TOMASZ Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Witam, W dniu wczorajszym na wieczór uwarzyłem sobie piwo z brew-kita Irish stout. Dzisiaj rano patrze a na powierzchni ogromna piana. (zdj) Czy mieliście do czynienia z taka pianą. Czy to normalne? Czy jest wskazane mieszanie balonem aby piana opadła. I jeszcze jedno pytanie o BLG. Zamiast cukru dodałem ekstrakt słodowy płynny oraz 200g glukozy. Mając na uwadze, że dałem więcej niż trzeba zmierzyłem BLG i wyniosło 10 znowu tylko 10. Dodam, że sprawdzałem przy temp. 20 stopni C. Chcąc mieć te 12 BLG startowe czy mogę dodać teraz glukozę dla zwiększenia mocy piwa. Pozdrawiam, Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Nic z tą pianą nie rób, sama opadnie. Mocy też nie ma sensu zwiększać glukozą, jak już to ekstraktem słodowym. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koniu. Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Piana jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Infekcja, wylej w kanał, bo ci mieszkanie wybuchnie! A tak całkiem poważnie, to masz piękny przykład fazy wysokich krążków. Jest o tym napisane na wiki: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 a możesz napisać dokładnie czego użyłeś ,znaczy o ekstrakt chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMASZ Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 dodałem - Ekstrakt słodowy- jasny niechmielony 1,7 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 (edytowane) no to faktycznie dziwna sprawa jeśli brewki typowy 1,5 czy 1,7kg do 1,7 kg ekstraktu i 200 glukozy to są dwa wyjścia że wychodzi ci 10blg albo zwalony cukromierz albo źle odliczasz wodę,więcej jak 20L sprawdź na wodzie (w 20C) areometr czy pokazuje 0blg zobacz czy w środku nie ma wody, zaznacz na szkle markerem jakiś punkt np.tam gdzie jest zero na skali,pomachaj nim mocno i zobacz czy dalej się pokrywa Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMASZ Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 no to faktycznie dziwna sprawa jeśli brewki typowy 1,5 czy 1,7kg do 1,7 kg ekstraktu i 200 glukozy to są dwa wyjścia że wychodzi ci 10blg albo zwalony cukromierz albo źle odliczasz wodę,więcej jak 20L sprawdź na wodzie (w 20C) areometr czy pokazuje 0blg zobacz czy w środku nie ma wody, zaznacz na szkle markerem jakiś punkt np.tam gdzie jest zero na skali,pomachaj nim mocno i zobacz czy dalej się pokrywa sprawdzę ten cukromierz. wody 9 butelek po 2l wody mineralnej + 2 litry z garnka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 To jest duża piana? Chłopaku, chyba jeszcze nie widziałeś dużej piany. To jest jak najbardziej normalna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 I zaraz się zaczną przechwałki, kto miał większą pianę... A żeby było choć trochę merytorycznie - ze zdjęcia wynika, że jest wszystko w jak najlepszym porządku. Teraz zostaw balon w spokoju na jakieś dwa tygodnie, niczego nie ruszaj, nie mieszaj, nie otwieraj i nie zaglądaj a będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 nie zaglądaj a będzie dobrze. No właśnie zaletą takiego balona jest to, że może sobie zaglądać ile dusza zabraknie (uwaga na promienie UV). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMASZ Opublikowano 25 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Balon jest zasłonięty przed światłem. Temperatura idealna 21C. Czekałem ta taki chłodny tydzień jaki jest teraz Nadal zastanawiam się nad niskim BLG startowym. sprawdziłem moje 2 cukromierze na wodzie o temp. 20C wychodzi 0 czyli cukromierze OK, wody dałem tak jak pisałem wyżej 22 litry. Aby nie rozmyślać ile jest cukru w cukrze następnym razem do mojej 3 warki dodam koncentrat, ekstrat, 1 kg. glukozy i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się