dhanab Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) robiłeś próbę jodową? jeżeli tak jak mówisz - 6 litrów otrzymałeś dodatkowo z wysładzania to powinno być w porządku, a już na pewno nie tak duża różnica Edytowane 12 Lutego 2014 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profilone Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 robiłeś próbę jodową? jeżeli tak jak mówisz - 6 litrów otrzymałeś dodatkowo z wysładzania to powinno być w porządku, a już na pewno nie tak duża różnica Nie robiłem - po dwóch godzinach zacierania uznałem, że już zatarte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 (edytowane) Słód zmieliłeś? Bo z 4,5kg/15l/10 blg to trochę mało Edytowane 12 Lutego 2014 przez danielson83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Mialem podobnie z moja pierwsza warka z zacierania. Zakonczylem wysladzanie niby na 3 BLG a po ostudzeniu probki okazalo sie ze zrobilo sie 6 BLG. Przez co zamiast 20L 14 BLG uzyskalem 15,1L 14 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profilone Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Słód zmieliłeś? Bo z 4,5kg/15l/10 blg to trochę mało Kurde a to trzeba mielić? Hehe oczywiście, że ześrutowany słód wrzuciłem - aż tak źle ze mną nie jest. ZłodziejButów dał mi dobrą podpowiedź. Next time będę chłodził próbki i zdecydowanie wolniej filtrował. Dzięki wszystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 w tym przepisie z z 5kg słodu(palonych nie liczę) uzyskasz 24l/13 blg tylko przy dobrej wydajności, taka spokojna norma z 5kg to ok 20l/12blg ale z tego co piszesz wysładzałeś 6 litrami wody i tyle odparowało to twoja brzeczka przednia miała mniej niż 10blg? nie może być, chyba, że się nie zatarło, za mało słodu albo pomiar do kitu Chyba żartujesz z tymi 20 litrami 12-tki z 5kg? Aż tak się zmieniło odkąd zaczynałem? Bo wtedy "normalnie" to było z 4kg. Kolego autorze wątku, za mało wody i za szybko skończyłeś wysładzanie. Następnym razem weź 30 litrów wody, część użyj do zacierania, resztę do wysładzania. Nic nie mierz i nie dolewaj, choć pewnie w trakcie będzie się wydawało, że jest za mało. O ile nie masz jakiegoś dziwnego odparowania, to w wiadrze będziesz miał 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 taki poziom jak napisałem powinno się uzyskać spokojnie nawet mocno nie wysładzając, mając np mały gar 22l uważam, że to spokojna granica przy której nie ma co się zamartwiać o niską wydajność, a on uzyskał 15l 10blg a taką wartość można otrzymać w ogóle nie wysładzając Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się