Jancewicz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Godzinę temu, Kaniutek napisał: Black IPA na drożdżach BRY-97 została nastawiona 27.11. Plg początkowe torchę mi się za niskie zrobiło, albo balingomierz przekłamuje. Nie mniej wynosiło wg wskazań 12,5. Fermentacja cały czas w temperaturze 17-19 stopni, głównie w okolicach 18. Piana pojawiła się po dwóch dniach od zadania drożdzy więc 30.11. Rurka nie bula, ale piana jest wysoka i zdrowa. Jest tylko różnica w poziomie wody w rurce wiec jakieś lekkie podcisnienie w fermentorze jest. Dzisiaj zmierzyłem Blg i wynosi okolo 2. Piana nadal ładna i wysoka. Zostawiłem balingomierz w fermentorze. Aktualnie temperatura fermentora coraz bardziej zbliża się do temperatury otoczenia i jest od niej wyższa o około 0,3 stopnia. Wg instrukcji z brewkitu (zestaw z Brewer's Best) powinienem zaraz dodać chmiel na cichą i zlewarować piwo. Niestety, nie pisza dokładnie. Kiedy powinienem zlc na cichą? Czy czekać aż piana zniknie, czy stałe wskazanie blg przez 3 dni? Wskazania balingomierza aktualnie zakłóca piana więc nie wiem dokładnie, czy jest 2 czy 3. Potrzymaj to piwo w fermentorze minimum 2 tygodnie. Jak masz możliwość to pod koniec tego okresu podnieś lekko temperaturę. Potem dopiero wrzuć chmiel na zimno na 3-4 dni po czym zabutelkuj. Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 (edytowane) Tak, w pokoju, w którym stoi fermentor ,mogę zamknąć ogrzewanie. Temperatura spadnie wtedy do jakichś 14-15. Cyba, że przyjdą mrozy to bardziej... Aktualnie trzymam tam cca.18 stopni. Ślicznie dziękuję, wrzucę chmiel za tydzień... Edytowane 4 Grudnia 2018 przez Kaniutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 7 minut temu, Kaniutek napisał: Tak, w pokoju, w którym stoi fermentor ,mogę zamknąć ogrzewanie. Podnieś temp. jeśli możesz, nie obniżaj teraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 Nie, nie. Chyba cię dobrze zrozumiałem. Obniżę dopiero za jakiś tydzień, jak dodam chmielu Teraz podwyższyć? Mogę tam generalnie zrobić nawet 27, tylko mi rachunek za gaz skoczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 4 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2018 6 minut temu, Kaniutek napisał: Nie, nie. Chyba cię dobrze zrozumiałem. Obniżę dopiero za jakiś tydzień, jak dodam chmielu Teraz podwyższyć? Mogę tam generalnie zrobić nawet 27, tylko mi rachunek za gaz skoczy Delikatnie podnieś na kilka ostatnich dni fermentacji (tak do 20-21C). Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się