jimmy_jb Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Reaktywacja po przeprowadzce, ślubie itp. pierdółkach życiowych. Na pierwszy ogień Pils: Warka XXXIII - 5.VI.2013 3 kg pilzneński 0.2 kg Carapils 10 l wody 52* - 15 min 62* - 45 min 72* - 30 min podgrzanie i filtracja: 4 x 2l wody Chmiel - 50 g Hallertau Mittelfruh 20 g - 70 min 15 g - 20 min 15 g - 10 min Początkowe Blg=12,5*, 11 l brzeczki (czyli wydajność do kitu) Fermentacja W34/70 w stałej temperaturze 10°C (lodówka) Butelkowane 18.VI.2013 przy 2,5* Blg A na drugi ogień Red (mam nadzieję że wyjdzie czerwone) Ale Warka XXXIV - 11.VI.2013 2,7 kg pilzneński 0,25 kg Carared 0,25 kg Carahell 0,05 kg Carafa III - na ostatnie 30 min zacierania 8 l wody 40* i intensywne podgrzewanie (na kuchence indukcyjnej) 62* - 30 min 67* - 30 min 72* - 30 min podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody i 1,5 l wrzątku Chmiel: 40 g Perle 20 g - 70 min 10 g - 20 min 10 g - 10 min Początkowe Blg=14,5*, 11 l brzeczki (znowu wydajność... chyba muszę dać mniej wody do zacierania a więcej do wysładzania i zredukować ilość słodów) Fermentacja S-04 w temperaturze 20-22°C Butelkowane 19.VI.2013 przy 3* Blg - nisko zeszło, liczę na lekko wytrawny charakter Edytowane 8 Lipca 2013 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Pils już zdegustowany prawie do końca, wyszedł dobrze. Red Ale wcale nie takie czerwone jak chciałem. Przy okazji usunąłem z numeracji warek piwa nie robione u siebie i wyszło że po Warce XXXVIII mam: Warka XXXV - 25.VI.2013 2,15 kg pilzneński 0,2 kg Carafa III 7 l wody 52* - 15 min 62* - 30 min (wrzucenie Carafy po 15 min.) 67* - 15 min 72* - 20 min podgrzanie i filtracja: 4 x 2 l wody Chmiel: 30 g Perle 10 g - 70 min 10 g - 15 min 10 g - 5 min Blg = 11*, 10 litrów Fermentacja gęstwą z Pilsa w temperaturze 8oC. Butelkowane 8.VII.2013 przy 2,5* Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 27.VI.2013 Warka XXXVI - Chocolate Ale 1,6 kg Pale Ale 0,3 kg karmelowy ciemny 0,25 kg płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg Caraamber 0,25 kg pszeniczny czekoladowy 6 l wody 52* - 15 min dolanie 2 l gorącej wody 62* - 45 min dolanie 2 l gorącej wody 67* - 15 min wrzucony pszeniczny czekoladowy 72* - 15 min podgrzanie i filtracja: 2 x 2 l wody, 1 x 1 l wody, na koniec 1 l wrzątku Chmiel: 20 g Perle 10 g - 70 min 5 g - 10 min 5 g - 0 min 13* Blg, 11 l Fermentacja starterem S-04 w temperaturze 21-23* C Butelkowane 2.VII.2013 przy 3* Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmy_jb Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Znowu przerwa w aktualizacji więc wrzucam kilka ostatnich: NIemiecka IPA: 10l wody 3 kg pale ale 0,3 kg pszeniczny prażony na brązowo (7 min w 200 stopniach) dodany na mash out: 0,1 kg pszeniczny prażony na czarno (15 min w 250 stopniach) zacieranie (temperatura w stopniach Celsjusza): 52 - 10 min 62 - 15 min 67 - 15 min 72 - 45 min podgrzanie do 78 i filtracja wysładzanie (temp wody=75 stopni Celsjusza): 6l x 1, 4l x 1 chmielenie: 30g Perle, 40g Polaris, 30g Smaragd, 35g Hallertau Mittelfruher 70 min - 10g Polaris, 10g Perle 20 min - 10g Polaris, 10g Perle, 15g Mittelfruher 10 min - 10g Smaragd 0 min - 10g Perle, 10g Polaris, 10g Smaragd na zimno: 20g MIttelfruher, 10g Polaris, 10g Smaragd Blg początkowe=14, końcowe=4; fermentowane S-33. 11 l. Dunkel Weizen 9l wody 1,5 kg pszeniczny 0,75 kg monachijski I 0,25 kg Carabelge 0,25 kg Carapils na wysładzanie: 0,05 czekoladowy ciemny zacieranie: 44 - 30 min 52 - 10 min 62 - 20 min 67 - 20 min 72 - 30 min 77 - 10 min wysładzanie: 4l x 2 chmielenie: 20g Lubelski - 60min 13 Blg, 11 l butelkowane przy 2 Blg Lager Single Hop Perle 8l wody 2 kg pilzneński 0,5 kg monachijski I 0,3 kg Carapils zacieranie: 52 - 10 min 62 - dekokt 1/3 zacieru: 72 - 15 min gotowanie - 15 min 72 - 30 min 77 - 10 min wysładzanie: 4l wody x 2, 2 l wody x 1 chmielenie: 60g Perle 15g Perle - 60 min 15g Perle - 20 min 15g Perle - 10 min 15g Perle - 0min 13 Blg, 12l Edytowane 18 Listopada 2013 przez jimmy_jb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się