drmuto Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Opisy specjalnych słodów (konkretnie chodzi o Carafy) podają, że powinne stanowić one do 5% zasypu. Czy to się odnosi do całkowitego procentu słodów specjalnych, czy ich konkretnego rodzaju. Tzn czy oczekując standardowego efektu (kumam że mogę sobie dodać ich ile chcę tylko że efekt może być zadziwiający - czy to na plus czy minus) mogę dodać po 5% Carafy I, Carafy II i Carafy III? Czy też one w sumie nie powinny przekraczać 5% zasypu? Szukałem info na forum ale oprócz długiego wpisu o słodach specjalnych w dyskusji którego zgubiłem się już przy drugim komentarzu nie znalazłem odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 moim zdaniem w sumie nie powinny przekraczać 5% ale od tego są odstępstwa i wszystko zależy do jakiego piwa i jak sie dodaje tych słodów. Po prostu jest potrzebne doświadczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmuto Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 To może przeformułuję pytanie. Jakie są wasze doświadczenia ze stosowaniem słodów specjalnych w ilości większej niż 5% zasypu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Czy też one w sumie nie powinny przekraczać 5% zasypu? Carafa I, II, III to dokładnie ten sam słód. Różni się tylko barwą. Jeśli chcesz sypać wszystkie trzy, to liczysz jakbyś jeden używał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drmuto Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Czy też one w sumie nie powinny przekraczać 5% zasypu? Carafa I, II, III to dokładnie ten sam słód. Różni się tylko barwą. Jeśli chcesz sypać wszystkie trzy, to liczysz jakbyś jeden używał. i o to mi chodziło. Dziękuję bardzo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi