emcede Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Czołem wszystkim ! Mam pewien problem, mianowicie zmontowałem sobie kadź zacierno filtracyjną z kega 50l pod co podpięty jest sterownik od Bolka. Wszystko byłoby pięknie bo grzałki grzeją mieszadło miesza ale... kiedy przykładam próbnik prądu do kega zapala się lampeczka (impulsowo, tak jak sterownik załącza grzałki). Sprawdziłem również miernikiem i on na ustawieniu zarówno na prąd stały jak i zmienny pokazuje 1 V. Słabo znam się na prądzie ale skoro próbnik się zapala znaczy że przez kega przepływa prąd, tak mi się wydaje przynajmniej. Co z tym fantem zrobić? Uziemić kega do bolca w gniazdku czy coś innego? Kolega Pepo z tego forum ma identyczny zestaw i u niego taki problem nie występuje, a wszystko mamy podłączone identycznie, grzałki w kegu też są identyczne. Pomóżcie bo ni chciałbym żeby mi się robiła jakaś elektroliza albo żeby prąd wysłał mnie na tamten świat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Próbnik dlatego się zapala bo kadź nie jest połączona z bolcem ochronnym gniazda zasilającego.Jeśli przwewód zasilający jest trzyżyłowy (wtyczka fabryczna zalana tworzywem) żyłę zółto-zielona łączymy z metalowymi częściami urządzenia.Więcej na Priw . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 O uziemieniu to ja wiem, tylko jak pisałem kolega Pepo nie ma zrobionego uziemienia a przebicie nie występuje. Dlatego zastanawiam się skąd to przebicie, przecież grzałki są oddzielone od kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 To dziwne że Pepo nie ma przebicia u mnie było tak jak u Ciebie dopóki nie uziemiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Czasami wystarczy wilgotna podłoga na parterze (piętro ma już inne przewodzenie) i wszystko się uziemia . Jakość wykonania grzałek też ma wpływ .Sam wskaźnik neonowy może być czulszy . To takie rozważania . Prawidłowo ma być uziemione. Tak jak np. Pralka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Uziemię i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Dodam, że mam te same grzałki co Pepo. Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Jeżeli masz przebicie to od grzałki, nieszczelne połączenie grzałki z kegiem lub od silniczka mieszadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Pod grzałkami mam uszczelki. Z resztą jak ma być od grzałki skoro część grzejna jest oddzielona od obudowy grzałki ceramiką i piaskiem? Edytowane 5 Sierpnia 2013 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2013 Grzałka może mieć wadę wewnętrzną np. popękana ceramika, itp. Jak chcesz być pewny to wymontuj grzałkę załącz na chwile i przyłóż próbnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 A w sterowniku Boleckiego jest taka funkcja wykrywania wrzenia. Ta opcja jest potrzebna przy chmieleniu? Ponieważ sterownik pamel REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRM+ niema tej opcji i też można piwo robić. Bo mi się wydaje jak się gotuje chmiel to musi być pełna moc grzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilk Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 A w sterowniku Boleckiego jest taka funkcja wykrywania wrzenia. Ta opcja jest potrzebna przy chmieleniu? Ponieważ sterownik pamel REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRM+ niema tej opcji i też można piwo robić. Bo mi się wydaje jak się gotuje chmiel to musi być pełna moc grzania. przydaje się i to bardzo. U mnie w kegu 50 L mam dwie grzałki po 1500W i na 100% chodzą tylko do podgrzania do tych blisko 100stC a potem już z niewielką mocą. To jest tak jak grzeję na taborecie. Na początku puszczam prawie na maksa a po zagotowaniu odpowiednio przykręcam. Brzeczka nie ma wrzeć i "wylatywać" z gara - tylko jakby "się ruszać" - widać że cały czas się miesza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 A jak się zagotuje to wtedy zmniejszyć moc grzałek ? nie to samo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 16 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2013 A ja myślałem, że przy dobrze wyizolowanych grzałkach nie powinno być żadnego napięcia na keg'u!!?? , a uziemienie stosuje się jako zabezpieczenie przy ewentualnym przebiciu, żeby włoski dęba nie stanęły..... a tak na marginesie moja maszyneria jest uziemiona od początku.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Tak na wstępie kolego 1V na mierniku to pewnie mniej niż jego błąd... a wskaźnik neonowy też różnie pokazuje. Jeśli masz w domu instalację 3 przewodową to koniecznie musisz uziemić keg ,bo raczej nie jest to sprzęt w II klasie ochronności. Jeśli keg będzie miał potencjał ziemi nie groźne będą Ci żadne przebicia itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Kega uziemiłem i wszystko jest ok ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi