R@fik Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Witajcie, wczoraj wieczorej nastwaiłem swoje pierwsze piwko z brewkitu Coopersa Real Ale + słod w płynie Mistrz Sladek. Według przepisu powinienem był zagotować 2L wody, dodać skłądniki i wymieszać. Po tym miałem dodać 20L wody. Kupiłem 4x5L wody w dużej butli. Zapodałem wszystko do fermentatora, lecz nie sprawdziłem podziałki i wyszło jakieś 23,5L (widać w butlach było więcej niz 5L). Moja obawa jest taka, że piwo może wyjść zbyt płytkie w smaku. Czy coś z tym zrobić , czy już tak zostawić ? Dzięki za odp. AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGR Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Dołączam się do pytania z tym, że ja dodałem za dużo wody przy wysładzaniu.... Czy Hefeweizen 8 BLG to będzie tragedia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Co prawda brew-kita zrobiłem tylko jednego więc wielkim specem nie jestem ale zdaje mi się , że te zestawy są obliczane na 23 l brzeczki więc tragedii nie będzie. Nie przejmuj się i tak będzie lepsze od koncernowego , a po czasie jak już zaczniesz zacierać dopadnie cię refleksja ,że ten brew-kit to jednak "cienki" był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 brewkity zrobione wg przepisu zwykle są cienkie za dużo wody - dłużej pogotować brzeczkę to odparuje (lub podbić ekstrakt suchym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R@fik Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 @stachu68 Pogotować nie mogę bo już zadałem drożdże. Jakim ekstraktem w takim razie podbić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 (edytowane) Rafał Ochota - po pierwsze podziałki na fermentorach należy traktować jako wartości orientacyjne, nie masz pewności, że została naniesiona prawidłowo i nie przekłamuje. Po drugie ilość otrzymanej brzeczki niewiele mówi jeśli nie podałeś jaki był ekstrakt początkowy. Po trzecie nic już nie ruszać, nie zaglądać, nie otwierać, niczego nie dodawać. Będzie dobrze, na pewno wyjdzie całkiem dobre piwo. Edytowane 17 Sierpnia 2013 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R@fik Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 @KosciaK - no tak, tego pewien nie jestem. Zaglądać nie będę, robienie winka nauczyło mnie cierpliwości. Szkoda, że nie sprawdziłem stanu początkowego. Zobaczę jak będzie, później. Z pewnościa po udanym starcie przejdę na zacieranie. Dzięki za Wasze podpowedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Racja daj 2-a litry na 23l warki wody a zdarzyło mi się to parę razy, smak jest gorszy (też racja płaski) . Lepiej nie dolać jak przedobrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się