Skocz do zawartości

Barley Wine z miodem


cemik1

Rekomendowane odpowiedzi

Zasyp (zrobiłem z tego, co miałem można pewnie modyfikować):

pilzneński 6300

monachijski 850

caracrystal 500

caramunich 370

carapils 330

carafa 170

carared 80

carahell 45

 

20l wody, 5ml kwasu fosforowego, łyżeczka gipsu

 

64ºC 30'

72ºC 40'

78ºC i wysładzanie 5x5l wody podgrzanej do 78ºC, każda piątka z 1ml kwasu fosforowego.

Pierwsze na BW, reszta na piwo malinowe.

 

BW (do fermentacji poszło 20l Blg 25,5)

gotowanie 90'

marynka 30g 30'

lubelski 10g 20'

citra 20g 10'

 

Owocowe (po gotowaniu 20l Blg 8)

gotowanie 60'

marynka 20g 60'

do fermentacji dodano 4 butelki soku malinowego Hortex, Blg 12,5

zabutelkowano z 2 tabletkami słodzika z lidla i 4g glukozy na 0,5l

 

 

Drożdże WLP099 na starterze z 1l soku jabłkowego z kartonika, dobre napowietrzenie. Pozytywne efekty można otrzymać też stosując G995. Fermentacja w temperaturze ponizej 20ºC. Dla bayanusów nawet ponizej 15ºC.

Po trzech dniach, napowietrzenie, activit 12g, 3500g miodu rozpuszczonego w 2l brzeczki.

Po trzech tygodniach Blg 9,5 zlanie na cichą, po kolejnym miesiącu butelkowanie 2g glukozy na 0,33l.

Ze względu na wysoką zawartość alkoholu ~16,5% naturalne nagazowanie bardzo symboliczne, pomimo poźniejszych prób z dodawaniem zahartowanych drożdży (WLP099 i G995). Jeżeli silniejsze nagazowanie jest pożądane należy nagazować BW sztucznie. Cichą należy wtedy przedłużyć nawet do 6 miesięcy.

Do konsumpcji po roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szacun za taką decyzję . Wydaje mi się , ze niełatwo zrobić takie piwo . Próbowałem 2x barleya , jest niezwykle bogate w smaki i aromaty . Trzymam kciuki za efekt końcowy . Marzę , żeby kiedyś uwarzyć BW .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio próbowałem BRACIA z Thornbridge'a . Piwo przypominalo BW choć było opisane Rich Dark Ale . Było z miodem z kasztanó włoskich chyba , genialne . Cena zwala z nóg : 44 zł / 0,5 l ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.