Kasanga Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Ponad rok temu zrobiłem swego pierwszego i do dziś ostatniego wita, prawie poległem na filtracji ( oplot ). Piwo na BLANCHE jak dla mnie wyszło pyszne. Dziś dzięki uprzejmości kolegi z forum Cemik 1 jestem w posiadaniu gęstwy 3944 . W sobotę chcę się zabrać za robotę ale zamiast tak jak w recepturach nie chcę użyć płatków owsianych tylko śrutowanego własnoręcznie owsa by była łuska wspomagąjąca filtrację. I tu mam pytanie o ile zwiększyć zasyp procentowo w stosunku do płatków owsianych. Jeszcze jedno pytanie mi się przyplątało co jeszcze można zrobić na tych drożdżach macie jakieś doświadczenia. pozdrawiam Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Owies niesłodowany bardzo ciężko sie śrutuje przynajmniej na śrutownikach walcowych, co innego słód owsiany w łusce, ale nie wiem czy gdzieś jest dostępny w sklepach. Drożdżami możesz przelecieć świetą trójcę piw w stylu belgijsklim, blond, dubel, tripel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Drożdżami możesz przelecieć świetą trójcę piw w stylu belgijsklim, blond, dubel, tripel. I czekać rok na efekty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Na zwykłym śrutowniku ześrutujesz owies bez problemu, może trochę więcej czasu zejdzie (owies jakby się ślizga). Nie ma tragedii. Do moich witów dawałem 0,4kg (na warkę 40l) filtracja z owsem to bajka. Proporcje tradycyjne, czyli pils 54% (4,3kg), pszenica niesłodowana 41% (3,3kg), owies 5%. Na moim niedopracowanym Hermsie wydajność 57%, g. pocz. 10,5°Blg, więc prawie w stylu-wydajność powinna być wyższa na sprzęcie sprawdzonym i dopracowanym. Skleikuj koniecznie pszenicę (owsa jest za mało, by znacząco wpłynęło na wydajność, ale możesz je kleikować razem z psz). Łuska owsiana jest ważnym czynnikiem przy filtracji, nie wiem czy tak mały procent tego składnika znacząco wpłynie na smak piwa. Wskazane byłoby też zakwaszenie wody do wysładzania do ok 5,5pH. Zwiększa wydajność i poprawia pożądaną kwaskowość w Wicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się