marboz Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 24 lipca zrobiłem swoje pierwsze piwo z brewkita (pierwsze i ostatnie bo reszta już zacierana ). To piwo domowe ciemne, początkowe blg wynosiło 12. Osiem dni póżniej sprawdzałem blg i wyszło mi 5, dziś czyli po następnych 6 dniach blg dalej 5. Więc jak widać zatrzymało się. Mam zamiar butelkować i pytanie czy mogę? Jako że były podłe upały temperatura brzeczki wynosiła cały czas 24 stopnie. Czy tak mały spadek blg może być spowodowany tak wysoką temperaturą? Oprócz tego sprawdzałem dziś z ciekawości jeszcze dwa piwa zacierane już ze słodów: Belgian Pale Ale 13 warzone 28.07 z początkowego blg 14 zeszło na 5 Hafe-wizen warzone 30.07 z początkowego blg 13 zeszło na 4 Sprawdzałem balingometr i nie przekłamuje. Kalibrowany dla temp 20 stopni pokazuje w czystej wodzie dokładnie 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Kity zwykle odfermentowują bardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 zlej na cichą i powinno jeszcze zejsć jeszcze z jeden blg i wtedy można butelkować bez obawy o granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małe piwo Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 robić FFT! :> wtedy nie ma już takich rozkmin czy zejdzie więcej czy też nie :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Człowiek mądry jest po czasie a w trakcie nauki z pokorą przyjmuje baty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Człowiek mądry jest po czasie a w trakcie nauki z pokorą przyjmuje baty lepsze baty niż granaty a tu widzę duże prawdopodobieństwo niewypałów, albo była słabo napowietrzona brzeczka albo drożdże w kiepskiej kondycji podczas butelkowania piwo zawsze się trochę ponownie napowietrzy i fermentacja ruszy spróbuj zakołysać fermentorem, drożdże się wzburzą i może trochę jeszcze cukru zjedzą? Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 No dobra, pytanie co teraz. Jako że mi się nie pali bo cierpliwy jestem to pytanie czy przelać na cichą czy może zamieszać w tym pojemniku żeby drożdze pobudzić do pracy? Możecie coś rozsądnego doradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) nie napisałeś jakie to drożdże, w 24°C powinny zjeść wszystko, ale pośpiech jest mocno niewskazany Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 nie napisałeś jakie to drożdże, w 24°C powinny zjeść wszystko, ale pośpiech jest mocno niewskazany Safbrew S-33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 niestety, Safbrew S-33 słabo odfermentowują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Czyli jak zleje na cicha na 14 dni będzie bezpiecznie, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Czyli jak zleje na cicha na 14 dni będzie bezpiecznie, tak? Pośpiech nie jest wskazany, ale jeśli przez 7 dni odczyty się nie zmienią, to w 14 też raczej nie (zakładając ew. pomoc drożdżom w ponownym rozruchu). Ale dziwi że pucha tak wysoko się zatrzymała... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marboz Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zobaczymy ci będzie. Przelalem na cichą bez wężyka z odrobiną gęstwy, tak żeby wprowadzic trochę powietrza. Może jeszcze ruszą. Jak nie to za tydzień butelkuje. Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się