Seta Opublikowano 4 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Gugiel podpowiada: Cukier piwowarski (Brewing Sugar) 1 kg Pełny opis: Dobra i ekonomiczna alternatywa do brewkitów zamiast cukru białego (sacharozy). Zawiera glukozę oraz maltodekstrynę. Glukoza jest cukrem prostym łatwo przyswajalnym przez drożdże natomiast maltodekstryna to cukier, który nie jest fermentowany. W efekcie poprawia parametry (smak, pianę) gotowego piwa. czyli z ekstraktem to enhancer,a z dekstrynami cukier piwowarski... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2009 Heh. Faktycznie to ten sam produkt Youngs ,ale na brytyjskich stronach nie ma informacji na temat maltodekstryny. Tak czy inaczej lepsze to niż cukier krystaliczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Warka 84 "Szkockie a`la Ale 80/-" Modyfikacja wody dwie łyżeczki chlorku wapnia łyżeczka gipsu piwowarskiego ćwierć łyżeczki siarczanu magnezu szczypta soli kuchennej Zasyp 4kg słodu pale ale 60g palonego jęczmienia Zacieranie 67°C w 9 litrach wody przez godzinę. Filtracja poszła bez najmniejszych problemów. Odebrałem 6 litrów brzeczki jeszcze podczas filtracji i wrzuciłem na bardzo mocny ogień. Resztę filtrowałem do momentu jak cienkusz miał 4°Blg. Chmielenie 15gram Northern Brewer na 70 minut. Na ostatnie 15 minut dodałem pół łyżeczki mchu irlandzkiego. Wyszło 20 litrów brzeczki o gęstości 1.046 czyli ok 11.4°Blg. Zadane drożdżami Wyeast california lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 uuu... ciekawe jak Ci to przefermentuje... Warka 81 Kremowe ale I Piwo odfermentowało do 1.008, czyli niecałych 2Blg w ciągu tygodnia. Później kilka dni postało na cichej. Zakegowałem piwo z 80g glukozy. W smaku czuć moc niestety, ale nie rozpuszczalnikowe albo bimbrowe smaki, raczej bym młode piwo określił jako gorące posmaki. Pozatym bardzo drożdżowe i świerze z delikatnie wyczuwalnym dwuacetylem. Teraz potrzebuje trochę czasu w leżakowni. Warka 82 Pszenica Pszenica ma wyczuwalne nieciekawe posmaki. Póki co sobie leżakuje na cichej, niech poleży jeszcze z tydzie. Jak zdecyduje, że nie będę w stanie tego wypić to poleci w kanał. Nie chce mi się marnować dwóch godzin w butelkowaniu i kolejnych dwóch w wylewaniu piwa do ścieków. Nie jest to zakażenie, ale wyraźne smaki drożdży w złej kondycji (starter miał półtora miesiąca). Warka 83 Kremowe ale II Ładnie fermentuje. Co prawda w miarę powoli, ale całyczas oznaki fermentacji, Po 6 dniach piwo miało niecałe 6°Blg. Powinno mieć końcowe blg coś w okolicy 2,5°Blg, zatem przeniosłem piwo do cieplejszego miejsca (bo temperatura zaczęła spadać do 15°C. Teraz w 19°C fermentuje spokojnie dalej. Zostawie piwo na kolejny tydzień w spokoju. Ewentualnie w środę przeniosę na cichą. Warka 84 80/- na California Lager Sprawdziłem po 6h jeszcze nie było piany, ale pojawiały się pierwsze oznaki. Ale po 16 godzinach fermentacja już szła na całego. Póki co wiaderko sobie leży w miarę chłodnym miejscu 15°C, ale fermentacja powinna podnieść temperaturę troszeczkę do przynajmniej dolnej granicy pracy tych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Kremowe ale II przeniosłem do kega z dodatkiem 100g cukru. Trochę numerków Odfermentowanie pozorne 77% odfermentowanie realne 64% Alkohol objętościowo 4,5% Piwo jest bardzo jasne. Czyste póki o bez nagazowania jest wodniste. 80/- Przeniosłem do kega z 80g cukru. Trochę numerków Odfermentowanie pozorne: 71% Odfermentowanie realne 60% Alkohol objętościowo 4.3% W smaku czuć lekkie smaki karmelizacji, jakby karmelowe posmaki Zobaczymy jak będzie smakowało jak dojrzeje, póki co jest bardzo obiecujące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 Warka 85 California Common Plan działania Wraz z pomocą beer tools zaplanowałem taki zasyp 4.2kg słodu Pale 0.2 kg crystal 22g Northern Brewer - 70 minut 15g Northern Brewer - 20 minut 15g Northern Brewer - 1 minut Drożdże California Lager gęstwa - 120ml według kalkulatora Mr Malty. Modyfikacja wody - woda uniwersalna z lekka przewagą węglanową. Czyli mniej więcej z wyliczeń kalkulatora z jimsbeerkit wyszło by uzyskać wodę uniwersalną następujące składniki (do tego co wyjdzie chcę dodać troszeczkę więcej chlorku wapnia) gips piwowarski - 5g chlorek wapnia - 2.4g siarczan magnezu 1.8g chlorek sodu 0.8g Realizacja Odważyłem ok 4,2kg pale ale i dosypałem 200g crystal. Temperatura zacierania powyżej coś około 66-68°C w wygrzanej lodówce turystycznej. O dodatkach do wody przypomniałem sobie tuż po tym jak wymieszałem słód z wodą. To na szybko dorzuciłem łyżeczkę gipsu, czubatą łyżeczkę chlorku wapnia, ćwierć łyżeczki siarczanu magnezu i szczyptę soli kuchennej. Nie mam na tyle dokładnej wagi by odważyć co do grama, więc sypie na oko. Zacieranie Całość sobie stygła do 63°C (czas najwyższy zrobić coś z izolacją!) Trzy czajniki z wrzatku by skorygować temperature powyżej 70°C. OK zaczynamy filtrację. ... 2 litry ... 3 ... 4 litry całyczas nie leci tak klarowne jakie bym chciał, no cóż lepiej już chyba nie będzie! No i się klarowność specjalnie nie poprawiła, no cóż chyba słód był za grubo ześrutowany, bo wydajność też nie należy do najlepszych. Chmielenie prawie zgodnie z planem 22g Northern Brewer - 70 minut 20g Northern Brewer - 20 minut 15g Northern Brewer - 1 minut Na 20 minut dodałem łyżeczkę mchu. Gotowanie, chłodzenie przeszło bez większych problemów. Z tym, że odparowało mi troszkę więcej niż chciałem, zatem uzupełniłem do 20 litrów zimną wodą z kranu. Wyszło 20 litrów o gęstości 12.5°Blg. Dodałem około 200 ml gęstwy, bo wydawała mi się strasznie rzadka. Całość porządnie napowietrzyłem przelewając z wysokości brzeczkę. Teraz liczę czas jaki minie do pierwszych objawów fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 22 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 A i ja postawiłem parę dni temu CC. Zasyp 3,75 kg pale ale i 0,35 kg Crystal 120. Chmielenie bardzo podobnie, tylko że 60 min, 20' i 0' też oczywiście Northern Brewer. Ale mam mętlik w głowie. Raz czytam, że to angielski chmiel, raz że niemiecki..., a byłem święcie przekonany, że to amerykański. Jak to jest z tym chmielem? A tak poza tym to naprawdę świetne piwo. Jeżeli masz możliwość gdzieś nabyć Anchor Steam Beer to polecam. Szkoda, że tak słabo znany jest ten styl w Polsce. Niestety drożdże nie mają najlepszej opinii, dzięki forum Browamatora, całkiem niesłusznie. (Zresztą taki sam mit pokutuje odnośnie drożdży Coopersa na naszym forum). Nawet w dość wysokich temperaturach fermentują czysto, bez estrów. Także w trakcie lagerowania, nie zmieniają smaku piwa. Świetnie wyciągają smaki chmielowe. Powinny to być podstawowe drożdże płynne do "dolniaków" dla każdego kto nie ma możliwości osiągnięcia temperatur lagerowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2009 No jeśli ludzie próbują uwarzyć pilsa na california lagerach to efekty mogą być mało zadowalające. Ja uwarzam ten szczep jako coś pomiędzy i nie oczekuje rezultatów typowych dla dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2009 Waka 86: Ekstra Mocny Bitter Plan działania Chcę się zmieścić w następujących ramkach Gęstość początkowa: 12 - 14,7°Blg Goryczka: 30 ? 50 IBU Gęstość końcowa: 2,6 ? 4,1°Blg Kolor: 5 ? 16 SRM Alkohol objętościowo: 4,6 ? 6,2% Zasyp 3,7 kg Finest Pale Ale Malt Simpsons 0,5kg Crystal Malt Simpsons 0,45kg Wheat Malt Simpsons Chmielenie 30g Marynka - 60 minut 30g Styrian Goldings - 20 minuta 15g Styrian Goldings - na zakończenie gotowania Modyfikacja wody Zamierzony profil to mocno siarczanowa woda typowa dla Burton-upon-Trent czyli Ca 270 ;Mg 45;Na 55;SO4 700;CO3 70;Cl 25 Drożdże Danstar Nottingham. Wykonanie Modyfikacja wody: Gips piwowarski - 27g siarczan magnezu 17g chlorek sodu - 2g. Słody wymieszałem z 9 litrami wody o temperaturze 74°C (stosumek wody do słody wyszedł 2:1). Całość ustawiła się na 67°C. Zacieranie trwało 60 minut. Po godzinie dodałem tyle wrzątku by temperatura wzrosła do 75°C. Odczekałem 10 minut i rozpocząłem filtrację. Filtracja poszła bardzo sprawnie i bez żadnych problemów. Wysładzane do momentu jak cieńkusz miał 3°Blg. Zebrałem około 24 litrów brzeczki. Chmielenie prawie zgodnie z planem (zwiększyłem ilośc chmielu po wyłączeniu gotowania czyli dodałem 20g), dodałem Irish Moss 15 minut przed końcem gotowania. Schłodziłem do ok 25°C w ciągu pół godziny. Drożdże uwodniem zgodnie z instrukcją i zadałem do brzeczki. Wyszło 20 litrów o gęstości 12,5°Blg . Wydajność marna, ale całość warzenia zajęło mi równe 4h. Więc narzekać nie ma na co Fermentowane piwo będzie w 16-18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Warka 87 a`la Porter Bałtycki Zasyp 4kg pale ale 4kg wiedeński 0,5 carapils 0,2 crystal 0,12 czekoladowy 0,1 black Zacieranie w 66°C przez 70 minut. Brzeczka wydawała się jasna to dodałem jeszcze słodu black około 100g. Wysładzanie do uzyskania całego garnka. Gotowanie przez ponad półtora godziny by zagęścić brzeczkę. Chmielenie 40g Marynka na cały czas gotowania 30g lubelski na ostatnie 20 minut mech irlandzki na 15 minut Po wychłodzeniu uzyskałem 20.5°Blg. Bardzo przyłożyłem się do napowietrzenia brzeczki oraz calałem brzeczkę około pół litra gęstwy drożdżowej (mam nadzieje, że sprawna spędziła półtora tygodnia w lodówce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Waka 86: Ekstra Mocny Bitter Piwo przelane na cichą. Piwo nie dofermentowało jeszcze do końca. Mogłem poczekać kolejne dwa dni. Teraz liczę, że da rade dofermentować na cichej. Zapach mocno chmielowo-mineralny. Chociaż bardziej mineralny, następnym razem zmniejszę ilość soli o 10-20% Ale mi się podoba ten zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Warka 87 a`la Porter Bałtycki Piwo po dłuższej niż zwykle fermentacji cichej wylądowało w butelkach z 120g cukru. Warka 86 ESB Piwo póki co lekko gazowane i bardzo śmietankowe. Będzie musiało spędzić trochę czasu w butelkach by nadawało się do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Warka 87 a`la Porter Bałtycki Piwo po dłuższej niż zwykle fermentacji cichej wylądowało w butelkach z 120g cukru. Ile trwała cicha? Nie mogę znaleźć informacji kiedy przelewałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2009 Warka 87 a`la Porter Bałtycki Piwo po dłuższej niż zwykle fermentacji cichej wylądowało w butelkach z 120g cukru. Ile trwała cicha? Nie mogę znaleźć informacji kiedy przelewałeś. Piwo odfermentowało mi szybko, wiec na cichą trafiło po 6 dniach, ale w razie czego zostawilem na cichej dwa tygodnie. Dofermentowało do końca, czyli do 5,5 blg. Co daje odfermentowanie na poziomie 76 procent i ABV 8.5 procent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Warka 88 Pszenica Horch-Kurz Typowa pszenica, z tym wyjątkiem, że zatarłem piwo dekokcyjnie dwuwarowo metodą Horch-Kurz. Zasyp standardowy 2kg Pilźnieński 2kg pszeniczny modyfikacja wody łyżeczka gipsu łyżeczka chlorku wapnia ćwierć łyżeczki siarczanu magnezu szczypta soli Zacieranie według rozkładu z artykułu http://www.piwo.org/forum/t1040-Zacieranie-dekokcyjne-.html. Strasznie pracochłonne. Dużo przelewania i bałaganu No ale chce zobaczyć czy faktycznie jest duży wpływ na smak piwa. Chmielenie 17g marynki w szyszkach Drożdże Wyeasy 3068. Gęstość początkowa 12.5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Warka 89 Pszenica dekokcyjna jednowarowa Typowa pszenica, zacierana dekokcyjnie jednowarowo Zasyp standardowy 2kg Pilźnieński 2kg pszeniczny modyfikacja wody łyżeczka gipsu łyżeczka chlorku wapnia ćwierć łyżeczki siarczanu magnezu szczypta soli Zacieranie zacząłem jak zwykle w dla pszenic czyli 66°C przez 60 minut, ale w połowie tego czasu postanowiłem coś zmienić. Odebrałem trochę gęstego zacieru na oko około 5 litrów i gotowałem tą część jakieś 15 minut. Wróciłem wszystko do lodówki dolałem z litr wrzątku by dociągnąć do temperatury mashout. Filtracja poszła bez większych problemów. Brzeczkę zagotowałem i poszedłem spać. Po 10 godzinach skończyłęm resztę pracy, czyli zagotowałem brzeczkę i nachmieliłem ją. Chmielenie 17g marynki w szyszkach Drożdże Wyeasy 3068. Gęstość początkowa 11.5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2009 Warka 88 Pszenica Horch-Kurz Po tygodniu fermentacji burzliwej przelewam bezpośrednio do butelek. Piwo odfermentowało do 1.010, czyli 2.6°Blg. Odczyt refraktometrem dał 6°Brix. Z obliczeń wychodzi, że OG było 11,6°Blg Odfermentowanie pozorne 78%, odfermentowanie rzeczywiste 65% Alkohol ABV - 4,8%. Piwo zostało zabutelkowane z 155g glukozy. Warka 89 Podobnie jak 88, parametry końcowe zbliżone. Zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru stołowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Waka 90: Bitter Plan działania Chcę się uzyskać następujące parametry Gęstość początkowa: 10°Blg Goryczka: 25 IBU Kolor 14°SRM Gęstość końcową: 2.5°Blg Zasyp 3,5 kg Finest Pale Ale Malt Simpsons 0,25kg Crystal Malt Simpsons 0,04kg Brown Malt Brupaks Chmielenie 22g Marynka - 60 minut 15g East Kent Goldings - na zakończenie gotowania Modyfikacja wody Zamierzony profil to umiarkowanie siarczanowa woda. Ca 150 ;Mg 10;Na 40;SO4 273;CO3 15;Cl 136 Drożdże Wyeast ESB London Ale Wykonanie Modyfikacja wody: Gips piwowarski - 9g chlorek wapnia - 3g siarczan magnezu 2g chlorek sodu - 2g. Zacieranie w jednej temperaturze 67°C przez 70 minut. Mashout 75°C. Wysładzanie trwało godzinę. Chmielenie poszło z planem, na ostatnie 15 minut dodałem 8g mchu irlandzkiego, na ostatnią minutę wrzuciłem 17g chmielu EKG. Całość schłodzona, bardzo intensywnie napowietrzona i zadana gęstwą z 1,8 litrowego startera Wyeast ESB. Już widać, że drożdże są bardzo mocno opadające na dno. Tworzą wiórkowante gluty w starterze. Teraz całość będzie fermentować w temperaturze pokojowej przez następnych kilka dni. Wyszło 20 litrów SG - 1.043, 10,8°Blg plus cieńkusz na kolejny starter około 2 litry brzeczki o gęstości ok 12°Blg. Czyli wydajność mi wyszła jak na moje warunki na bardzo wysokim poziomie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Waka 90: Bitter Piwo przelane na cichą w nocy 20. Dzisiaj zakegowane z 50g cukru (na około 18 litrów piwa). Trochę statystyk Odfermentowanie pozorne 71% Odfermentowanie rzeczywiste 59% Ilość alkoholu 4.1% Smak jest jeszcze śmietankowy, zatem trzeba odstawić piwo na miesiąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Warka 91 Mild. Od dawna nie piłem Milda ,czas coś takiego uwarzyć. Plan Zasyp 3,5kg Maris Otter 0,25 brytyjski crystal 0,1 słód czekoladowy. Woda Modyfikacja wody do następujących parametrów: Ca 150,Mg 10, Na 50, CO3 25, SO4 152, Cl 230 Chmielenie East Kent Goldings 30g Drożdże Gęstwa Wyeast ESB 1968 Wykonanie Odmierzyłem następujące sole gips piwowarski 4g chlorek wapnia 6g siarczan magnezu 2g chlorek sodu 3g całość soli wrzucone do słodów. Zasyp zmieszany z 9 litrami wody o temperaturze 74°C. Po chwili musiałem dolać troszkę wrzątku by uzyskać zakładane 67°C. Całość zacierana przez godzinę. Filtracja poszła całkiem sprawnie, zajęło mi to 45 minut, odebrałem również 6 litrów cieńkusza, który się gotuje w celu zagęszczenia. Chmiel dodałem w jednej dawce, równo z momentem zagotowania się. Teraz wydaje mi się, że tego chmielu wrzuciłem troszkę za dużo. Zobaczymy jak wyjdzie. Na ostatnie 15 minut wrzuciłem 2g mchu irlandzkiego. Wydajność mi wyszła spora, i nie zmieściłem się w stylu BJCP, zatem piwo będzie się nazywać Imperial Mild . No goryczka wyskoczyła troszkę w górę też (nie policzyłem ile alfa kwasów ma mój chmiel i przyjąłem za mało, ale nie jestem pewny utylizacji chmielu, więc wcale dużo za dużo nie będzie, pozatym gęstość też jest za wysoka więc te kilka dodatkowych IBU powinno zbalansować wyższą gęstość). Zatem następnym razem warząc w ten sposób będę zakładał wydaność 85% (liczoną po brytyjsku ), albo 65% licząc po naszemu. W sumie wyszło 22 litry 10,7°Blg plus dwa litry coś w granicach 10°Blg na startery. Całość schłodziłem w ciągu 40 minut do temperatury pokojowej. Bardzo intensywnie napowietrzyłem merdając całym fermentorem. Zadałem gęstwą drożdżową Wyeast ESB z ostatniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Warka 91 Mild. Dwa dni temu piwo przeniosłem na krótką cichą. Drożdże są naprawdę szybko opadające, ale tworzą pełno grudek pływających na powierzchni, dwa dni na cichej pomogło pozbyć się większość śmieci. Dzisiaj zakegowałem piwo wraz z 35g cukru. Trochę danych. SG - 10,7°Blg - 1.043 FG - 3°Blg - 1.012 Odczyt refraktometru po fermentacji - 5.9°Brix Z wyliczeń Promash wynika, że SG powinno być 10,5°Blg - 1.042. Czyli wszystkie pomiary wyglądają w miarę dokładnie. Odfermentowanie pozorne 71% Odfermentowanie rzeczywiste 59% Alkohol objętościowo 3.9% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Dzisiaj zakegowałem piwo wraz z 35g cukru. 35g? Rozumiem, że to jest mild ale 35g? Czy to nie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 Dzisiaj zakegowałem piwo wraz z 35g cukru. 35g? Rozumiem' date=' że to jest mild ale 35g? Czy to nie za mało?[/quote'] Kalkulator nagazowania podaje wartości od 1.3 do 2.0. Czyli od 28g do 78g. Wybrałem dolny zakres, chce spróbować piwa jak z pubu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 2 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2010 Waka 90: Bitter Nieszczelny keg spowodował, że piwo się mi utleniło. Pachnie jak zestarzałe, takie kartonowo ciężkie (takie jak bym kega miał otwartego miesiąc) . Niestety wyląduje w kiblu. Za to Warka 91: Mild. Smakuje wyśmienicie. Ale jest troszkę mało intensywne w smaku (jak na piwo domowe), w końcu mild Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Waka 90: Bitter Nieszczelny keg spowodował' date=' że piwo się mi utleniło. Pachnie jak zestarzałe, takie kartonowo ciężkie (takie jak bym kega miał otwartego miesiąc) . Niestety wyląduje w kiblu.[/quote'] Stał się cud. Zlałem dzisiaj jeden kufel do kanału, a drugi smakował dobrze! Coś mi się wydaje,że drożdże ESB są wyjątkowo mało smaczne. Tak czy inaczej po sprawdzeniu kilku szczepów moim ulubionym jest Wyeast London III! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się