Tadzik Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Witam. Mam następujące pytanie: czy jest sens warzyć barleywine przy ok 40% udziale ekstraktu słodowego (wagowo)? Drugą opcją jest dobicie słodami do ok 20°blg i użycie ok 20% ekstraktu słodowego. Celowałbym w okolice 25-26°blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Sens jest, wybrałbym jednak opcję drugą. Zalety to mniejszy koszt i produkt uboczny w postaci lekkiego piwa na lato (może owocowego?). Przy BW, aby ułatwić pracę drożdżom, dodaję niechmielony ekstrakt kilka dni po rozpoczęciu fermentacji. Pewnego razu, z braku ekstarktu dodałem miód. Efekt był tak interesujący, że teraz idę tylko tą drogą (nieznacznie modyfikując zacieranie). Oczywiście dodatek najpierw rozpuszczam w 2-3l brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 polecam tę drugą metodę, tak jak wspomniał kolega @cemik1 jest tańsza, a cienkusz można wykorzystać, a zamiast podbicia ekstraktem dodaj po prostu cukru i tyle. Powinno Ci się udać wysłodzić tak do 22blg także podbicie do 26blg cukrem powinno być OK, ja tak robiłem przy wee-heavy i smakuje bardzo fajnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Poza starterami nigdy nie używałem ekstraktów, stąd moje pytanie. Bardziej niż o koszty chodzi mi o smak i wygodę, zacierając teraz w lodówce 32l nie widzę możliwości zatarcia 10kg słodu a ekstrakty mi zalegają więc chciałbym spożytkować. Dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 8600g można. Sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się