Gość franc Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Miałem zamiar dzisiaj wykonać otwory w moich kegach które to mają być hermsem. No i co ?! Psinco nie umię wywiercić otworu ! Nawierciłem pierw fi 8 potem miałem zamiar wywiercić fi 21 pod armaturę 1/2 cala. Ale nie udało się trójkąty wychodzą, wiertło luzuje się w wiertarce i tyle z tego jest. Użyłem zwykłych wierteł. Czy ma ktoś jakieś sposoby?Pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Nierdzewka to niewdzięczny materiał. Proponuję poszukać warsztatu to za kilkanaście zł zrobią co trzeba. A tak tylko popalisz wiertła ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Wiertło stożkowe (do wiercenia otworów o dużych średnicach w zlewozmywakach inox). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Cześć. Musisz użyć wiertła koronowego do metali, coś w ten deseń: http://weldi.pl/wier...-do-metalu.html , lub otwornicy http://weldi.pl/otwornice.html . Edytowane 6 Lipca 2013 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) http://www.profitech...niki-do-blachy/ drogie ale bajka Używam tego przy robieniu dziur na lampki i przyciski w rozdzielniach elektrycznych. Daje radę przy blachach nawet grubości 4 mm. Cena spora ale kupując można później sprzedać następnemu za kilka złotych taniej. Edit: Baj dy łej na otwór pół cala wiercić trzeba chyba na 22,5mm? Edytowane 6 Lipca 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 I dalej nic palą się nawet wiertła stożkowe rzekomo tytanowe. Czy możecie mi polecić kogoś kto wykona mi te otwory ? Oczywiście ktoś z Katowic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Zwolnij obroty. Zastosuj chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 A jakie obroty ma wiertarka? Musi iść bardzo wolno, zobaczysz, że wiertła zupełnie inaczej zbierają metal. Ja jednym wiertłem nawierciłem sporo dziur w kegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Do wiercenia w nierdzewce stosowane wiertła kobaltowe , mają w oznaczeniu symbol "Co" , dostępne w każdym średnio zaopatrzonym sklepie , obroty wiercenia dobierane w zależności od średnicy , generalnie zgadzam się z przedmówcami że nie są zbyt wysokie . Rozwiercanie otworów to zły pomysł , lepiej punktować i wiercić bezpośrednio , dłużej wytrzyma wiertło i na pewno lepiej wywierci się . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Że o smarowaniu nie wspomnę, do wiercenia nierdzewki są specjalne smary, najlepsze moim zdaniem to te na bazie łoju wołowego, ale coś słabo z nimi w handlu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arcane Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Herbata z cukrem dużo cukru - ulepek / łój z grafitem/jak masz trójkąt to wiercić przez szmatę - trochę karkołomne ale niweluje w dużym stopniu drgania. No i przede wszystkim zamontuj wszystko sztywno wiertarka i przedmiot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Nastawne rozwiertaki też by załatwiły sprawę. Trochę by to było żmudna robota ale do wykonania. Jak masz więcej otworów jeszcze nie zaczętych nawierć małym wiertłem na obwodzie ( nie przekraczając linii ) wytnij przecinakiem albo wyrzynarką i pilnikiem pod wymiar lub palcowym kamieniem do szlifowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi