Dziajl Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Witam, mam za sobą pierwszą warkę Full Aroma Hops z przepisu z wiki. Teraz chciałbym spróbować uwarzyć pszeniczne. Poczytałem trochę i zdecydowałem się zrobić coś w stylu Hefewaizen. Bardzo proszę o pomoc w doborze składników, temperatur zacierania oraz może kilku wskazówek przy warzeniu tej warki. Oto co poskładałem: Warka na objętość ok. 25l: SŁODY - słód pilnzeński 2 kg - słód pszeniczny 2,7 kg - słód carahell 0,3 kg Chmiele - lubelski - marynka Drożdże: Temperatury zacierania: Bardzo was proszę: - doradźcie czy taki skład mógłby być? - w jakich ilościach dodać chmiele i czy te odmiany mogą być, lub jakich innych użyć? - w jakich temperaturach zacierać? - jakie drożdże będą do tego piwa się najlepiej nadawały? - w jakich czasach dodawać porcje chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Weź którąś z receptur z wiki i zmodyfikuj pod siebie. Pszenica to trudne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Właściwie wzoruję się na tym przepisie, http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_(Franekkkk) ale nie chcę go robić identycznie, no i mam trochę większa objętość. Dokładnie interesuje mnie jak mogę pozmieniać ewentualnie temperatury i ilość i rodzaj chmielu, oraz czy te podane w przepisie drożedże będą ok, a może lepiej je zastąpić np bavarian wheast? Edytowane 20 Lipca 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) 25 litrów: -Pilzneński 2 kg -Pszeniczny 3 kg -Lubelski 30 g (od początku gotowania) 50°- zasyp 45°- 15 min 55°- 15 min 62°- 40 min 72°- 40 min Najlepsze drożdże- WLP 300 Mauribrew Weiss czy WB-06 też będą dobre. Różne schematy przetestowałem, ten wg mnie jest idealny. Nie daj się straszyć, pszenica to piwo jak wiele innych, wystarczy się przyłożyć i wszystkie trudności są do pokonania. Edytowane 20 Lipca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Na pewno zrobię pszeniczne. Jacenty dzięki za motywującą odpowiedź. Powiedz mi jeszcze czy próbowałeś dodawać jakieś inne słody do tego zestawu który wymieniłeś? Mam na myśli np carahell lub carpalis w małych dawkach, bo podobno one mają za zadanie utrzymywać pianę i dodawać pełniejszego smaku czy to prawda? Czy może lepiej darować sobie ten dodatek? Czy masz jakiś sprawdzony sposób na filtrowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Co do trwałości piany do bardziej wpływają przerwy w zacieraniu. Nie wiem co jest trudnego w pszenicy. Żeby było śmieszniej mi wyszła bardziej klarowna od np. BPA:) Jak robisz pierwszy raz to zrób jak napisał jacenty. Wypijesz parę szklanek i wtedy możesz kontynuować wątek wprowadzając zmiany które uznasz za stosowne dla Ciebie. Moja pszenica była taka: pszeniczne jasne 4 kg pilzneński 2 kg lubelski 50g drożdże Danstar Nothingham zacieranie: 45oC 15' 50oC 10' 65oC 30' 75oC 40' chmielenie: 25g 70' 20g 50' Ogólnie wyszło super Edytowane 20 Lipca 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Jestem zwolennikiem prostoty, minimalizmu i przede wszystkim tradycji, piwo pszeniczne to dla mnie tylko dwa słody. Nigdy nie dawałem innych. Wszystkie moje wersje miały ten sam skład, różnice polegały na zmianie proporcji, temperatur i drożdży. Nie widzę potrzeby dodawania czegokolwiek innego. Piękną pianę otrzymasz przez odpowiednie zacieranie, pełniejszego smaku nie potrzebujesz, bo będzie idealny. Z filtracją zależy, jeśli będziesz sam śrutował, to uważaj żeby nie zrobić tego zbyt dokładnie. Jeśli kupisz ześrutowane słody to nic się nie bój, są tak przygotowane, żeby wielkich problemów nie sprawiać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) OK. Dzięki wszystkim. W takim razie składam zamówienie i coś zdziałam. Tak się jeszcze zastanawiam przy składaniu zamówienia czy by nie zamówić od razu słodów na drugą warkę w stylu AIPA lub coś podobnego. jakie słody i chmiele do AIPA i w jakiej ilośći? Myślę nad Pale Ale 4kg + 1kg carahell + jakieś amerykańskie chmiele 100g Edytowane 20 Lipca 2013 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Moja pszenica była taka: pszeniczne jasne 4 kg pilzneński 2 kg lubelski 50g drożdże Danstar Nottingham Pszenica na Nottingham'ach??. Może dlatego wyszło klarowne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Jakie drożdże oraz chmiele mam zakupić do AIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Kup może na początek jakiś zestaw. Jak już go zrobisz to będziesz wiedział czy taki skład Ci pasuje czy też nie. Wtedy łatwiej będzie Ci podpowiedzieć coś na przyszłość. Ja mam już na stanie zestaw AIPA z HB i tylko czekam aż będę miał czas na warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Tak się jeszcze zastanawiam przy składaniu zamówienia czy by nie zamówić od razu słodów na drugą warkę Oczywiście, że pomysł jest dobry. Jednak ja zamówiłbym po prostu drugą ilość składników na pszeniczne. Po pierwsze to piwko schodzi w błyskawicznym tempie, szybko zaczniesz żałować, że już go nie ma. Po drugie wykorzystasz gęstwę po pierwszym i w ten sposób zaoszczędzisz na drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Tak się jeszcze zastanawiam przy składaniu zamówienia czy by nie zamówić od razu słodów na drugą warkę Oczywiście, że pomysł jest dobry. Jednak ja zamówiłbym po prostu drugą ilość składników na pszeniczne. Po pierwsze to piwko schodzi w błyskawicznym tempie, szybko zaczniesz żałować, że już go nie ma. Po drugie wykorzystasz gęstwę po pierwszym i w ten sposób zaoszczędzisz na drożdżach. Zgadzam się z tobą, że piwo szybko zejdzie, ale jednak wolałbym zrobić różne warki, ażeby potem porównać. Napisałem nowy temat w sprawie sprawdzenia zamówienia - możesz zobaczyć co tam sklechciłem. http://www.piwo.org/topic/10406-prosba-o-sprawdzenie-przepisow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 To zrób pszenicę ale ciemną, to też bardzo ciekawe piwo i odrazu wykorzystasz drożdże. Receptury na dunkel weizena znajdziesz w wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się