Jump to content

pszeniczne podejście drugie


Sojer

Recommended Posts

Witam!

wieki temu zrobiłem pszeniczniaka wg następującej receptury podanej na końcu postu. Zastanawiam się nad zmianami. Primo idą do mnie drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (dzięki BaronVonZuk).

Słody jakie mam to:

Carahell

Melanoidynowy

Carared

Caraaroma

Carapils

Pszeniczny

monachijski

 

Zrobić tak jak poprzednio, czy coś z mych słodów byście polecili? Nadal myślę o dekokcji dwuwarowej

Jeśli robiłbym podobnie dałbym 2,5 pszenicznego, 1,5 pilzneńskiego i 0,5 carahell

 

Oto warka z 1 X 2007

pszeniczny jasny 2 kg

pilzneński 1,5 kg

carahell 0,25 kg

 

dekokcja dwuwarowa

 

45 st. 15 min

53 st. I dekokt (63 st. 10 min, 72 st. 10 min, 100 st. 15 min)

63 st. II dekokt (72 st. 10 min, 100 st. 15 min)

72 st. 35 min.

78 st. i filtracja

 

chmielenie Lubelski 20 g + 10 g

 

drożdże Safbrew WB-06

 

Blg początkowe 12,5, końcowe 3,5

refermentacja glukoza 170 g (na 33 butelki 0,5 l)

Edited by Tomek-Pasieka
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.