Voitas Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 ja się zastanawiam czy to nie wina wody. muszę zacząć spisywać jakiej używam. poprzednie tak mętne piwo miałem raz, też American Wheat. dzisiaj odpalę kolejną butelkę i zobaczę, czy ta goryczka dalej taka ściągająca czy to jednak to, że przed piciem piwa spiłem trochę (próbka po sprawdzeniu BLG) mocno nachmielonej świeżej brzeczki a może to wpływ 150g chmielu. cholera wie. najlepiej otwórz to piwo na dniach, bo mówią, żeby pić je świeże i daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 19 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 wypiłem dwa. były OK, w sensie, że nie było ściągającej goryczki, nie było przegazowania. niestety też nie czuć tego 100g Amarillo. ogólnie w aromacie i smaku mało co sie dzieje jak na 130g chmielu. piwo w skrzynce zaczyna się klarować powoli od góry. ciekawe są ciemne punkty pojawiające się w butelkach, tak jakby chmiel po chmieleniu na zimno, którego nie było. ogólnie da się wypić, ale nie jestem zadowolony z efektu i może faktycznie coś je trafiło. ale też zaczynam się zastanawiać czy to nie kwestia zacierania. 3 kg pszenicznego to trochę jednak jest. nie wiem jak on reaguje na samo zacieranie "na lenia". na wszelki wypadek wymieniam wężyki i jadę mocniej z chemią po fermentorach, a kolejnego AW spróbuję zacierać inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Wypiłem kolejne. Jest OK :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 No to pora na kolejną degustację, czyli #16 American Wheat Już w butelce piwo nie sprawiało dobrego wrażenia - mętne, powoli klarujące się od góry i miałem spore obawy, ale... nie uprzedzajmy faktów. Po nalaniu całkiem ładna piana, która nieśpiesznie opadła, podczas picia pozostawiając na szklance ładne ślady. Kolor mleczno-słomkowy, mętne. Nie opalizujące, ale właśnie mętne i to niestety jakoś tak bardzo nieapetycznie. Coś się obawiam się, że to właśnie wygląd zdeterminował nastawienie do piwa podczas degustacji. Aromat całkiem przyjemny, choć niezbyt mocny - trochę owoców tropikalnych i cytrusów, bardzo ok. W smaku podobnie - trochę owoców tropikalnych i sporo cytrusów raczej w stronę grejpfruta. Słodowość i/lub pszeniczny charakter zupełnie ukryty. Goryczka stosunkowo wysoka, jak dla mnie może nawet trochę zbyt wysoka jak na lekkie sesyjne piwo jakim chyba American Wheat być powinien. Chwilę po przełknięciu na języku pojawiała się taka niezbyt przyjemna, ciężkawa goryczka. W połączeniu z trochę zbyt niskim wysyceniem i stosunkowo wysoką treściwością piwo sprawiało niestety wrażenie dosyć męczącego w odbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Dzięki za reckę.Goryczka wiem, że wysoka, trochę celowo, bo lubię, chociaż wiem, że to nie w stylu. Nie miała za to być tak zalegająca momentami. Zauważyłem, że różnie z tym bywa w różnych butelkach. Możliwe, że to wina tego okropnego zmętnienia. Nadal się zastanawiam czego to wina. Czy woda, czy za słabo wrzało w trakcie gotowania czy co. Za jakieś 2-3 tygodnie znowu warzę AW, zobaczymy jak wyjdzie Tym razem chcę trochę inaczej zacierać i użyć mniej chmielu. Dostaniesz butelkę do sprawdzenia efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Jak pisałem - mogłem się sugerować zmętnieniem i przyczepiać się przez to do rzeczy, na które normalnie bym nie zwrócił uwagi. No i mam podejrzenia, że Amarillo w dużych ilościach to nie do końca mój smak. Pamiętam, że Twoje American Wheat na Citrze i Cascade (#12?) było kapitalne, więc i oczekiwania były wysokie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Tak, #12 dawała radę ;] Amarillo użyłem pierwszy raz. Może to nie jest dobry styl do testowania nowych chmieli ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 KosciaK muszę Ci powiedzieć, że ten AW trochę poleżał i jest całkiem zajebisty. szkoda, że zostały 2 butelki za to najnowsza warka AW jest aż nieprzyzwoicie klarowna (patrząc przez butelkę) ale tym razem dużo mniej chmielona. może nawet w stylu się mieści później zaktualizuję receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Warka #18 – Stout 12° BLG Data: 2014-06-10 Surowce: Słód Pilzneński –3kg Słód Monachijski – 1 kg Słód Barwiący– 0,2 kg Jęczmień Palony – 0,3 kg Chmiel Chinook – szyszka 50g Chmiel Marynka – granulat 40g Drożdże Safale S-04 Zacieranie: 13 litrów wody 69-65°C – 90’ Dodanie słodów barwiących i jęczmienia palonego na 10’ 78°C – mashout Wysładzanie: 12 litrów ciągłe BLG po wysładzaniu 14° Gotowanie: Wrzenie po 40’ 60' - Marynka 40g 20’ – Chinook 10g 10’ – Chinook 20g 5’ – Chinook 20g BLG po chmieleniu 16° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 25’ do 21°C Na koniec: Dolano 5 litrów wody Do fermentacji ~21 litrów Burzliwa: 10 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 6 dni, temperatura 18-20°C OG: 12°BLG FG: 3°BLG Objętość: 20 litrów Rozlew: 2014-06-26 – 40 x 0,5 + 1 x 0,33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Warka #19 – American Pale Ale Single Hop Simcoe 13° BLG Data: 2014-06-18 Surowce: Słód Pilzneński Strzegom –4kg Słód Wiedeński Steinbach – 1 kg Słód Karmelowy Jasny 150 Strzegom – 0,33 kg Chmiel Simcoe – granulat 100g Drożdże Gozdawa US-WC Zacieranie: 15 litrów wody 54°C – 10’ 62°C – 30’ 72°C – 30’ 78°C – mashout Wysładzanie: 15 litrów ciągłe BLG po wysładzaniu 12° Gotowanie: Wrzenie po 40’ 60' - Simcoe 40g 30' - Simcoe 20g 10' - Simcoe 20g 0' - Simcoe 20g BLG po chmieleniu 15° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 30’ do 22,5°C Na koniec: Dolano 4,5 litra wody Do fermentacji ~23 litrów Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 9 dni, temperatura 18-20°C OG: 13°BLG FG: 3°BLG Objętość: 23 litry Rozlew: 2014-07-06 – 45 x 0,5 + 1 x 0,33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Warka #20 – Witbier 11,5° BLG Data: 2014-07-01 Surowce: Słód Pilzneński –2 kg Słód Pszenica Niesłodowana – 1,8 kg Płatki Owsiane – 0,4 kg Chmiel Lubelski – granulat 25g Chmiel Citra – granulat 50g Kolendra – 15g Curacao – 20g Drożdże Brewferm Blanche Zacieranie: 13 litrów wody 63-61°C – 30’ 73-71°C – 30’ 78°C – mashout Wysładzanie: 15 litrów ciągłe BLG po wysładzaniu 11,5° Gotowanie: Wrzenie po 37’ 60' – Lubelski 25g 30' – Citra 10g 10' – Citra 20g + Kolendra 15g + Curacao 20g 0' – Citra 20g BLG po chmieleniu 13,5° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ Na koniec: Dolano 2,5 litra wody Do fermentacji ~18 litrów Fermentacja: 16 dni, temperatura 16-18°C OG: 11,5°BLG FG: 2°BLG Objętość: 17 litrów Rozlew: 2014-07-17 – 34 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Warka #21 – American Wheat 11,5° BLG Data: 2014-07-15 Surowce: Słód Pilzneński Weyerman–3 kg Słód Pszeniczny Strzegom – 2 kg Chmiel Citra – granulat 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 15 litrów wody 54°C – 10’ 62°C – 40’ 72°C – 20’ 76°C – 5’ Wysładzanie: 15 litrów BLG po wysładzaniu X° Gotowanie: Wrzenie po 35’ 60' - Citra 10g 30' - Citra 10g 10' - Citra 10g 0' - Citra 20g BLG po chmieleniu 14° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 30’ do 23°C Na koniec: Dolano 4,5 litra wody Do fermentacji ~25 litrów Burzliwa: 9 dni, temperatura 16-18°C Cicha: 7 dni, temperatura 16-18°C OG: 11,5°BLG FG: 2°BLG Objętość: 24 litrów Rozlew: 2014-07-31 – 48 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 wakacje się kończą, urlop już prawie zapomniany, czas się wziąć znowu za warzenie, zwłaszcza, że piwa sporo ubyło, a nie może zabraknąć zapasów. mam wrażenie, że więcej piwa rozdaję niż wypijam na rozgrzewkę będzie po prostu IPA, a potem cała seria mocno chmielonych piw z różnymi przedrostkami przed IPA, czyli tego co najbardziej lubię wlewać w gardło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 mam wrażenie, że więcej piwa rozdaję niż wypijam Mam takie sam wniosek jak patrzę na swoje zapasy na rozgrzewkę będzie po prostu IPA, a potem cała seria mocno chmielonych piw z różnymi przedrostkami przed IPA Jakich drożdży zamierzasz użyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 na razie pojadę na sucharach US-05, bo mam w perspektywie remont mieszkania i nie wiem ile warek uda mi się zrobić. po remoncie zacznę eksperymenty z płynnymi, chociaż nie wiem czy to ma aż taki sens przy tego typu piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A no właśnie... US05 to ponoć to samo co 1056. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Warka #22 IPA przelana na cichą. Zapowiada się fajnie A dzisiaj zamówione składniki na kolejną warkę American Wheat. Tym razem będzie delikatnie chmielone Centennialem, którego jeszcze nie używałem. Dodatkowo zamówiona tona rożnego chmielu z Nowej Zelandii i UK na kolejne piwa w stylu IPA. Będzie goryczkowo i aromatycznie tej jesieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Warka #22 zabutelkowana. Warka #23 American Wheat Single Hop Centennial wskoczy do gara jutro albo w poniedziałek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Warka #22 – Pacifica IPA 14,5° BLG Data: 2014-08-30 Surowce: Słód Pilzneński Weyerman–5 kg Słód Wiedeński Weyerman – 1 kg Słód Carahell Weyerman– 0,2 kg Chmiel Iunga – granulat 50 g Chmiel Pacifica – granlat 100 g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 18 litrów wody 67-66°C – 60’ 78°C – mashout Wysładzanie: 12 litrów BLG po wysładzaniu 15° Gotowanie: Wrzenie po 41’ 60' - Iunga 50 g 30' - Pacifica 30 g 15' - Pacifica 10 g 10' - Pacifica 20 g 5' - Pacifica 20 g 0' - Pacifica 20 g BLG po chmieleniu 17° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 40’ do 23°C Na koniec: Dolano 3 litry wody Do fermentacji ~21,5 litra Burzliwa: 10 dni, temperatura 16-18°C Cicha: 8 dni, temperatura 16-18°C OG: 14,5°BLG FG: 3°BLG Objętość: 20 litrów Rozlew: 2014-09-18 – 40 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 Warka #24 NZIPA 16° właśnie zadania drożdżami. Do gara poszło 200g chmielu. Chyba dotychczasowy rekord Warka #23 leżakuje sobie na cichej. Zapowiada się bardzo fajny American Wheat. Klon warki #21, tylko inny chmiel. Warka #22 Pacifica IPA gotowa do spożycia. Po pierwszej degustacji jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się