Niph Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 Poszukuję fajnych drożdży do Barley Wine, najlepiej suchych. Miałem w domu gęstwę po S-04 której planowałem użyć, ale niestety mój brat myślał że to syrop z bzu i postanowił się napić. I gęstwa "ożyła" Więc skoro już muszę coś kupić, to wolałbym coś specjalnie pod to piwo Czytałem na forum różne sugestie, jednak nie wiem co będzie najlepsze - planuję raczej wersję amerykańską, aczkolwiek nie interesuje mnie mocne chmielenie na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 WLP099, chociaż to nie suche. G995 dają radę, ale sugeruję obniżyć dla nich temperaturę do 15-18 stopni. Pewnie można i inne, ale to zależy w jakie Blg chcesz celować. Na obydwu wymienionych robiłen np. BW o Blg startowym około 40 i końcowym 10. Wtedy są już jednak problemy z refermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Raczej coś koło 25-30 Blg, chętnie bliżej tej wyższej wartości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się