marekch2 Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 (edytowane) Ruszam z warzeniem piwa, bo za chwilę dostanę bana na tym forum, że się obijam. Że pogoda teraz jest jaka jest (upalnie), a ja mam w piwnicy aż 18-20 stopni, to biorę się za BELGIAN PALE ALE wg receptury Dori. Zamówienie poszło na dwie warki, będę mógł odstąpić gęstwę z drożdży Wyeast 3522 Belgian Ardennes. #5 BELGIAN PALE ALE Surowce Woda: Z ujęcia starej nieczynnej kopalni w Zabrzu - 19l Słody: Słód pale ale Strzegom (Polska) 2,5 kg Słód monachijski typ I Strzegom (Polska) 1,0 kg Słód AbbeyMalt® Weyermann 0,3 kg Słód karmelowy jasny Carabelge® Weyermann 0,2 kg. Chmiele: Chmiel Brewers Gold- 30g Chmiel aromatyczny Styrian Goldings 100g - szyszki - 30g Drożdże: Wyeast 3522 Belgian Ardennes ACTIVATOR 125 m Inne dodatki: Mech irlandzki (Irish moss) 10g Edytowane 13 Lipca 2013 przez marekch2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Tak trzymac :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 super! A ja będę chętna na gęstwę - nawet bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 super! A ja będę chętna na gęstwę - nawet bardzo oczywiście podzielę się, jak składniki dotrą w terminie, to może zdąże przynieść Ci na spotkanie w sierpniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 (edytowane) #4 Warka 100% Monachijski Słód: 4,9kg Monachijski 0,1kg palony Monachijski Chmiel: 30g Marynki 50g Lubulski Drożdże: S-23 Warzenie: 25,5l wody 60* po zasypie 55* 20' 55* - 51* 13' podgrzewanie z 51* - 64* 40' trzymanie w 64* 7' podgrzewanie do 70* 30' trzymanie w 70* 40' podgrzewanie z 70* do 77* Filtracja: Filtracja 25' do 13BLG Wysładzanie 5l do 8BLG Drugie Wysładzanie 3l do 5BLG Uzyskana Brzeczka: 27l do 11BLG Chmielenie: Po 15 min 30g Marynki po 60 min 50g Lubelski przez 15 min uzyskana brzeczka po chmieleniu 21,3l i 13 BLG, pewnie do wieczora jeszcze trochę odparuje Chłodzenie naturalne 10 godz., o godz. 23.00 - 30st (od 14.00) reszta wieczorem ... Piwo zadałem drożdżami o 23.00 przy 27 stopniach, drożdże lekko rozmnożone przez 1 godzinę i chyba za mało, bo dziś bulga raz na co 3 sekundy, chyba za mało przy burzliwej coś poradzicie? czy rozrobić nowa dawkę drożdży , porządnie je rozmnożyć i zadać, czy zostawić? piwo stoi w piwnicy 17 st. Fermentacja burzliwa: wtorek, od soboty minęły 3 dni, i na burzliwej mam 1-2 BLG, chyba za ciepło było w piwnicy czy mam czekać do 7 dni, czy przelewać na cichą? Edytowane 28 Września 2014 przez marekch2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Albo coś źle zapisujesz, albo dałeś chmiel aromatyczny na goryczkę, a goryczkowy na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Albo coś źle zapisujesz, albo dałeś chmiel aromatyczny na goryczkę, a goryczkowy na aromat. Oczywiście masz rację, źle zapisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tupta83 Opublikowano 19 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) cześć właśnie chcę uwarzyć mniej więcej takiego samego "alta". Tyle tych przepisów naalt że już nie wiem który jest jeszcze altem, a który autorską interpretacją. W każdym bądź razie jeżeli dobrze przeczytałem to zamierzam to uwarzyć tak jak marekch2. Marekch2 jakie co to wyszło?? Bo według wskazówek na BA, które też zresztą czytałeś Dori czy robiłaś dokładnie wg wskazówek BA , wg swej receptury? Trzeba dać chemiel spalt select, którego nie posiadam stąd bardzo się cieszę że użyłeś marynki i lubelskiego Druga sprawa drożdże ja zamierzam to zrobić na Safale US-05. Co ty na to bo jestem ciekaw czego się spodziewać, poza piwem oczywiście. Aha i w przepisie powinien być Chmielenie: Po 15 min 30g LUBELSKI po 60 min 50g MARYNKI przez 15 min ?? Trochę dziwnie, wydawało mi się że zazwyczaj marynka cały, bądź prawie cały czas chmielenia a lubuski, aromatyczny na koniec pozdrawiam Edytowane 20 Października 2013 przez Tupta83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 1 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2013 cześć właśnie chcę uwarzyć mniej więcej takiego samego "alta". Tyle tych przepisów naalt że już nie wiem który jest jeszcze altem, a który autorską interpretacją. W każdym bądź razie jeżeli dobrze przeczytałem to zamierzam to uwarzyć tak jak marekch2. Marekch2 jakie co to wyszło?? Bo według wskazówek na BA, które też zresztą czytałeś Dori czy robiłaś dokładnie wg wskazówek BA , wg swej receptury? Trzeba dać chemiel spalt select, którego nie posiadam stąd bardzo się cieszę że użyłeś marynki i lubelskiego Druga sprawa drożdże ja zamierzam to zrobić na Safale US-05. Co ty na to bo jestem ciekaw czego się spodziewać, poza piwem oczywiście. Aha i w przepisie powinien być Chmielenie: Po 15 min 30g LUBELSKI po 60 min 50g MARYNKI przez 15 min ?? Trochę dziwnie, wydawało mi się że zazwyczaj marynka cały, bądź prawie cały czas chmielenia a lubuski, aromatyczny na koniec pozdrawiam Ja robię alta dokładnie wg wskazówek Dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 #6 BELGIAN PALE ALE Podobnie jak #5 tylko wyszło troche mętne i bardzo nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 28 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2014 (edytowane) #7 OKTOBERFEST Woda: kranówa 30l Słód: 5kg Wiedeński 1,7kg Monachijski 0,25kg palony Wiedeński Chmiel: 20g Marynki 30g Lubulski Wysładzanie: 34 litry Drożdże: S-23 Warzenie: 30l warki 66* po zasypie 63* 50' - 64* podgrzewanie do 74* - 20' trzymanie 20' - 74* 5' - 78* 22l - 12,5 BLG Drożdże: Saflager S-23 Chmielenie: Po 15 min 20g Marynki po 50 min 30g Lubelski przez 15 min Chłodzenie chłodnica 20 min., Fermentacja burzliwa: 14 st przez 7 dni Edytowane 29 Września 2014 przez marekch2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się