Skocz do zawartości

Barleywine - dodawanie ekstraktu


Tadzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam następujące pytanie: czy jest sens warzyć barleywine przy ok 40% udziale ekstraktu słodowego (wagowo)? Drugą opcją jest dobicie słodami do ok 20°blg i użycie ok 20% ekstraktu słodowego. Celowałbym w okolice 25-26°blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sens jest, wybrałbym jednak opcję drugą. Zalety to mniejszy koszt i produkt uboczny w postaci lekkiego piwa na lato (może owocowego?). Przy BW, aby ułatwić pracę drożdżom, dodaję niechmielony ekstrakt kilka dni po rozpoczęciu fermentacji. Pewnego razu, z braku ekstarktu dodałem miód. Efekt był tak interesujący, że teraz idę tylko tą drogą (nieznacznie modyfikując zacieranie). Oczywiście dodatek najpierw rozpuszczam w 2-3l brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

polecam tę drugą metodę, tak jak wspomniał kolega @cemik1 jest tańsza, a cienkusz można wykorzystać, a zamiast podbicia ekstraktem dodaj po prostu cukru i tyle. Powinno Ci się udać wysłodzić tak do 22blg także podbicie do 26blg cukrem powinno być OK, ja tak robiłem przy wee-heavy i smakuje bardzo fajnie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza starterami nigdy nie używałem ekstraktów, stąd moje pytanie. Bardziej niż o koszty chodzi mi o smak i wygodę, zacierając teraz w lodówce 32l nie widzę możliwości zatarcia 10kg słodu a ekstrakty mi zalegają więc chciałbym spożytkować. Dzięki za wskazówki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.