keysym Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Witam, na jednym z zagranicznych portali znalazłem recepturę na klona Guinnessa. Po przełozeniu na nasz system system miar wychodzi mi coś takiego: - 3 kg Pale Ale Strzegom - 1 kg płatków jęczmiennych - 0,5 kg palonego jęczmienia Zacieranie w 67* przez 90 min. Jeśli chodzi o chmiel to 60 g EKG na 60 min., a na ostatnie 15 min herbatka z mchu irlandzkiego. Wszystko chce zadać Nothingam'ami. Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność. Co o tym sądzicie, jak bardzo płatki i jęczmień palony obniżą wydajność? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesive Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 W jakiej objętości szykujesz tę warkę? Planowany ekstrakt początkowy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
keysym Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 (edited) Warka ma być, standardowo, na 22 litry, a ekstrakt początkowy planuję na 12-13*. Edited August 19, 2013 by keysym Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Witam, na jednym z zagranicznych portali znalazłem recepturę na klona Guinnessa. Po przełozeniu na nasz system system miar wychodzi mi coś takiego: - 3 kg Pale Ale Strzegom - 1 kg płatków jęczmiennych - 0,5 kg palonego jęczmienia Zacieranie w 67* przez 90 min. Jeśli chodzi o chmiel to 60 g EKG na 60 min., a na ostatnie 15 min herbatka z mchu irlandzkiego. Wszystko chce zadać Nothingam'ami. Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność. Co o tym sądzicie, jak bardzo płatki i jęczmień palony obniżą wydajność? To jest "typowa" receptura na Dry Stouta w/g Johna Palmera, którą on podaje w tym wywiadzie z BeerSmith. Z tego co pamiętam, to jedyna różnica jest że on podaje mniej chmieli, chyba 1.5 oz EKG (z tego co pamiętam ok 8-9 HBU). Dry Stout nie potrzebuje dużo IBUs, bo część smaku goryczki pochodzi z jęczmienia palonego. BLG wyjdzie ci ok. 10. BTW, spodziewaj się trudnego wysładzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keysym Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 Dzięki za odpowiedź, blg nie jest problemem najwyżej będzie trochę mniejsza Warka. A jak proponujesz ułatwić wysladzanie? Co do chmielu pójdzie w takim razie 50g na na 60 min. Robiłeś stout'a na podstawie tej receptury? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 - 3 kg Pale Ale Strzegom - 1 kg płatków jęczmiennych - 0,5 kg palonego jęczmienia Zacieranie w 67* przez 90 min. Jeśli chcesz zastosować zwykłe płatki jęczmienne, to musisz jeszcze dorzucić jeden dodatkowy etap - kleikowanie, jeśli chcesz z niego zrezygnować zastosuj płatki jęczmienne błyskawiczne. Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność. Receptura jest OK, nie ma co wydziwiać w zasypie i tak wszystko zależy od fermentacji Jeśli nie lubisz zbyt dużej paloności możesz zmniejszyć ilość słodu palonego i pamiętaj aby dodać go na sam koniec zacierania lub przy filtracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 (edited) Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność. To warz portera w takim razie. Stout ma być z wyraźnymi akcentami palonymi. To zwykły stout, ma być czarny jak smoła, więc mech jest zbędny. Edited August 19, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
keysym Posted August 19, 2013 Author Share Posted August 19, 2013 Nie chodzi mi o palonosc charakterystyczną dla stout'a, bo tę chcę uzyskać, inaczej bym stouta nie robił . Zastanawiałem się nad tym, bo wszystkie receptury jakie znalazłem na forum mają mniejszą zawartość jęczmienia palonego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 (edited) Dzięki za odpowiedź, blg nie jest problemem najwyżej będzie trochę mniejsza Warka. A jak proponujesz ułatwić wysladzanie? Co do chmielu pójdzie w takim razie 50g na na 60 min. Robiłeś stout'a na podstawie tej receptury? BLG zawsze możesz podbić przez dodanie troche słodu podstawowego np pils, albo cukru żeby ci dał % ale bez słodowości. Warkę w/g tej receptury warzyłem ok. 3-4 razy po ok 40L, czyli ok 120-160l. Najbardziej to mi smakuje z Nottingham albo US-05 I troche mniej z S-04 (za duzo esterow). Nie chodzi mi o palonosc charakterystyczną dla stout'a, bo tę chcę uzyskać, inaczej bym stouta nie robił . Zastanawiałem się nad tym, bo wszystkie receptury jakie znalazłem na forum mają mniejszą zawartość jęczmienia palonego. Keysym; możesz zaufać tej recepturze, w/g mnie tworzy ona najbardziej "autentyczny" Dry Stout, zbliżony do Guinness, Murphy's i Beamish. Edited August 19, 2013 by scooby_brew keysym and Jakub M 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesive Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 i pamiętaj aby dodać go na sam koniec zacierania lub przy filtracji. Moim zdaniem z tym dodawaniem słodów palonych na koniec zacierania utarło się jak jakiś dogmat. Oczywiście popieram takie podejście w przypadku piw, gdzie takie słody dodaje się dla koloru lub tylko lekkiego posmaku paloności (Dark Lager, Scotch Strong Ale). Jednakże w przypadku stoutu, gdzie ta paloność jest wyznacznikiem stylu zawsze daję palone słody od początku zacierania, razem z pozostałymi. Nie czuję ani popiołu, ani spalenizny, a tylko wyraźną paloność. Undeath 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Dokładnie to samo zauważyłem u siebie, mam kilka Stoutów na koncie i wcale nie ma popiołu i spalenizny od dodania słodów palonych na początku zacierania! Stouty wychodzą poprawne i bardzo smaczne, o większej intensywności palonki i jak dla mnie lepsze od wrzucenia słodów ciemnych na koniec zacierania Link to comment Share on other sites More sharing options...
keysym Posted August 20, 2013 Author Share Posted August 20, 2013 (edited) W takim razie robie tak jak piszecie, słody powędrują do gara z całą resztą i posiedzą tam 90 min. A robicie cichą w stout' cie? Edited August 20, 2013 by keysym Link to comment Share on other sites More sharing options...
St. Anger Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 (edited) Ja robię wszędzie, za wyjątkiem piw pszenicznych. O ile w stout'cie może klarowność nie jest tak istotna, to pozbędziesz się martwych drożdży, a to poprawi Ci smak. Edited August 20, 2013 by St. Anger Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 (edited) Moim zdaniem z tym dodawaniem słodów palonych na koniec zacierania utarło się jak jakiś dogmat. Pomijając intensywność paloności, która jest kwestią gustu, dodawanie słodów palonych/ciemnych na koniec zacierania ma jeszcze jedno znaczenie jeśli robimy próbę jodową, która może dawać fałszywie pozytywny wynik, dlatego zalecane jest ich dodawanie już po negatywnej próbie jodowej, a więc pod koniec zacierania. Edited August 20, 2013 by Bzdzionek Link to comment Share on other sites More sharing options...
remos Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 dodawanie słodów palonych/ciemnych na koniec zacierania ma jeszcze jedno znaczenie jeśli robimy próbę jodową, która może dawać fałszywie pozytywny wynik, dlatego zalecane jest ich dodawanie już po negatywnej próbie jodowej, a więc pod koniec zacierania. Po 90min. Zacierania próba jodowa chyba jest zbędna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 dodawanie słodów palonych/ciemnych na koniec zacierania ma jeszcze jedno znaczenie jeśli robimy próbę jodową, która może dawać fałszywie pozytywny wynik, dlatego zalecane jest ich dodawanie już po negatywnej próbie jodowej, a więc pod koniec zacierania. Po 90min. Zacierania próba jodowa chyba jest zbędna? Dokładnie przy tym zacieraniu próba jodowa jest zbędna Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted August 20, 2013 Share Posted August 20, 2013 Pozatym, na białym talerzyku, to chyba by się tylko ślepy nie połapał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krtex Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Niedawno popełniłem Stouta (w sumie, moje pierwsze zaciearane piwo^^, dziś idzie w butelki... (...) BTW, spodziewaj się trudnego wysładzania. ...co masz na myśli pisząc o trudnym wysładzaniu? Może, jak to często bywa przy braku wiedzy, przeoczyłem coś? Dokładnie to samo zauważyłem u siebie, mam kilka Stoutów na koncie i wcale nie ma popiołu i spalenizny od dodania słodów palonych na początku zacierania! Stouty wychodzą poprawne i bardzo smaczne, o większej intensywności palonki i jak dla mnie lepsze od wrzucenia słodów ciemnych na koniec zacierania To jest ciekawa uwaga. Przy następnym stoucie warto będzie spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keysym Posted August 28, 2013 Author Share Posted August 28, 2013 (edited) Okazuje się, że zakup płatków jęczmiennych nie należy do prostych Nie widzę sensu kupowac ich w necie ( przesyłka, etc.), a nie mam też za bardzo czasu, żeby latać po sklepach. Generalnie szukam alternatywy dla płatków. Zastanawiam sie czy zastąpienie ich kaszą jęczmienną jest możliwe i czym ewentualnie grozi? A druga myśl jaki mi chodzi po głowie, czy nie przerobić tej receptury na oatmeal stout'a. Wtedy wyglądało by to tak: - 3 kg Pale Ale Strzegom - 1 kg płatków owsianych - 0,5 kg palonego jęczmienia Płatki kleikowane, a potem wszystko zacieranie w 67* przez 90 min. Jeśli chodzi o chmiel to 50 g EKG na 60 min., a na ostatnie 15 min herbatka z mchu irlandzkiego. Czy taki "oatmeal stout' będzie pijalny, jakich wrażeń sensorycznych się moge spodziewać? Edited August 28, 2013 by keysym Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 28, 2013 Share Posted August 28, 2013 Kasza będzie też dobra. Jak wybierzesz najdrobniejszą, to nawet bez śrutowania się obejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
keysym Posted August 28, 2013 Author Share Posted August 28, 2013 Rozumiem,ze kasze kleikowac jak płatki? Co do wyboru kaszy to mam tylko taka w torebkach, myślisz ze to też się nada? Dzięki za odpowiedz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted August 28, 2013 Share Posted August 28, 2013 To jest "wiejska", czyli średnia. I tak, trzeba ją skleikować. keysym 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
keysym Posted August 28, 2013 Author Share Posted August 28, 2013 Dzięki, ale okazuje się, ze w sklepiku osiedlowym "rzucili" płatki, wiec już nieaktualne. Dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
korek Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 Witam, na jednym z zagranicznych portali znalazłem recepturę na klona Guinnessa. Po przełozeniu na nasz system system miar wychodzi mi coś takiego: - 3 kg Pale Ale Strzegom - 1 kg płatków jęczmiennych - 0,5 kg palonego jęczmienia Zacieranie w 67* przez 90 min. Jeśli chodzi o chmiel to 60 g EKG na 60 min., a na ostatnie 15 min herbatka z mchu irlandzkiego. Wszystko chce zadać Nothingam'ami. Dosyć minimalistyczna ta receptura, ale podoba mi się, tylko boję się o zbyt mocną paloność. Co o tym sądzicie, jak bardzo płatki i jęczmień palony obniżą wydajność? A gdyby zamiast pale ale (nie mam na stanie) użyć pilsnenskiego?. Zmienic wtedy schemat zacierania (przerwa białkowa?)?. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesive Posted November 12, 2013 Share Posted November 12, 2013 (edited) Nie ma sensu zmieniać zacierania - te słody stosunkowo niewiele się różnią i w ciemnym piwie możesz nawet nie wyczuć różnicy w zamianie jednego na drugi. Natomiast białkową powinieneś i tak zastosować - powinna wpłynąć korzystnie na fakturę piany. Edited November 12, 2013 by Mesive Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now