Sojer Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Witam! wieki temu zrobiłem pszeniczniaka wg następującej receptury podanej na końcu postu. Zastanawiam się nad zmianami. Primo idą do mnie drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (dzięki BaronVonZuk). Słody jakie mam to: Carahell Melanoidynowy Carared Caraaroma Carapils Pszeniczny monachijski Zrobić tak jak poprzednio, czy coś z mych słodów byście polecili? Nadal myślę o dekokcji dwuwarowej Jeśli robiłbym podobnie dałbym 2,5 pszenicznego, 1,5 pilzneńskiego i 0,5 carahell Oto warka z 1 X 2007 pszeniczny jasny 2 kg pilzneński 1,5 kg carahell 0,25 kg dekokcja dwuwarowa 45 st. 15 min 53 st. I dekokt (63 st. 10 min, 72 st. 10 min, 100 st. 15 min) 63 st. II dekokt (72 st. 10 min, 100 st. 15 min) 72 st. 35 min. 78 st. i filtracja chmielenie Lubelski 20 g + 10 g drożdże Safbrew WB-06 Blg początkowe 12,5, końcowe 3,5 refermentacja glukoza 170 g (na 33 butelki 0,5 l) Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez Tomek-Pasieka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Poczekac na drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się