Baton Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Ciesze się, że smakowało bo te uważam te piwa za udane. Ciekawe jest to jak bardzo owoce na cichej zmieniają piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zostawiłem dzisiaj: 1 x dry stout 12blg (pale ale,pszenica, płatki jęczmienne, barwiący, jęczmień prażony, czekoladowy ciemny, pszenica prażona, EKG, S-04) 2 x stout 15 blg (pils, pale ale, monachijski, pszeniczny, płatki owsiane, barwiący prażony, black ekstra, jęczmień prażony, EKG,fuggles,perle,Lublin,S-04) Pobrałem: 1 x APA 12 Blg - Fuse 1 x Rice IPA - Rosomak 1 x Diego ESB 12blg - Browar z Dżonym w Tle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 APA 12blg - Fuse Wygląd: jasny słomkowy, klarowne, bardzo nagazowane, betonowa megapiana genialne! Aromat: intensywny - grejpfrutowy / tropikalny - amerykańskie chmiele, bukiet bardzo mi odpowiadał - zrównoważony, nic mi nie przeszkadzało, tego oczekiwałem Smak: zdecydowana goryczka, pełne w smaku, balans raczej w stronę chmielu, wad nie wyczułem Ogółem: Bardzo udane piwo - gratulacje! PS. Dodatkowe uznanie za etykietę - czysta forma użytkowa - sam bym na to nie wpadł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Niedawno depozyt uszczuplił się o dwa piwa od joker0skatera. Wybuchły dwie butelki z belgami, z dubblem oraz z triplem. Destrukcji uległy tylko bezzwrotne butelki, zwrotka po Kaszlanie na razie jest cała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Belgian Tripel (20 plato, 9.5%) - Brofaktura Wygląd: Barwa złota, lekko opalizująca. Piana średnia, dosyć szybko się dziurawi, znaczy szkło. Aromat: Jest trochę fenoli, jest brzoskwinia/morela, ale niestety na pierwszy planie aldehyd octowy. Po ogrzaniu wychodzi lekki alkohol. Smak: Niestety jest alkoholowo, jabłuszko dużo słabsze niż w aromacie, słodowość, przyjemna owocowość. Goryczka niska. Odczucie w ustach: Wysycenie średnie, jest dosyć gładko. Inaczej niż w klasyce gatunku, ale mi to odpowiada. Wrażenie ogólne: Gdyby nie ten alkohol to by był całkiem niezły tripel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Wczoraj z depozytu pobrałem> - Smak Lata Witbier od Browaru Rosomak - Miś Biś Saison od Browaru Z Dżonym w tle Zostawiłem dwie butelki Session IPA 10,5 Blg Szopenfeldziarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Browar Rosomak - Smak Lata Witbier Kolor: jasny, słomkowy, lekko zamglony. Piana: obfita, drobno i średnio pęcherzykowa, dziurawi się i trochę strzela, ale wolno opada. Zapach: skórka pomarańczy, delikatny aromat pieprzu oraz przypraw od pracy drożdży, trochę rumianku, lawendy i kolendry jakoś nie czuję. Smak: lekkie, orzeźwiające, przyjemne cytrusy od skórki, trochę rumianku, delikatne przyprawy od drożdży, goryczka niska, na finiszu lekkie pieczenie od pieprzu. Wysycenie: średnie, bardzo dobre. Ogólnie: udana modyfikacja witbiera, gratuluję ciekawego pomysłu i udanego wypustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobomann Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam powrót po wakacjach zostawiłem 3 piwka, każde to pale ale single malt i single hop. Lemoniada - chmiel Citra Diabełek Tasmański - Motueka Nippon - Sorachi Ace smacznego pobrałem: Stout 15 - Browar Retkiński Las 10 - Browar z Dżonym w Tle Szopenfeldziarz (Session IPA) - Browaratorium Edytowane 2 Września 2015 przez Lobomann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobomann Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Browar Retkiński Las - Stout 15 Wygląd: Piana drobno pęcherzykowa, szybko opada, słabo zdobi szkło, kolor piękny Aromat: słodowy, kawa zbożowa, skórka chleba Smak: Palony, lekka kwaskowość dodaje rześkości pełny, goryczka niska lekko zalegająca Odczucie w ustach: wysycenie średnie do niskiego, piwo pełne. Wrażenie ogólne: Przyjemne piwo, łatwo się pije, alkohol dobrze ukryty, a jednak obecny (pod koniec picia daje znać), jeżeli 15 to ekstrakt, to trzeba przyznać że jest dość wytrawne, mało informacji na etykiecie. Za dobre piwo mogę z czystym sercem podziękować Edytowane 1 Września 2015 przez Lobomann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobomann Opublikowano 1 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 Browar z Dżonym w Tle - 10 (desitka) Wygląd: Piana drobno pęcherzykowa trwała, ładnie zdobi szkło, piwo mętne, prawie jak pszenica Aromat: słód, słód i jeszcze raz słód. Smak: lekka kwaskowość, goryczka nie obecna Odczucie w ustach: wysycenie wysokie. Wrażenie ogólne: Poczułem się jak bym pił koncerniaka, cóż na tak gorący wieczór w sam raz, ale piwo do gaszenia pragnienia, nie do smakowania. Wad nie wyczułem. w sumie lepiej wypić to piwo na pragnienie niż wodę, od wody jest zdecydowanie lepsze. Na pochwałę zasługuje piękna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lobomann Opublikowano 2 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Browaratorium - Szopenfeldziarz (Session IPA 10,5) Wygląd: Piana drobno pęcherzykowa, szybko opadająca, ciemny bursztynowy kolor, bardzo mętne Aromat: amerykańskie chmiele, słodki, cytrusy, anas Smak: wytrawny, konkretna goryczka, bardzo przyjemna Odczucie w ustach: niskie wysycenie, przyjemne, pomimo niskiego ekstraktu pełne w smaku. Wrażenie ogólne: Tak jak być powinno, ameryka i goryczka, wszystko dobrze ze sobą gra, choć wygląd nie zapowiada tak dobrych wrażeń smakowych. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Cieszę się, że smakowało. Z pianą szału faktycznie nie ma. Nie chciałem dodawać innych słodów prócz pale ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmosiki Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Pobrałem dziś z depozytu:- Stout 15 z Browaru Retkinski Las- APA z Brofaktury- Młot Thora SHIPA od Wotana- 100% peated wood aged ale z BrowaRatoriumW zamian zostawiłem:- 2x Saison (Callisto z Browaru Kosmos)- 2x Session IPA (Perseus z Browaru Kosmos)Ten drugi produkt wykazuje nadpieniestość, więc trzeba uważać. Nie atakuje agresywnie niczym gejzer, lecz bardziej jak lawa z wulkanu - leniwie, acz konsekwentnie wyłazi z butelki. Edytowane 8 Września 2015 przez Kosmosiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wotan Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Witam wszystkich, Wotan z tej strony. To mój pierwszy post na forum, lecz moje dwa piwa (pszeniczne i stout) mogliście już spróbować, dziękuję za wystawione opinie W depozycie zostawiłem 3x weizenbock 3x koelsch 3x single hop ipa (coś mi w tym piwie nie pasuje, lecz nie potrafię tego nazwać , liczę na pomoc) Zabrałem American Oatmeal Amber Ale - brofaktura Belgian Triple - brofaktura Blond Ale - Fuse Weizen - brofaktura APA - brofaktura New Zeland Pale Ale - XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmosiki Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Stout 15 - Browar Retkinski Las Etykieta estetyczna, ale bardzo uboga w informacje. Domyślam się, że "15" to Blg.Piana drobna, ładna, ale dość szybko opada.Zapach kwaskowy, palony, kawy zbożowej. W smaku wytrawne, czuć też kwaskowość palonych słodów.Goryczka w pierwszym odczuciu niewielka, ale dość długa - dochodzi do głosu dopiero później.Całkiem w porządku stout. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmosiki Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) APA - Brofaktura 12*, 5%chmiele: mosaic, galaxy, topazButelkowane 1 września, więc dość świeże.W zapachu aromat słodko-owocowy, przyjemny. W smaku też czułem mocno słodkość. Ciekawe, ale wcale nie męczące. Spoko.Goryczka niewysoka, pojawia się w posmaku i zostaje na dłużej, chociaż wysycenie bardzo niskie.Przyjemne piwo. Odświeżające. Dzięki! Edytowane 17 Września 2015 przez Kosmosiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosmosiki Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Młot Thora - SHIPA Mandarina Bavaria - Wotan Etykieta bogata, z chyba wszystkimi istotnymi informacjami i nawet historyjką. Fajnie!Pierwszy (i drugi ) zapach bardzo fajny, mandarynkowy, ale niedługo potem dochodzi dziwna kwaskowość. Zapach staje się ostrzejszy i smak też poprzez tę narastającą kwaskowość, aż do alkoholowo-winnej kwasowości.Wygląda to jak zepsucie. Podobny efekt miałem z moim, recenzowanym w tym wątku, English Pale Ale "Arystarch", które z początku było niezłe, ale degustowane po pół roku nabrało właśnie takiego winnego skwaśnienia.To ma co prawda "dopiero" nieco ponad cztery miesiące, ale bardzo podobne mam odczucie.Szkoda, bo zapach słodkiej mandarynki zapowiadał się nieźle.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baton Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Browaratorium - to beer or not to beer - 100% peated ale Dwie wersje: podstawowa i wood aged. Wygląd: Ladna pomaranczowa barwa, zamglone, drobno pęcherzykowa piana, redukuje się do pierscienia. Aromat: No torf daje konkretnie. Asfalt, bandaze. Wersja z platkami wydaje sie troche lagodniejsza. Chyba nawet wyczuwam jakies drewno. Smak: Ponownie torf. Oprocz tego lekka slodycz, popiol (?) i lekko wyczuwalny alkohol.Pozostawia dlugi posmak. Ponownie wersja z platkami wydaje sie bardziej ulozona. Odczucie w ustach: Wysycenie niskie, piwo pol pelne. Wrażenie ogólne: Piwo ekstremalne. Torf na 100%. Wersja z platkami wydaje sie byc troche bardziej ulozona. Pilem Nogne 100% peated i bylo mnie ekstremalne. Ciekawy eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Tak z ciekawości - jest coś w tym naszym depozycie? Ostatnio jakoś mało się tu dzieje i nie wiem czy jest po co jechać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Pewnie, że coś jest w depozycie. Ostatnio pojawił się RIS, ale nie pamiętam od kogo. Ja również zostawiłem kilka butelek niemieckiego IPA uwarzonego przez PSPD na festiwalu w Arturówku. Kto chętny niech bierze i degustuje. W zamian wziąłem dwa piwa, prócz opisanego jeszcze Single Hop IPA od Wotana. BROWAR DOMOWY KOSMOS - PERSEUS Session IPA Kolor: bursztynowy, zamglony. Piana: bardzo obfita, drobno i średnio pęcherzykowa, zwarta, trwała. Zapach: przyjemny owocowy, lekko żywiczny, ziołowy, wyraźne aromaty słodowe, karmelowe, lekko opiekane. Smak: jak na ten ekstrakt, to spora pełnia, przyjemne nuty owocowe, również wyraźne akcenty słodowe, karmelowe, goryczka średnia w kierunku wysokiej, cytrusowa oraz ziołowa. Wysycenie: średnie, w kierunku wysokiego. Ogólnie: bardzo udane IPA, nie bardzo lubię w tym stylu tyle karmelu w zasypie, ale tutaj w zupełności mi nie przeszkadza. całość jest lekka, orzeźwiająca o przyjemnym owocowym smaku oraz aromacie. Gratuluję udanego wypustu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael52 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 WOTAN - MŁOT THORA - single hop IPA Kolor: złocisty, zamglony. Piana: bardzo obfita, pojawiła się już przy otwieraniu butelki, zwarta, trwała. Zapach: słodowy, ziołowy, lekkie nuty owocowe, trochę jak by szampańskie, winne. Smak: średnia pełnia, ziołowa goryczka na średnim poziomie, również nuty szampańskie, winne. Wysycenie: bardzo wysokie. Ogólnie: niestety coś złego stało się z zawartością butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajfurke Opublikowano 24 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Zostawiłem 2xWild AIPA, 2xESB, 2xCherry pale ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajfurke Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Browaratorium - German IPA - 15,5blg wygląd: bursztynowy kolor, ładna trwała piana zapach: owoce tropikalne, niezbyt intensywny, no ale taka chyba uroda niemieckiego chmielu smak: solidna, dobra goryczka, w smaku dość słodko-owocowe, wysycenie w sam raz, bardzo pijalne, wziąłem jeszcze jedno i z chęcią wypiję WOTAN - Piękno Freji - Kolsch wygląd: lekko zmętnione, piana trwała i obfita, piwo się przegazowało zapach: nuty słodowe na pierwszym planie, chmielowe w tle smak: goryczka niska, dla mnie prawie nie obecna, piwo smaczne idealne do posiłku RIS KOT 19blg wygląd: barwa czarna, bardzo małe wysycenie, nie za bardzo udało się postawić jakąkolwiek pianę zapach: intensywna kawa, czekolada, tak jak powinno być smak: dobra paloność, goryczka średnia, czuć nuty chmielu w tle (ziemiste aromaty), brakuje trochę oleistości - szkoda, że to jedynie 19blg, przy 25 byłby pełen wypas Kallisto - Saison - Browar domowy kosmos wygląd: jasny bursztyn, dość zmętnione, piana średniopęcherzykowa, piwo lekko przegazowane zapach: estrowy - owocowy, w tle lekko chmielowy smak: goryczka jak na styl w sam raz, orzeźwiający lekko owocowy i przyprawowy smak, choć czuć, że piwo swoją młodość ma już za sobą Edytowane 29 Października 2015 przez rajfurke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Rice IPA 15 Blg - Rosomak widok - bardzo jasne, klarowne aromat - średnio intensywny, przyjemny smak - pełne, rozgrzewające, nagazowanie średnie, intensywna goryczka, zbalansowane ogółem - Bardzo przyjemne piwo! Diego ESB 12 Blg - Z Dżonym w tle widok - jasne,klarowne aromat - nikły smak - pijalne, średnio nagazowane, mało złożone, płaskie w smaku ogółem - piwo poprawne, ale bez rewelacji smakowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Koledzy , wykorzystujac temat - ma ktos z Lodzi , kto nie jest brudasem i dba o czystosc przy zbiorach gestwy jakas niezakazona po jakichkolwiek plynnych? Drozdze WLP, ktore kupilem nie ruszyly na starterze , sa martwe a chcialem zrobic cos w najblizszych dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi