cemik1 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Zasyp (zrobiłem z tego, co miałem można pewnie modyfikować): pilzneński 6300 monachijski 850 caracrystal 500 caramunich 370 carapils 330 carafa 170 carared 80 carahell 45 20l wody, 5ml kwasu fosforowego, łyżeczka gipsu 64ºC 30' 72ºC 40' 78ºC i wysładzanie 5x5l wody podgrzanej do 78ºC, każda piątka z 1ml kwasu fosforowego. Pierwsze na BW, reszta na piwo malinowe. BW (do fermentacji poszło 20l Blg 25,5) gotowanie 90' marynka 30g 30' lubelski 10g 20' citra 20g 10' Owocowe (po gotowaniu 20l Blg 8) gotowanie 60' marynka 20g 60' do fermentacji dodano 4 butelki soku malinowego Hortex, Blg 12,5 zabutelkowano z 2 tabletkami słodzika z lidla i 4g glukozy na 0,5l Drożdże WLP099 na starterze z 1l soku jabłkowego z kartonika, dobre napowietrzenie. Pozytywne efekty można otrzymać też stosując G995. Fermentacja w temperaturze ponizej 20ºC. Dla bayanusów nawet ponizej 15ºC. Po trzech dniach, napowietrzenie, activit 12g, 3500g miodu rozpuszczonego w 2l brzeczki. Po trzech tygodniach Blg 9,5 zlanie na cichą, po kolejnym miesiącu butelkowanie 2g glukozy na 0,33l. Ze względu na wysoką zawartość alkoholu ~16,5% naturalne nagazowanie bardzo symboliczne, pomimo poźniejszych prób z dodawaniem zahartowanych drożdży (WLP099 i G995). Jeżeli silniejsze nagazowanie jest pożądane należy nagazować BW sztucznie. Cichą należy wtedy przedłużyć nawet do 6 miesięcy. Do konsumpcji po roku. pepe11 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 (edytowane) Piłem BW kolegi cemik 1 , dla mnie rewelacyjne piwo. Edytowane 19 Lipca 2013 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Szacun za taką decyzję . Wydaje mi się , ze niełatwo zrobić takie piwo . Próbowałem 2x barleya , jest niezwykle bogate w smaki i aromaty . Trzymam kciuki za efekt końcowy . Marzę , żeby kiedyś uwarzyć BW . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 a ja się tak zastanawiam czy to już nie łapie się pod Braggota? Bo tak mi się wydaje, że połączenie brzeczki z miodem to właśnie Braggot jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 19 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Ja ostatnio próbowałem BRACIA z Thornbridge'a . Piwo przypominalo BW choć było opisane Rich Dark Ale . Było z miodem z kasztanó włoskich chyba , genialne . Cena zwala z nóg : 44 zł / 0,5 l ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Może być i braggot. Trudno jest zrobić BW tylko na podstawie słodów. Miód jest w cenie ekstraktu, łatwiej dostępny i wnosi moim zdaniem wiele do piwa o takim stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się