ogoun Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) 250g powinno wystarczyć, Monachijski moim zdaniem nie zrobi różnicy, jego zadaniem jest nadanie głębi słodowej, a kolor ma znaczenie w piwach bursztynowych/czerwonych. Czekoladowy ciemny jak chcesz mieć pewność, że finalnie wyjdzie kolor smoły. Co do Marynki, to zależy ile finalnie chcesz uwarzyć piwa: na 24l będzie ok, na standardowe 20l osobiście bym przyciął do 40g (zakładając rocznik 2018 6,5% AA), ponieważ palony jęczmień doda trochę goryczki od siebie. Przy przeliczaniu objętości zwróć też uwagę na bardzo wysoką wydajność założoną przez autora przepisu, który albo ma 80% i zerowe straty z gotowania (chmieliny, białka i inny syf na dnie gara), albo normalne straty i niemal 100% wydajność. Edytowane 27 Września 2019 przez ogoun Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 59 minutes ago, ogoun said: 250g powinno wystarczyć, Monachijski moim zdaniem nie zrobi różnicy, jego zadaniem jest nadanie głębi słodowej, a kolor ma znaczenie w piwach bursztynowych/czerwonych. Czekoladowy ciemny jak chcesz mieć pewność, że finalnie wyjdzie kolor smoły. Co do Marynki, to zależy ile finalnie chcesz uwarzyć piwa: na 24l będzie ok, na standardowe 20l osobiście bym przyciął do 40g (zakładając rocznik 2018 6,5% AA), ponieważ palony jęczmień doda trochę goryczki od siebie. Przy przeliczaniu objętości zwróć też uwagę na bardzo wysoką wydajność założoną przez autora przepisu, który albo ma 80% i zerowe straty z gotowania (chmieliny, białka i inny syf na dnie gara), albo normalne straty i niemal 100% wydajność. ok, dzięki za porady. Rzeczywiście nie zaważyłem ze przepis na 24l. A jeszcze jedno pytanie. Ile Glukozy na 0,5L butelkę ? Czas leżakowania w butelkach przyjąć 4-6 miesięcy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) Godzinę temu, Rafał z Łodzi napisał: A w takim razie wrzucił byc 50g Marynki od poczatku gotowania ? nie bedzie to za duzo ? To musisz sprawdzić w kalkulatorze. Ja dawałem 40g na 60 minut gotowania na 25l, wyszło 35IBU. Poza tym Marynka Marynce nierówna, poszczególne roczniki różnią się zawartością alfakwasów. Z tymi słodami specjalnymi to już wg Twojego uznania, jakieś drobne różnice w smaku pewnie będą, ale bym nie przesadzał. Czarny kolor i tak zrobi jęczmień palony. A jeśli chodzi o nagazowanie to również wg uznania, najlepiej skorzystaj z kalkulatora. Ja preferuję słabsze nagazowanie i dodałem 120g cukru na 25l piwa no ale każdy ma własne preferencje więc będziesz musiał nagazować pod siebie... Edytowane 27 Września 2019 przez Jancewicz Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 11 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: ok, dzięki za porady. Rzeczywiście nie zaważyłem ze przepis na 24l. A jeszcze jedno pytanie. Ile Glukozy na 0,5L butelkę ? Czas leżakowania w butelkach przyjąć 4-6 miesięcy ? Zależy jak mocno chcesz nagazować. Zakładając nagazowanie średnie 2.0 to przy 20l wychodzi niecałe 100g glukozy, czyli ~2,5g na butelke. Jeśli planujesz fermentować na US-05, to już po 3-4 tygodniach powinno się nadawać do spożycia. Rafał z Łodzi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 11 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: Czas leżakowania w butelkach przyjąć 4-6 miesięcy ? Wytrzymasz tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 27 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2019 6 hours ago, Jancewicz said: Wytrzymasz tyle? Hehehe dobrze zadane pytanie No jak bedzie trzeba to zaniose do piwnicy, postawie w kącie,potem połoze sterte rupieci aby utrudnić dostep i pewnie nie bedzie mi sie chciało dogrzebac dla 1 czy 2 butelek i wytrzymam. Po 6 miesiacach odkope i wyjme wszystkie a tak serio to jeszcze raz dzieki za wasze rady. Uwielbiam to forum, tu nie ma hejtu, tylko życzliwa pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 Dry Stout juz się fermentuje od 4 dni. Wyszło 23L o ekstrakcje 12 BLG. Mam jeszcze pytanie o gęstwę drożdżowa. Dopiero się uczę ale wiem, że jeśli chodzi o gęstwę to powinno powinno się robić piwa od jasnych do ciemnych od tych słabszych do tych mocniejszych. A czy piwo bedzie miało mało Alko, okolo 5% ale czarne. Jak ten Dry Stout. To do jakiego piwa najlepiej wykorzystać taką gęstwę ? Zakładam ze w gre wchodzi zapewne jakiś czarny porter, ale czy coś jeszcze ? Czy moge uzyć np do Black IPA ? Były użyte suchary us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2019 6 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: Czy moge uzyć np do Black IPA ? Oczywiście. Jakiś RIS jeszcze itp. Wcześniej może nawet jakiegoś ekstra stouta możesz jeszcze uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się