eXtrim Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Cześć, zamierzam jutro złożyć zamówienie w BA na dwa pierwsze zestawy ze słodów. Chciałbym dokupić do nich dodatkowy chmiel. Wybrałem Red Irish Ale, w którego zestawie są: - chmiel aromatyczny Lubelski 30 g (granulat), - chmiel goryczkowy Lubelski 20 g (granulat) oraz A la Grodziskie: - chmiel aromatyczny Lubelski (granulat) 50 g Jakie chmiele, dostępne w BA, możecie mi dodatkowo polecić na goryczkę, aromat i na zimno, do poszczególnych piw i w jakich ilościach na 20l warki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 wybrałeś piwa o dość niskim IBU, także dla czego chcesz podnosić goryczkę? W IRA głównie powinno być czuć smaki karmelowe, a nie chmielowe, w grodziszu natomiast główne nuty pochodzą od słodu wędzonego. Jak chcesz piwa bardziej goryczkowe to kup inne zestawy. eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtrim Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Dzięki leszcz007 za odpowiedź, faktycznie nie sprawdziłem tego. Mógłbyś podesłać jakąś dobrą tebelkę z IBU? A co byś polecił do Dry Stout 12°Blg?, w zestawie jest chmiel goryczkowy Challenger (UK) 30 g (granulat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 co to znaczy tabelkę IBU, nie znam takowej? każdy opisany styl ma określone widełki IBU, nie wiem do jakiego smaku dążysz? jeżeli chcesz coś bardziej chmielonego to weź jakiś zestaw z za oceanu, APA, AIPA, CDA, IIPA, albo angielską IPA. Jeżeli chcesz dochmielić Dry Stout, to możesz użyć 20g Nuget'a na 60', albo dorzucić trochę więcej Chellengera. Może skorzystaj z któregoś z programów do kalkulacji IBU. Poza tym w Dry Stout goryczka pochodzi również od słodów palonych, jak chcesz jej więcej, to daj słody palone na początku zacierania. eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 http://www.piwo.org/topic/610-09d-irish-red-ale/ Tutaj IRA wg BJCP. Przejrzyj ten wątek , masz tam do każdego piwa podane zakres IBU. Do Dry Stouta możesz dodać East Kent Goldings , Fuggles http://www.piwo.org/topic/728-13a-dry-stout/. . eXtrim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się