korzen16 Opublikowano 24 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 Staram się robić dwie warki na miesiąc, pierwszy rok 24 warki, więc matematycznie wychodzi cztery lata, trzeba trochę przyśpieszyć, tylko piwniczka za mała To przecież nie wyścigi - jakość Panie, jakość, a nie ilość się liczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 24 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2014 To przecież nie wyścigi - jakość Panie, jakość, a nie ilość się liczy Ja tam nie widzę problemu z zachowaniem wysokiej jakości warząc 3-4 warki w miesiącu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 (edytowane) Warka #26 Lambic No name 12°Blg (25,5 l)Zacieranie na festiwalu, słabiutko z wydajnością ;-)Słody:Pilzneński (GD) - 2,00 kgPale Ale (Optima) - 2,00 kgPszenica niesłodowana - 2,00 kgZacieranie:Kleikowanie 100-66°C - 3h67°C - 70 min78°C - 10 minWysładzanie:78°C - "do pełna"Chmielenie:Gotowanie - 80minEKG - 30 g - 60 minFermentacja:Burzliwa - Brewferm Blanche - gęstwa 100ml Cicha - Różne osady z butelek z lambikami Owoce i płatki dodane 10.09.2015 -10l z malinami -10l z wiśniami reszta z płatkami dębowymiBurzliwa - 09.08.2014 - 24°CCicha - 15.09.2014- 16°C Owoce - 10.09.2015 Butelka -Uwagi: Po burzliwej piwo powędruje do piwniczki z temperaturą 16°C, owoce dodam w grudniu. Niska kwasowość i minimalne aromaty "końskie", może trochę dzikusów z owocami dojdzie Edytowane 10 Września 2015 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Warka #27 Polskie Ale Mokrość Sybilli 13°Blg (23 l) 30.09.2014 Słody: Pilzneński (GD) - 2,3 kg Pale Ale (Optima) - 2,3 kg Pszeniczny - 0,25 kg Karmelowy 130 (GD) - 0,20 kg Karmelowy czerwony - 0,10 kg Zacieranie: 68°C - 60 min 78°C - 10 min Wysładzanie: 78°C - "do pełna" Chmielenie: Gotowanie - 80min Sybilla mokra szyszka - 100g do zacieru Iunga - 20 g - 60 min. Iunga - 10 g - 20 min Sybilla mokra szyszka - 100 g - 0 min Sybilla mokra szyszka - 100 g na cichą Fermentacja: Safale - US 05 odfermentowało do 3,01°Blg Butelka 46 x 0,5l, glukoza 115g, 20.10.2014 Uwagi: Edytowane 25 Października 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Warka #28 Stout kawowy MAX Stout 12,6°Blg (25 l) 13.10.2014 Słody: Pale Ale (Optima) - 4,2 kg Owies - 0,4 kg Crystal Kormoran - 0,3 kg Kawowy Kormoran - 0,2 kg Cararoma - 0,15 kg Carafa I - 0,15 kg Czekoladowy ciemny 0,15 kg Jęczmień palony 0,1 kg Zacieranie: 65°C - 60 min 78°C - 5 min Wysładzanie: 78°C - "do pełna" Chmielenie: Gotowanie - 75min Iunga - 25 g - 60 min Willamatte 40 g - 15min Willamatte 12 g - 0 min Fermentacja: Safale - US 05 (gęstwa) odfermentowało do °Blg Butelka 49x0,5l Uwagi: Po burzliwej petarda ;-) Ale przy butelkowaniu lipa, strasznie alkoholowy zapach, w smaku też wyraźny alkohol. Nie kumam co poszło nie tak, odfermentowało do 3,66°Blg i powinno być super. Jeśli takie samo będzie po nagazowaniu to zostanie oficjalnie uznane za bubel i trafi do termouszlachetniania ;-) Poukładało się jak trzeba, nagazowanie idealne, w smaku świetne. Edytowane 22 Listopada 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Warka #29 IPA Internationale Pale Ale 14,2°Blg (21,5 l) 14.10.2014 Słody: Pilzneński (GD) - 3,0 kg Pale Ale (Optima) - 2,0 kg Carared - 0,23 kg Carahell - 0,22 kg Zacieranie: 68°C - 60 min 78°C - 5 min Wysładzanie: 78°C - "do pełna" Chmielenie: Gotowanie - 75min Iunga - 20g do zacieru Iunga - 20g - 60 min Simcoe - 15g - 20 min Simcoe - 15 g - 5 min Simcoe - 15 g - 0 min Fermentacja: Safale - US 05 (gęstwa) odfermentowało do Butelka 40x0,5l, 116g glukozy. 1,9°Blg Uwagi: Przy butelkowaniu super w smaku. Jest moc ;-) Edytowane 4 Listopada 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Warka #30 Schwarzbier Emily 2 12,2°Blg (23 l) 25.10.2014 Mały jubileusz, 30. warka ;-) Drożdżaki rozgrzewam na Portera, może tym razem już go zrobię... ale to za dwa tygodnie. Plany na za chwilkę- pszenica jakaś odjechana, może po amerykańsku, albo to co mi po głowie biega, czylio Black Weizen O! Słody: Pilzneński (GD) - 4,0 kg Karmelowy 130 (GD) - 0,30 kg Kawowy Kormoran - 0,30 kg Cara-pils - 0,20 kg Carafa III Specjal - 0,20 kg CZekoladowy ciemny - 0,20 kg Monachijski 0,20 kg Zacieranie: 66,7°C - 60 min 78°C - 5 min Wysładzanie: 78°C - "do pełna" Chmielenie: Gotowanie - 75min Marynka - 20 g - do zacieru Marynka - 30 g - 60 min Sybilla - 20 g - 20 min Summer - 20 g - 0 min Fermentacja: Saflager S-23 odfermentowało do °Blg Butelka Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) Warka #31 BASW Errata 12°Blg ( l) 02.11.2014 Szczegóły w BS, warka dopiero się zaczyna robić. Miłej niedzieli życzę ;-) Eksperyment na chwilę obecną wygląda rewelacyjnie, czekam na nagazowanie... I po nagazowaniu się nie zawiodłem Edytowane 22 Listopada 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Warka #32 Ale-PL Trzy chmiele 12,6°Blg ( 24l) 05.11.2014 Recipe: 32-Ale-PL Brewer: panta_rei Asst Brewer: Style: Polskie Pale Ale TYPE: Ze Słodów Taste: (0,0) Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 36,70 l Post Boil Volume: 29,97 l Batch Size (fermenter): 25,00 l Bottling Volume: 23,30 l Estimated OG: 12,171 Plato Estimated Color: 9,4 EBC Estimated IBU: 40,1 IBUs Brewhouse Efficiency: 80,00 % Est Mash Efficiency: 92,2 % Boil Time: 75 Minutes Ingredients: ------------ Ilość Nazwa Typ # %/IBU 30,00 g Sybilla [5,50 %] - Zacieranie 60,0 min Chmiel 1 3,2 IBUs 2,30 kg Pilzneński GD (3,9 EBC) Słód 2 43,0 % 2,20 kg Pale Ale (Optima) (5,5 EBC) Słód 3 41,1 % 0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Słód 4 5,6 % 0,30 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC) Słód 5 5,6 % 0,25 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 6 4,7 % 30,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 7 32,0 IBUs 15,00 g Sybilla [5,50 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 8 4,9 IBUs 5,00 g Mech irlandzki (Gotowaniu 10,0 mins) Klarowanie 9 - 15,00 g Lublin (Lubelski) [4,70 %] - Aromatyczny Chmiel 10 0,0 IBUs 15,00 g Sybilla [5,50 %] - Aromatyczny 0,0 min Chmiel 11 0,0 IBUs 1,0 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Drożdze 12 - Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body Total Grain Weight: 5,35 kg ---------------------------- Nazwa Opis Temp Kroku Czas Kroku Saccharification Dodaj20,00 lwody w71,5 C 66,0 C 60 min Mash Out Podgrzać, aby75,6 Cprzez10 min 75,6 C 5 min Sparge: Wysładzanie 24,06 l wody o temp 75,6 C Notes: ------ Woda- Braniewo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Warka #33 Porter Bałtycki Dzień Niepodległości 22,4°Blg ( 19l) 11.11.2014Total Grain Weight: 8,10 kg Total Hops: 105,00 g oz.---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<Ilość Nazwa Typ # %/IBU30,00 g Sybilla [5,50 %] - Zacieranie 60,0 min Chmiel 1 3,5 IBUs3,00 kg Pilzneński GD (3,9 EBC) Słód 2 37,0 %2,00 kg Munich Malt (17,7 EBC) Słód 3 24,7 %2,00 kg Wiedeński (7,0 EBC) Słód 4 24,7 %0,30 kg Karmel Kawowy Kormoran (280,0 EBC) Słód 5 3,7 %0,30 kg Karmelowy Krystaliczny Kormoran (280,0 E Słód 6 3,7 %0,25 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Słód 7 3,1 %0,25 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 8 3,1 %Nazwa Opis Temp Kroku Czas KrokuSaccharification Dodaj21,12 lwody w72,4 C 66,0 C 45 minMash Out Dodaj0,00 lwody i ciepła do75,6 Cprzez1 75,6 C 5 min---BOIL PROCESS-----------------------------Est Pre_Boil Gravity: 13,288 Plato Est OG: 22,361 PlatoIlość Nazwa Typ # %/IBU40,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 9 47,0 IBUs20,00 g Lublin (Lubelski) [4,70 %] - Gotowanie 2 Chmiel 10 6,1 IBUsIlość Nazwa Typ # %/IBU15,00 g Willamette [5,50 %] - Aromatyczny 0,0 m Chmiel 11 0,0 IBUsGotowanie 3 godzinyDrożdże S-23 - Gęstwa po Schwarzbierze (#30)Uwagi:Woda - BraniewoMłóto idzie do recyklingu, bo się nie przyłożyłem do wysładzania ;-) Piwo odfermentowało do 5,6°Blg, po 6 tygodniach w butelce jeszcze trochę alkoholowe, no ale ma 9,6% ;-) Edytowane 10 Maja 2015 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Warka #34 White IPA Kaliber 84 16°Blg (20 l) 16.11.2014 Szczegóły w BS. Informacja dla tych co znają moje piwa... 84 IBU ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasz1202 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 84 IBU????? Czyżby coś Ci się poprzestawiało w odbiorze piwa? Ja mam teraz fazę odwrotną IPY sripy są blee, natomiast piwa z małą goryczką są cacy Widzę Sławku że na Żywiec się pomału szykujesz P.S. Skąd masz słody palone z Kormorana? Próbowałem kiedyś podczas wizyty w browarze i były super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) 84 IBU????? Czyżby coś Ci się poprzestawiało w odbiorze piwa? Ja mam teraz fazę odwrotną IPY sripy są blee, natomiast piwa z małą goryczką są cacy Widzę Sławku że na Żywiec się pomału szykujesz P.S. Skąd masz słody palone z Kormorana? Próbowałem kiedyś podczas wizyty w browarze i były super Tak sobie testuję, przed Żywcem, na Caffe Stouta już mam dobrą recepturę- ostatni jest po prostu petarda, Wchite IPA chciałem uwarzyć- z dedykacją dla tych co im brakuje goryczki w moich piwach ;-) W Żywcu IPA z małą goryczką to jednak nie ma szans... Słody wygrałem w konkursie w kategorii Rosanke. Plany na jutro... Podwędzana IRA ;-) Cholera, na spotkaniu mnie dziś nie ma, a kilka fajnych piwek mam... To gdzie ten depozyt będzie? Awaryjnie gdzieś Wam do popróbowania zostawię. Ciekawostka BASW wyszła też super i zależy mi na Waszych opiniach, bo to piwo może mieć swoją ciekawą historię ;-) Edytowane 22 Listopada 2014 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 "szczegóły w BS" czyli gdzie? Czy w sensie, że na razie nie publikujesz receptury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Znaczy, że być może nawet tych szczegółów nie opublikuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Warka #35 Dymiona IRA 14,6°Blg ( 22l) 24.11.2014 ---RECIPE SPECIFICATIONS----------------------------------------------- SRM: 27,8 EBC SRM RANGE: 17,7-35,5 EBC IBU: 26,5 IBUs Tinseth IBU RANGE: 17,0-28,0 IBUs OG: 13,078 Plato OG RANGE: 10,916-14,660 Plato FG: 2,810 Plato FG RANGE: 2,564-3,576 Plato BU:GU: 0,499 Calories: 563,6 kcal/l Est ABV: 5,5 % EE%: 80,00 % Batch: 25,00 l Boil: 38,04 l BT: 90 Mins ---WATER CHEMISTRY ADDITIONS---------------- Total Grain Weight: 5,70 kg Total Hops: 55,00 g oz. ---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------ >>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<< Ilość Nazwa Typ # %/IBU 3,70 kg Pale Ale (Optima) (5,5 EBC) Słód 1 64,9 % 1,00 kg Smoked Malt (Weyermann) (3,9 EBC) Słód 2 17,5 % 0,40 kg Caraaroma (Weyermann) (350,7 EBC) Słód 3 7,0 % 0,30 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC) Słód 4 5,3 % 0,30 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Słód 5 5,3 % Nazwa Opis Temp Kroku Czas Kroku Mash In Dodaj14,87 lwody w72,8 C 65,6 C 75 min ---SPARGE PROCESS--- >>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C >>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWH Wysładzanie 30,89 l wody o temp 75,6 C ---BOIL PROCESS----------------------------- Est Pre_Boil Gravity: 10,030 Plato Est OG: 13,078 Plato Ilość Nazwa Typ # %/IBU 15,00 g Challenger [8,10 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 6 11,6 IBUs 15,00 g Challenger [8,10 %] - Gotowanie 30,0 min Chmiel 7 8,9 IBUs 10,00 g East Kent Goldings (EKG) [6,90 %] - Goto Chmiel 8 4,0 IBUs 15,00 g East Kent Goldings (EKG) [6,90 %] - Goto Chmiel 9 2,0 IBUs ---FERM PROCESS----------------------------- Primary Start: 24 Nov 2014 - 4,00 Days at 19,4 C Secondary Start: 28 Nov 2014 - 10,00 Days at 19,4 C Style Carb Range: 2,10-2,60 Vols Bottling Date: 08 Dec 2014 with 2,2 Volumes CO2: ---NOTES------------------------------------ Woda- Braniewo 1ml kwasu fosforowego do zacieru pH 5,2 3ml kwasu fosforowego / 10l wody do wysładzania cicha 03.12 - 3,354 Butelka - 10.12.2014- 3,354°Blg - 120g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Warka #36 Karoten Ale Marchewkowe Pole 13,3°Blg ( 22l) 07.01.2015Piwo na lokalny konkurs, szczegółów na razie nie będzie ;-)PalePszenicznyKarmel 130 (GD)sok z marchwi MarynkaEKG Motueka Edytowane 9 Marca 2015 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Warka #32 Ale-PL Trzy chmiele 12,6°Blg ( 24l) 05.11.2014 Swoje odleżało w piwnicy, ale smak rewelacja. Najlepsze Ale PL jakie zrobiłem ;-) Warka #33 Porter Bałtycki Dzień Niepodległości 22,4°Blg ( 19l) 11.11.2014 Próbowałem, nawet komisyjnie próbowaliśmy niedawno- petarda, a jeszcze nie trafiło do butelek, lageruje się. Warka #30 Schwarzbier Emily 2 12,2°Blg (23 l) 25.10.2014 No ten to się juz dość wyleniuchował, z racji małych modernizacji w browarze dziś trafił do kega 30l w celu nagazowania. To będzie pierwsze piwo butelkowane u mnie bez refermentacji, na razie jest super, bardzo karmelowy w aromacie, mam nadzieję, że się nie popsuje ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Warka #36 Karoten Ale Marchewkowe Pole 13,3°BlgZabutelkowana 30.01.2015, 120 g glukozy Edytowane 9 Marca 2015 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 Warka #37 Whisky Stout Czarna kreda 16°Blg (23l) 25.02.2015 ---WATER CHEMISTRY ADDITIONS----------------Ilość Nazwa Typ # %/IBU 7,00 g Węglan wapnia (Zacieraniu 60,0 mins) Składnik Wody 1 - Total Grain Weight: 6,53 kg Total Hops: 98,00 g oz.---MASH/STEEP PROCESS------MASH PH:5,40 ------>>>>>>>>>>-ADD WATER CHEMICALS BEFORE GRAINS!!<<<<<<<Ilość Nazwa Typ # %/IBU 3,00 kg Smoked Malt (17,7 EBC) Rodzaj słódu 2 45,9 % 2,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Rodzaj słódu 3 30,6 % 0,80 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Rodzaj słódu 4 12,3 % 0,30 kg Karmel Kawowy Kormoran (280,0 EBC) Rodzaj słódu 5 4,6 % 0,20 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Rodzaj słódu 6 3,1 % 0,18 kg Carafa II (Weyermann) (817,5 EBC) Rodzaj słódu 7 2,8 % 0,05 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Rodzaj słódu 8 0,8 % Nazwa Opis Temp Kroku Czas Kroku Mash In Dodaj 17,03 l wody w 72,4 C 66,0 C 60 min Mash Out Błąd: temperatura infuzji powyżej tempe 78,0 C 10 min ---SPARGE PROCESS--->>>>>>>>>>-RECYCLE FIRST RUNNINGS & VERIFY GRAIN/MLT TEMPS: 22,2 C/22,2 C>>>>>>>>>>-ADD BOIL CHEMICALS BEFORE FWHWysładzanie 20,02 l wody o temp 75,6 C ---BOIL PROCESS-----------------------------Est Pre_Boil Gravity: 11,253 Plato Est OG: 14,650 PlatoIlość Nazwa Typ # %/IBU 33,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 40,0 min Chmiel 9 29,1 IBUs 20,00 g Iunga [11,00 %] - Gotowanie 20,0 min Chmiel 10 12,2 IBUs 20,00 g Willamette [5,50 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 11 2,0 IBUs Ilość Nazwa Typ # %/IBU 25,00 g Willamette [5,50 %] - Aromatyczny (whirp Chmiel 12 0,0 IBUs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Z okazji dnia Św. Patryka wykopałem buteleczkę FESa sprzed 11 miesięcy, na zdrowie Szanowna Redakcjo! http://www.piwo.org/topic/10286-antybrowar/?p=274853 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Warka #28 Stout kawowy MAX Stout 12,6°Blg Intensywny czekoladowo – kawowy aromat, ładna, bujna i drobno pęcherzykowa piana. Piwo mocno pijalne, dobrze zbalansowane, lekko kwaskowe, z wyraźnym posmakiem gorzkiej czekolady i kawową goryczką. Smakowało mi bardziej niż coffee stout z Kormorana, aż żal, że miałem tylko 1 butelkę Dziękuję za możliwość spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Mam jeszcze "kilka" flaszek, na następne spotkanie mogę zabrać ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Poproszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DGB Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Whisky Stout....niszczyciel, mógłbym codziennie takie piwo pić, super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się