bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Hej. Chciałbym uwarzyć piwo wg tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Stout_Owsiany,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 Jednak w składnie jest tam podany ekstrakt barwiący. Nie posiadam go niestety. Można go jakoś zastąpić słodami palonymi/czekoladowymi? Chodzi tylko o nadanie barwy, czy również jest jakiś jego wpływ na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Można, robisz wywar z jakiegoś słodu barwiącego przez namoczenie w wodzie, cedzisz i wlewasz do brzeczki. Potrzebną ilość wyliczysz dowolnym programem piwowarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Czyli chodzi o to aby nadać koloru, a słodów palonych/barwiących nie dodawać do zacieru aby nie wnosiły palonych posmaków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 właśnie chyba o to chodzi, żeby tych smaków było więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 To nie prościej dodać po prostu więcej słodu barwiącego do zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 3 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 Jak zwiększona paloność Ci nie przeszkadza to możesz dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) A kiedy dodać słody palone i czekoladowe? Od początku czy po negatywnej próbie jodowej, bezpośrednio przed rozpoczęciem grzania do mash out? Edit: Piwo już warzone. Ostateczny przepis jest tu: http://www.piwo.org/topic/9656-browar-u-koziolka/#entry215578 Edytowane 3 Lipca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się