anteks Posted April 9, 2009 Share Posted April 9, 2009 (edited) warka 77 stout owsiany skład : - pilzneński 3500g - cararoma 400 - karmel ciemny 100g - płatki owsiane błyskawiczne 800g - jęczmień palony 250g - goryczka szyszka 40 - aromat szyszka 10 - ekstrakt barwiący 250g zacieranie wsypane do wody 10l -74°C 70°C-65°C 120min gotowania 90min na początku cała goryczka 15 min przed końcem aromat oraz ekstrakt barwiący wyszło 21l 13 blg. zadane S04 blg spadło do 4 . 21 l z dodatekiem 120g cukru poszlo do butelek Edited April 9, 2009 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted July 28, 2015 Share Posted July 28, 2015 Wiem, że temat stary, ale jako, że receptura znajduje się również na wiki, uważam że jest on aktualny Pytanka mam trzy: 1. Czy karmelowy ciemny nie dał Ci popiołowości? Mam wrażenie, że ten ze Strzegomia tak ma - wyszło mi trochę tego w Koźlaku, koledzy również wspominali. 2. Ekstrakt barwiący - czym można go zastąpić? Słodem barwiącym dodanym do wysładzania? W jakiej ilości? 3. Drożdże - co ewentualnie zamiast S-04? Mogą być Nottinghamy (powyżej 20C?)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts