznacza że do weizena, jeszcze kolega napisał że WB06). Jakoś nikt nie zapytał po co, i czy to w ogóle pasuje. Chociaż - co mi do tego co komu pasuje? Teraz jednak wątek schodzi na WITy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 bo wit też pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 z pszenicą warto eksperymentować w sumie nie wpadłem jeszcze na 'kolendrowanie na zimno' przy wicie, obowiązkowo spróbuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 26 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Oczywiście że warto. Z miodem wychodzi miodzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się