koogoot Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Jeżeli fermentuję brzeczkę w temperaturze 20 st. C a następnie schładzam ją przed rozlaniem do butelek do temperatury 5 st. C, to którą temperaturę biorę pod uwagę przy obliczaniu cukru, który mam dodać do refermentacji? Temperaturę, w której piwo skończyło fermentować (20 st. C) czy temperaturę rozlewu (5 st. C)? Ten: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html kalkulator pokazuje zupełnie inne wartości dla obu temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) chodzi o to ile masz już rozpuszczonego CO2 w piwie które rozlewasz. Im niższa temperatura tym ilość CO2 jest większa, ale jeżeli fermentacja zakończyła się w 20C to w 5C już więcej się nie wytworzy i nie będzie się rozpuszczać. Także przyjął bym 20C jako tm dla kalkulatora. może lepiej skorzystaj z tego kalkulatora, on od razu podaje ile masz CO2 w danej temperaturze. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się