rafael52 Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 WĘDZONY PORTER - BROWAR BATON Kolor: ciemno brunatny, zmętniony. Piana: niezbyt obfita, drobnopchęcherzykowa, pozostaje cienką warstwą. Zapach: gorzka czekolada, kakao, delikatna paloność, wędzonka. Smak: gorzka czekolada, kakao, kawa, wyraźna paloność, delikatna wędzonka, lekka kwaśność od palonych słodów. Wysycenie: średnie w kierunku niskiego. Wrażenia ogólne: moim zdaniem to bardzo dobry wędzony stout, na porter trochę zbyt palony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Dzięki za opinie. Może dorzucę jeszcze z dwie butelki do depozytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Zostawiłem 3 butelki Rice India Pale Ale, pobrałem Owsiane IPA oraz American Saison od Cichego oraz Komnaty Walhalli od Wotana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarodek Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Slawa Polish Czech Ale 14.3 BLG 6.0 % Alk. obj. 79 IBU - Browar Rosomak Aromat: lekko żywiczny, ziołowy, delikatny w odbiorzeBarwa: Ciemny bursztynPiana: Obfita, drobnopęcherzykowa, dość długo się utrzymuje i oblepia szkło Smak: delikatna ziołowość trochę żywicznościGoryczka: średnio wysoka, przyjemna pomimo że lekko zalegającaWrażenia ogólne:Bardzo sesyjne piwo, nim się obejrzałem byłem przy końcu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzyku Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 W poniedziałek zostawione: 2x American Stout 14blg 2x Belgijskie Pale Ale 12blg Pobrane: 1x Owsiane AIPA (Cichus) 1x American Saison (Cichus) 1x American Amber Ale (HOPla) 1x Hefeweizen (Wotan) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Owsiane AIPA Cichy Browar 15 Blg Oko: piwo żółte, z bardzo mocno zmętnione (jak Edi ), piana niska, złożona z rożnych oczek Nos: aromat amerykańskiego chmielu, owoce tropikalne, później wychodzi ciężki aromat, którego nie potrafię opisać Język: bardzo wysoka pełnia, wyraźna, grejpfrutowa goryczka, półsłodkie, wysycenie w porządku Ogólna opinia: piwo trudne w odbiorze, przez tą bardzo wysoka pełnię, która zaburza pozostałe smaki, dodatkowo aromat chmielu bardzo szybko zaniknął Edytowane 20 Maja 2015 przez bart_lag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzyku Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Owsiane AIPA (Cichus) Kolor: złocisty, mocno zmętniony.Piana: dość obfita, drobno i średniopęcherzykowa, dosyć szybko opadła. Zapach: cytrusowy, niestety dość szybko uleciał, jak na ilość użytego Amarillo to spodziewałem się zdecydowanie lepszego aromatu. Smak: goryczka wyraźna ale niezbyt zalegająca, raczej wytrawne Wysycenie: średnie, odpowiednie dla stylu.Wrażenia ogólne: Trochę zawiodłem się na aromacie, ale generalnie piło się przyjemnie i szybko zniknęło ze szkła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Komnaty Valhalli - Wotan Stout Owsiany 13 Blg, 5.2 % alk., 30 IBU Skład: słody - pale ale, Caraaroma, Carafa, chmiel EKG, palony jęczmień, płatki owsiane Oko: piwo nieprzejrzyście czarne, piana bardzo szybko opadła Nos: zapach palony, kawowy, niezbyt intensywny Język: wytrawne, wysycenie trochę za wysokie , wyczuwalny udział owsa w podbudowie słodowej, lekka kwaśność, lekka kawa w smaku Ogólna opinia: piwo jest poprawne, brakuje mu słodkości, powinno być więcej nut typowych dla stoutu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzyku Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Browar HOPla - American Amber Ale Piana: Po otwarciu butelki piwo w szybkim tempie zaczęło z niej samo wychodzić Obfita, drobnopęcherzykowa, dosyć długo się utrzymuje, oblepia szkło. Kolor: Jasny bursztyn, zmętnione. Zapach: Lekko cytrusowy, chmielowy. Smak: Dość słodkie, lekko chmielowe w smaku. Goryczka słaba. Lekko kwaskowe pod koniec. Wysycenie: Niskie, ale to pewnie przez ten gushing na początku. Wrażenia ogólne: Trochę czasu minęło od rozlania i pewnie dlatego aromat jest raczej słaby. W smaku dominowała słodycz co mi akurat nie do końca pasowało, ale ten styl tak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Belgian Pale Ale - Picus Viridis Wygląd: Ciemnozłote, zmętnione (prawdopodobnie skutek wstrząśnięcia przy transporcie). Piana średniopęcherzykowa, biała, dosyć szybko opadająca.Aromat: Średnio intensywny. Drożdżowy, znaczy się estry i fenole. Dominują te drugie. Smak: W smaku dosyć słodkie, owocowe.Goryczka: Niska.Odczucie w ustach: Lekkie, niezbyt treściwe, dosyć mocno wysycone, co trochę przeszkadza w piciu.Wrażenia ogólne: Przyjemne, sesyjne piwo. Bez fajerwerków, ale wypite ze smakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkloczek Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 BrowaRatorium - Stout Owsiany Piana: Podczas przelewania piana nie chciała się budować. Powstała lekka otoczka na styku piwa ze szkłem. Kolor: Czarne, nieprzejrzyste Zapach: Po otwarciu poczułem zapach wanilii. Chyba z płatków dębowych whisky. I lekki aromat kawy. Smak: Bardzo wyraźny, intensywny smak kawy. Towarzyszy temu lekka kwaskowatość. Goryczka nie jest wielka i dobrze się komponuje. Wysycenie: Niskie, takie jak lubię w Oatmealach. Wrażenia ogólne Piwo bardzo dobre. Płatki dębowe zrobiły swoja robotę w 100%. Piwo oleiste, gładkie podczas przełykania. Jedyna minus to brak piany. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 24 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2015 American Saison - Cichy Browar 14 Blg Oko: piwo koloru złotego, występuje zmętnienie na zimno, piana niska Nos: wyraźne estry owocowe, delikatny akcent chmielowy, z czasem pojawia się nuta fenolowa Język: piwo półwytrawne, wyczuwalna goryczka, owocowość, niskie wysycenie, zbożowość Ogólna opinia: piwo smaczne, brakuje akcentów chmielowych, ale mnie to osobiście nie przeszkadza, jestem na tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Zostawiłem 2x AIPA i pobrałem AIPA od Jasia i AIPA od bzyka AIPA 15BLG (Bzyku) Kolor: miedziany,lekko mętnawyPiana: niezbyt obfita, drobno pęcherzykowa, długo się utrzymuje Zapach: lekki aromat cytrusa i mango, przeważa mosaic. Smak: goryczka lekka nie zalegająca, piwo wytrawne w smaku i dobrze pijalne. Wysycenie: Lekkie do średniego.Wrażenia ogólne: Nie wiem kiedy było butelkowane ale pewnie na początku było więcej aromatu. Fajne dobrze pijalne piwo. AIPA 16,5BLG (Jasiek) Kolor: miedziano-bursztynowyPiana: obfita, średniopęcherzykowa, pozostawia ładną koronę. Zapach: lekki aromat cytrusowo-alkoholowy Smak: goryczka bardziej alkoholowa niż chmielowa. Wysycenie: średnie.Wrażenia ogólne: Trochę przeszkadza mi ta goryczka alkoholowa bo gra pierwsze skrzypce i trochę przykrywa aromaty. Poczekam aż się trochę piwo ogrzeje i wtedy zobaczę. Edytowane 29 Maja 2015 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajfurke Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Pobrałem American Stout (Bzyku), AIPA (8th Floor Brewery) i Ryżowego Rosomaka, zostawiłem 1x Americano - AIPA, 1x Pepik - czeskie pale ale, 1x Sinterklaas - belgian specialty ale Poprzednio zostawiłem 5 piw, recenzje pojawiły się 2, resztę ktoś wypił i się nie pochwalił American Stout (Bzyku) 14blg, 5,5% alk Kolor: czarny, nieprzejrzystyPiana: obfita, średniopęcherzykowa, zdobi szkło Zapach: lekki aromat cytrusowo-owocowy, nuty czekoladowe i palone Smak: czekoladowo-owocowy, bardzo delikatny, piwo dość wytrawne Goryczka: goryczka raczej niska, ale to na plus w tym piwie Wysycenie: średnie.Wrażenia ogólne: Bardzo dobre sesyjne piwo, utwierdziło mnie w przekonaniu, że w następnym sezonie muszę uwarzyć american stout Ryżowy Rosomak (Browar Rosomak) Rice IPA Kolor: jasnozłoty, średnio zmętnionyPiana: drobno i średniopęcherzykowa, zdobi szkło Zapach: słodki zapach owoców tropikalnych, lekko cytrusowy i przyprawowy Smak: podobnie jak zapach, mocno owocowy z nutą przyprawową i posmakiem jabłka (nie jest aldehyd octowy, tylko smak skórki od jabłka) Goryczka: solidna, w sam raz, krótko i konkretnie Wysycenie: średnie.Wrażenia ogólne: Bardzo dobre piwo, ciekawa odmiana od cytrusowych i żywicznych AIPA, co do ryżu to jest to moje pierwsze piwo w życiu z jego dodatkiem i w ciemno bym nie zgadł, że był dodawany. AIPA (8th Floor Brewery) Kolor: złoty, dość zmętnionyPiana: drobnopęcherzykowa, zdobi szkło choć szybko opada Zapach: klasyka - cytrusy i żywica, średnio intensywny Smak: podobnie jak zapach, apetyczny choć mogło by go być ciut więcej Goryczka: średnia, trochę jej brakuje, ale to tylko mój gust - lubię AIPY z przytupem Wysycenie: średnie.Wrażenia ogólne: Piwo dobre, wypiłem ze smakiem, chociaż wolałbym, żeby było mniej ugrzecznione. Edytowane 4 Czerwca 2015 przez rajfurke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Double IPA - Barwny chmiel Wygląd: Ciemnobursztynowe, zamglone. Piana koloru złamanej bieli, obfita, trwała, wyglądająca jak ubite białko jaja.Aromat: Przypieczone ciasto, estry, cytrusy, żywica. Smak: Słodkie, karmelowe, "ciastowe".Goryczka: Dosyć intensywna.Odczucie w ustach: Pełne, gęste, umiarkowanie nasycone.Wrażenia ogólne: Jak dla mnie to było raczej Double RED IPA - za ciemne, za dużo karmelu. Ciut za mało chmielu w smaku i w aromacie (myślę, że może być przykryty słodami karmelowymi). Gratuluję, natomiast, wspaniałej piany. Nie często coś takiego się spotyka. Dzięki! Ostatnia paróweczka... - Browaratorium Wygląd: Obfita, drobnopęcherzykowa piana, koloru złamanej bieli. pozostaje w postaci 0,5 cm warstwy i znaczy szkło. Piwo ma kolor brązowy i jest mętne.Aromat: Lekki banan w połączeniu z całkiem solidną wędzonką. Goździków nie wyczułem (mogły się ukryć pod dymem). Wędzonka o charakterze ogniskowo-kiełbasianym. W tle czuć słodowość i pszeniczną kwaskowość. Smak: Wędzonka na pierwszym planie. Delikatna chlebowość i kwaśność. Pozostawia słodki bananowo-słodowy posmak.Goryczka: Praktycznie niewyczuwalna.Odczucie w ustach: Umiarkowana pełnia. Wysycenie wysokie, ale nie przeszkadzające.Wrażenia ogólne: Bardzo dobry wędzony weizen. Gratulacje! Dzięki! Edytowane 9 Czerwca 2015 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darkloczek Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Double IPA - Barwny chmiel Wygląd: Ciemnobursztynowe, zamglone. Piana koloru złamanej bieli, obfita, trwała, wyglądająca jak ubite białko jaja. Aromat: Przypieczone ciasto, estry, cytrusy, żywica. Smak: Słodkie, karmelowe, "ciastowe". Goryczka: Dosyć intensywna. Odczucie w ustach: Pełne, gęste, umiarkowanie nasycone. Wrażenia ogólne: Jak dla mnie to było raczej Double RED IPA - za ciemne, za dużo karmelu. Ciut za mało chmielu w smaku i w aromacie (myślę, że może być przykryty słodami karmelowymi). Gratuluję, natomiast, wspaniałej piany. Nie często coś takiego się spotyka. Dzięki! Dzięki za ocenę To moja pierwsza warka jaką zrobiłem. Zero wprawy i zgrania czasowego. Miała ogólnie wyjść Amerykańska IPA a wyszło coś kompletnie innego. Ale pierwsze koty za płoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Jak na pierwszą warkę to kozak. Dark City - Browar XD Wygląd: Czarne, nieprzejrzyste. Beżowa, drobnopęcherzykowa, obfita i trwała piana. Aromat: Połączenie paloności i nut chmielowych (owocowo-ziołowe). Obecny jest palony słonecznik. Smak: Czekodala + chmiel.Goryczka: Umiarkowana.Odczucie w ustach: Średnio pełne, wysycenie umiarkowaneWrażenia ogólne: Dobre Black IPA. Wad nie stwierdziłem, bardzo dobrze się piło, choć chmielu mogłoby być więcej. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Pobrałem American Stout (Bzyku), AIPA (8th Floor Brewery) i Ryżowego Rosomaka, zostawiłem 1x Americano - AIPA, 1x Pepik - czeskie pale ale, 1x Sinterklaas - belgian specialty ale Poprzednio zostawiłem 5 piw, recenzje pojawiły się 2, resztę ktoś wypił i się nie pochwalił American Stout (Bzyku) 14blg, 5,5% alk Kolor: czarny, nieprzejrzysty Piana: obfita, średniopęcherzykowa, zdobi szkło Zapach: lekki aromat cytrusowo-owocowy, nuty czekoladowe i palone Smak: czekoladowo-owocowy, bardzo delikatny, piwo dość wytrawne Goryczka: goryczka raczej niska, ale to na plus w tym piwie Wysycenie: średnie. Wrażenia ogólne: Bardzo dobre sesyjne piwo, utwierdziło mnie w przekonaniu, że w następnym sezonie muszę uwarzyć american stout Ryżowy Rosomak (Browar Rosomak) Rice IPA Kolor: jasnozłoty, średnio zmętniony Piana: drobno i średniopęcherzykowa, zdobi szkło Zapach: słodki zapach owoców tropikalnych, lekko cytrusowy i przyprawowy Smak: podobnie jak zapach, mocno owocowy z nutą przyprawową i posmakiem jabłka (nie jest aldehyd octowy, tylko smak skórki od jabłka) Goryczka: solidna, w sam raz, krótko i konkretnie Wysycenie: średnie. Wrażenia ogólne: Bardzo dobre piwo, ciekawa odmiana od cytrusowych i żywicznych AIPA, co do ryżu to jest to moje pierwsze piwo w życiu z jego dodatkiem i w ciemno bym nie zgadł, że był dodawany. AIPA (8th Floor Brewery) Kolor: złoty, dość zmętniony Piana: drobnopęcherzykowa, zdobi szkło choć szybko opada Zapach: klasyka - cytrusy i żywica, średnio intensywny Smak: podobnie jak zapach, apetyczny choć mogło by go być ciut więcej Goryczka: średnia, trochę jej brakuje, ale to tylko mój gust - lubię AIPY z przytupem Wysycenie: średnie. Wrażenia ogólne: Piwo dobre, wypiłem ze smakiem, chociaż wolałbym, żeby było mniej ugrzecznione. Dzięki za opinię, moim zdaniem średnio wyszło to piwo, być może tego ryżu za mało było, może jeszcze kiedyś podejmę z nim pracę, ale wtedy uwarzę coś lżejszego (np. APA). Moim zdaniem najbardziej wdzięcznym zbożem jest żyto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ryż raczej rozjaśnia piwo. Nie wnosi nic specjalnego, chyba że chodzi nam o zwiększenie wytrawności. Wg BJCP jest dodawany do amerykańskich lagerów. Co do żyta to się zgadzam. Jedno z ciekawszych zbóż, trochę upierdliwe jeśli chodzi o technologię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ryż raczej rozjaśnia piwo. Nie wnosi nic specjalnego, chyba że chodzi nam o zwiększenie wytrawności. Wg BJCP jest dodawany do amerykańskich lagerów. Co do żyta to się zgadzam. Jedno z ciekawszych zbóż, trochę upierdliwe jeśli chodzi o technologię. Właśnie na tej wytrawności mi zależało, ale to nie była taka "ryżowa" jak mi się kojarzy z Oto Mata czy Książęcego Ryżowego. U mnie przy 30% żyta wystarczyło otulić wiadro kocem i filtracja szła bez problemów. Moim zdaniem nie ma sensu dawać więcej niż te 30% bo efekt jest zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzyku Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Drzewo życia - Hefeweizen (Wotan) Aromat: Głównie goździki, troszkę słodówBarwa: Jasne, zmętnione, opalizującePiana: Początkowo obfita, dosyć szybko opadła i znikłaSmak: Lekko kwaskowate, słodowyGoryczka: Niska, ledwie wyczuwalna Wysycenie: Dość wysokie, ale nie przeszkadzało, pasujące do styluWrażenia ogólne: Mimo, że piwa pszeniczne nie są moimi ulubionymi, to akurat bardzo mi smakowało. Orzeźwiające, kwaskowe, w sam raz na upały. Fajna etykieta . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zostawiłem 2 x Single Hop Bitter, 2 x Gruit i 1 x Oak Aged Old Ale. Pobrałem pszenicę od Wotana i Cichego, Belgian Tripel z Browaratorium i Sinterklaas (Belgian Speciality Ale) od Boszli. Apel: ze względu na to, iż piw za bardzo nie ubywa, a leżą tam takie, które lepiej spożyć świeże, więc jeżeli ktoś ma czas niech wpadnie do Bromaniaka i weźmie 2-4 piwa bez zostawiania, żal, żeby te piwa się zepsuły albo żeby nie było granatów czy czegoś takiego. Dobrze by było, żeby skrzynka opróżniła się do 10-15 piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Belgian Tripel z Browaratorium Nie przypominam sobie, żebym warzył coś takie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Belgian Tripel z Browaratorium Nie przypominam sobie, żebym warzył coś takie. Przepraszam, moja pomyłka, chodziło o Brofakturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zostawiłem dzisiaj 2 x Tropical Wheat (coś pomiędzy American wheat a weizenem) i 2 x Tropical Wheat z owocami (to samo piwo z mango, kiwi i ananasem dodanymi na cichą). Wersja z owocami ma żółty kapsel i informację na kontrze. Wziąłem: Drzewo życia i Komnaty Valhalli od Wotana, Zbiory szamana II i Stary Rosomak z Browaru Rosomak, i Belgian Tripel z Brofaktury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi