anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 (edytowane) warka 77 stout owsiany skład : - pilzneński 3500g - cararoma 400 - karmel ciemny 100g - płatki owsiane błyskawiczne 800g - jęczmień palony 250g - goryczka szyszka 40 - aromat szyszka 10 - ekstrakt barwiący 250g zacieranie wsypane do wody 10l -74°C 70°C-65°C 120min gotowania 90min na początku cała goryczka 15 min przed końcem aromat oraz ekstrakt barwiący wyszło 21l 13 blg. zadane S04 blg spadło do 4 . 21 l z dodatekiem 120g cukru poszlo do butelek Edytowane 9 Kwietnia 2009 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Wiem, że temat stary, ale jako, że receptura znajduje się również na wiki, uważam że jest on aktualny Pytanka mam trzy: 1. Czy karmelowy ciemny nie dał Ci popiołowości? Mam wrażenie, że ten ze Strzegomia tak ma - wyszło mi trochę tego w Koźlaku, koledzy również wspominali. 2. Ekstrakt barwiący - czym można go zastąpić? Słodem barwiącym dodanym do wysładzania? W jakiej ilości? 3. Drożdże - co ewentualnie zamiast S-04? Mogą być Nottinghamy (powyżej 20C?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się