Jump to content

Stout - I miejsce w II KKPD


Recommended Posts

warka 77 stout owsiany

skład :

- pilzneński 3500g

- cararoma 400

- karmel ciemny 100g

- płatki owsiane błyskawiczne 800g

- jęczmień palony 250g

- goryczka szyszka 40

- aromat szyszka 10

- ekstrakt barwiący 250g

 

zacieranie

wsypane do wody 10l -74°C

70°C-65°C 120min

 

gotowania 90min

na początku cała goryczka

15 min przed końcem aromat oraz ekstrakt barwiący

 

wyszło 21l 13 blg. zadane S04

blg spadło do 4 . 21 l z dodatekiem 120g cukru poszlo do butelek

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Wiem, że temat stary, ale jako, że receptura znajduje się również na wiki, uważam że jest on aktualny :)

 

Pytanka mam trzy:

1. Czy karmelowy ciemny nie dał Ci popiołowości? Mam wrażenie, że ten ze Strzegomia tak ma - wyszło mi trochę tego w Koźlaku, koledzy również wspominali.

2. Ekstrakt barwiący - czym można go zastąpić? Słodem barwiącym dodanym do wysładzania? W jakiej ilości?

3. Drożdże - co ewentualnie zamiast S-04? Mogą być Nottinghamy (powyżej 20C?)?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.