Skocz do zawartości

Temperatura rozlewu a ilość cukru


koogoot

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli fermentuję brzeczkę w temperaturze 20 st. C a następnie schładzam ją przed rozlaniem do butelek do temperatury 5 st. C, to którą temperaturę biorę pod uwagę przy obliczaniu cukru, który mam dodać do refermentacji?

Temperaturę, w której piwo skończyło fermentować (20 st. C) czy temperaturę rozlewu (5 st. C)?

 

Ten: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html kalkulator pokazuje zupełnie inne wartości dla obu temperatur.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chodzi o to ile masz już rozpuszczonego CO2 w piwie które rozlewasz. Im niższa temperatura tym ilość CO2 jest większa, ale jeżeli fermentacja zakończyła się w 20C to w 5C już więcej się nie wytworzy i nie będzie się rozpuszczać. Także przyjął bym 20C jako tm dla kalkulatora.

może lepiej skorzystaj z tego kalkulatora, on od razu podaje ile masz CO2 w danej temperaturze.

Edytowane przez leszcz007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.