pepek84 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Kolego , bulgotanie w rurce nie jest wyznacznikiem tego jak przebiega fermentacja. Ewentualnie jest wyznacznikiem czy wiadro , pojemnik jest szczelny. W wysokich temperaturach drożdże potrafią przerobić większość cukrów w kilkanaście godzin , więc to bardzo możliwe że fermentacja nie jest już burzliwa , tylko zwolniła ,ale to nie znaczy że się zatrzymała. Po kilku dniach , 5 , 7 , 10 pomiar Blg i będziesz wiedział na czym stoisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Wygląda to tak, że bulgotaniem przejmować się absolutnie nie należy. Drożdże mogą pracować i nie będzie bulgotać z powodu nieszczelności. Lub drożdże już nie będą pracować a nadal będzie bulgotać z powodu podniesienie temperatury i uwalniania się CO2 z piwa. Początek fermentacji był w wysokiej temperaturze, więc było bardzo szybko i burzliwie. Zostaw w spokoju (bez żadnego otwierania i zaglądania!), po 7 dniach zmierz Blg, po 10 ponownie, jeśli nie będzie różnic pomiędzy pomiarami to można rozlewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Ok, dzieki panowie. Dzieki wam mam juz jako takie pojecie i zapewne podczas 2 warki nie bede mial pytan w ogole Powiedzcie mi jeszcze jedno - na poczatku fermentacji mialem temperature ~28 stopni (na poczatku, tzn okolo 24 godzin temu). W tej chwili dzieki pojemnikowi i dwoma butelkami z lodem ta sama temepratura (tj mierzona na zewnatrz, nie wewnatrz pojemnika) zmniejszyla sie do 25 stopni. Ktos pisal wyzej, ze spadek temperatury moze wplynac negatywnie na piwo - czy tyczy sie to spadku np o 10 stopni, czy dowolnej ilosci stopni? Czy jesli mialem 28*, a teraz mam 25 (i byc moze, ze spadnie jeszcze o 1 stopien) to 1. efekt nieporzadany, wyjac butelki z lodem i zostawic jak bylo, czy 2. moze byc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Trzymaj w takiej temperaturze jaką masz teraz, nic nie zyskasz i nic już nie stracisz. Nie wiem czy ekstrakty się klarują (chyba nie, nie znam się), ale w tym przypadku 25°C jest lepsze niż 30°C na każdym etapie fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Czy jesli mialem 28*, a teraz mam 25 (i byc moze, ze spadnie jeszcze o 1 stopien) to 1. efekt nieporzadany, wyjac butelki z lodem i zostawic jak bylo, czy 2. moze byc? I 28°C i 25°C to nie jest temperatura dla fermentacji piwa. Przy kolejnym piwie, dzięki lodówce styropianowej trzymaj 17-20°C dla większości ejli i będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 I 28°C i 25°C to nie jest temperatura dla fermentacji piwa zależy jakie drożdże nie wspomnę nawet, że niektóre piwa leżakują kilka lat w temperaturze 32°C - to jest dopiero hardcore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Zalecana temperatura drozdzy to 17 - 30 * (z opakowania) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 17 - 30 * C to dość duża rozbieżność .... np. u mnie w piwnicy jest obecnie 22-24°C na razie nic nie kombinuję z obniżaniem temperatury. Zakładam, że utrzymywanie w miarę niskich temperatur ok. 17°C przy górnej fermentacji skutkuje lepszym efektem końcowym? Jeśli ma ktoś takie doświadczenie proszę się z nami nowicjuszami podzielić .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Fermentowanie w dolnym zakresie temperatur dla danego szczepu powoduje to , że drożdże dają czystszy profil , pojawia się mniej estrów , i różnych zazwyczaj niepożądanych aromatów i smaków. Po fermentacji w wysokich temperaturach często też pojawia się mocniej odczuwalny alkohol , co akurat mi najbardziej przeszkadza. Oczywiście są drożdże dla których wyższe temperatury nie są straszne i w konkretnym piwie dają dobre efekty , ale to już inna bajka. Edit: Coś nielogicznie to napisałem , poprawiłem. Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Po fermentacji w wysokich temperaturach często też pojawia się mocniej odczuwalny alkohol , co akurat mi najbardziej przeszkadza. Dodam jeszcze, że oprócz bardziej odczuwalnej alkoholowości powstają alkohole wyższe, z którymi nasz organizm sobie tak łatwo nie radzi jak z etanolem i dlatego takie piwa są zdecydowanie bardziej kacogenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zalecana temperatura drozdzy to 17 - 30 * (z opakowania) Drożdże i powyżej 30°C będą pracowały, tyle, że w temperaturach powyżej 25°C w większości przypadków nie uzyskasz dobrego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Najszczęśliwsze są w temperaturach ok. 35-37°C. Tylko że piwo wtedy nie wychodzi dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 trochę sie ochłodziło ... teraz w piwnicy 18°C - kolejne 2 warki na burzliwej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się