Cezary Daniluk Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 W czwartek 1 sierpnia nastawiłem stouta z brewkitu. W niedzielę 4.08 powróciłem z wyjazdu stwierdziłem że nie buzuje już. Sprawdziłem cukromierzem 1BLG czy jak to tam zwał - zgodnie z instrukcją świadczy to o odfermentowaniu Wiem termika trochę była nie za ten teges bo jak to w bloku przy tych temp. zewnętrznych trudno utrzymywać zalecaną Zlałem trochę z pojemnika fermentacyjnego i popróbowałem - czuć było "woltaż" jednak cienkie to było Zlałem w bulte, dosypałem do każdej cukru z miarki dla 0,5l i wywiozłem w chłodniejsze miejsce Tak czytam ile ja rzeczy przy tym pominąłem, niczego nie sterylizowałem, tylko wymyłem porządnie wodą z ludwikiem i wypłukałem. Żadnych zakażeń nie stwierdziłem. Aaaa resztkę z dna pojemnika zlałem w butlę pet i dosypałem cukru po 2 dniach jest dość twarda i to pierwsze zamierzam popróbować po jakichś 10 dniach chyba że nie wytrwam i będzie to wcześniej. Nie będę wytrwałym piwowarem i to co będę popełniał to będzie tylko z brewkitów, ale i tak sądzę że będzie to o niebo lepsze niż to co w sklepie kupowane Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 To, że nie stwierdziłeś zakażeń, nie oznacza, że ich nie ma Bądź co bądź - to łut szczęścia. Niektórzy bardzo dbają o sterylność i mają infekcje, niektórzy się tym nie przejmują i nie narzekają na wysyp zakażeń. powodzenia przy kolejnych warkach! dobrze odfermentowane piwo z brewkita bije na głowę wszystkie koncerniaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 To, że nie stwierdziłeś zakażeń, nie oznacza, że ich nie ma Bądź co bądź - to łut szczęścia. Niektórzy bardzo dbają o sterylność i mają infekcje, niektórzy się tym nie przejmują i nie narzekają na wysyp zakażeń. powodzenia przy kolejnych warkach! dobrze odfermentowane piwo z brewkita bije na głowę wszystkie koncerniaki Na następne przyjdzie troszkę poczekać nie mam tylu flaszek chyba że zacznę zbierać Następne tak czy inaczej będzie warzone na jesieni, jak już temperatury zewnętrzne opadną i będzie mi łatwiej utrzymać temperaturę ~20 stopni. Pozdrawiam ! PS: Nie dziękuję żeby nie zapeszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 parę złotych na środki dezynfekujące ma się ni jak do 20 litrów warki która potem idzie w kanał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Czwartek -nastaw, niedziela - butelkowanie. Pomimo tego, że blg się Tobie zgadzało, to jak dla mnie za szybko poszło piwo w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Czwartek -nastaw, niedziela - butelkowanie. Pomimo tego, że blg się Tobie zgadzało, to jak dla mnie za szybko poszło piwo w butelki Pierwsza fermantacja była w temperaturach można rzec że maxymalnych do przyjęcia, czyli termometr paskowy na kadzi, pokazywał cały czas 26-27 stopni. Mniej w bloku bez klimatyzacji nie dałbym rady osiągnąć Bulgotać nie bulgotało, oczywiście popróbowałem i było czuć % Co z tego wyjdzie pożyjemy, zobaczymy. To forum zacząłem czytać po zabutelkowaniu Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) oczywiście popróbowałem i było czuć % Nigdy więcej tego nie pisz. Piwowar to nie bimbrownik. Bimbrownikom zależy na procentach, nam na wrażeniach odbieranych wszystkimi zmysłami, zawartość alkoholu jest w naszych piwach tylko dodatkiem uzupełniającym. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez Jacenty marek80 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 A moze ktos chce warzyc piwo dla alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Czwartek -nastaw, niedziela - butelkowanie. Pomimo tego, że blg się Tobie zgadzało, to jak dla mnie za szybko poszło piwo w butelki To forum zacząłem czytać po zabutelkowaniu Jak mówi stare przysłowie piwowarów: Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Mam nadzieję że będzie ok., a jak nie, to następnym razem będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Też mam taką nadzieję. flaszki jeszcze nie strzelają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie wytrzymałem i po tygodniu otworzyłem jedną flaszkę nawet dobre. Stout z brewkita w smaku przypomina tmavego szarysza. Nagazowane dobrze. Nie za mocne, mi odpowiada Flaszkę 0,5 właśnie przyjąłem. Pomimo że niby za wcześnie rozlałem, to nie jest źle, po tygodniu czuć że jeszcze jest świeże ale nie najgorsze. Pozdrawiam ! PS: Dodane 23.08 Po tym czasie mogę stwierdzić, że następne na pewno nie będzie pędzone na cukrze tylko na dobranym ekstrakcie słodowym Daje od niego gorzałą jak nie powiem co No cóż, nie dochodzi się do perfekcji za pierwszym razem Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się