Jarek321 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Black IPA Ignaczew Brewery 16 Blg Piana: mocno nagazowane ( temp. ok. 19C nie schładzałem), piękna bujna piana drobnopęcherzykowa, redukująca się po dłuższym czasiedo kożucha na powierzchni. (Po napełnieniu pokala piana była tak, że wyszła z butelki!) Kolor: bardzo ciemny brąz z refleksami (klarowne), nie czarne Aromat: początkowo wyczułem coś nieprzyjemnego jakby rozpuszczalnikową nutę, która bardzo szybko się ulotniła odsłaniając bardzo przyjemny aromat słodów karmelowych dla mnie identyczny jak w najlepszych polskich porterach(Komes, Żywiec) Ledwo wyczułem bardzo delikatny aromat chmieli amerykańskich. Smak: Brak ostrych smaków palonych(na+), pełne gładkie krągłe mimo nagazowania, delikatnie rozgrzewające, alkohol niewyczuwalny bezpośrednio, wyraźna ale nienachalna goryczka zbalansowana przez pełny słodowy smak oraz słody karmelowe. Podsumowanie: Naprawdę bardzo dobre piwo. Wg mnie ładnie mieści się w stylu Black IPA. Wad jak dla mnie brak. Uwagi: Nagazowanie w warkach o wyższym Blg (14+) rośnie z czasem - piwa o dużym ekstrakcie tak mają, że dochodzą i mocniej się wysycają z czasem. Oczywiście można poprawić odfermentowanie brzeczki przez napowietrzanie (zalecane pow. 12 Blg) ale ja mam z tym osobiście badzo złe doświadczenia. Można też wydłużyć cichą(pdo 15-20 dni) wtedy mocniej odfermentuje i da mniejszy osad w butelce.(będzie się długo nagazowywć - 2tyg i dłużej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dziękuje za ocenę, a co do nagazowania, to sam lubię niskie wysycenie, i w tym przypadku miałem dylemat ile użyć cukru do refermentacji, ( sypie cukier do butelek ) i w końcu dałem 4g na butelkę 0,5l. Uznając że szybko bedzie wypite. Nastepnym razem dam 3g. Do stoutów, porterów daje 2g i wtedy wysycenie jest takie jak lubię. Oczywiście wszystko to pod warunkiem że piwo jest do "końca" dofermentowane. Pozdrawiam kolejnego kolegę z retkini Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek321 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Hefe Weizen 12 Blg - Marek J. Właściwie to Kristall Weizen Widok: piwo idealnie klarowne, nagazowanie średnie, ładna obfita piana, kolor weizenowy - słomkowy Aromat: bardzo fajny balans bananowo-goździkowy, weizenowy zbożowy, aromatów chmielowch brak (+) Smak: zbożowy pszeniczny, drożdżowe posmaki nie wybiają się , łagodne, goryczka na niskim poziomie, delikatnie orzeźwiające, nie odczułem wytrawości mimo wysokiego odfermentowania (2,5 Blg). Podsumowanie: Bardzo smaczne pszeniczne Uwagi: Sądzę, że tak dobry profil smakowy jest zasługą drożdży (Wyaest 3068). Moje weizeny fermentowane na WB-06 były mniej łagodne - bardziej wytrawne, ostrzejsze i mniej przyjemne w smaku. Poza tym te banany... (trudno to uzyskać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dider Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Co tam na stanie się znajduje ? Mógł by ktoś zrobić rekonesans . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Jest to: American witch Irish red Ale Pszenica Pumpkin ale Buldog (Brown Ale - nikiboom) Bock od Brooklyn Ciemne niedogazowane Hefeweizen Polska ipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Bock of Brooklyn (zasadniczo) 18°BLG 8% alk; podwójny koźlak pszeniczny Wygląd: bardzo trwała piana, dodatkowo spotęgowana przez szklankę, w której CO2 wydziela się trochę szybciej niż normalnie, spowodowała, że piwo po nalaniu wyglądało dość niecodziennie. Prezentuje się bardzo ładnie, kolor miedziany, lekko mgliste. Zapach: delikatny banan, nie czuć alkoholu Smak: karmel, toffi, odrobina goryczki dobrze maskują dużą moc piwa. Smaczne, intensywnie słodowe, rozgrzewające piwo. Aromaty chmielowe raczej niewyczuwalne. Osobiście wolałbym, żeby było trochę bardziej gorzkie, albo miało więcej aromatów palonych. Wtedy z chęcią sięgnąłbym po kolejne. Ale w zaproponowanym rozmiarze 0,33l degustacja należała do bardzo przyjemnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Witam wszystkich łódzkich browarników. Jestem tutaj początkujący i póki co robię piwo z brewkitów. Czy mógł bym zanieść na wymianę ze 2 piwka z kitów (np pszeniczne WES, za jakiś czas Barley Wine i Porter Bałtycki z Gozdawy)? Czy interesują was tylko piwa ze słodów według własnych receptur? Nie dodaję do piw cukru, same ekstrakty słodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Według mnie możesz. Piwo to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Też nie widzę przeciwskazań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Byłem dziś w depozycie - zostawiłem dwa golden ale (Bolek). Pobrałem American Witch (kogo? kogo?) oraz wędzone didera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Taka mała uwaga. Jeśli bierzecie piwo z depozytu to napiszcie o tym na forum, to samo z recenzjami, jak wypijecie to naskrobcie parę słów jak wam smakowało lub też nie. Bo potem nie wiadomo co się w depozycie znajduje, ani czy piwko, które się zostawiło ktoś wziął, wypił, wylał czy jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Zostawiłem raz robust porter, raz klona plona, a pobrałem golden ale od lodzermensch. W ogóle z lodzermenschami jestem na bieżąco, czytam własnie ziemię obiecaną, wstyd ale po raz pierwszy Degustacja i opis wkrótce, Edytowane 3 Lutego 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Golden ALe- browar 2 lewe ręce Mocno sykneło przy otwieraniu, piana niezbyt obfita, ale drobna i zostawia kożuch, kolor porańczowy, aromat delikatny, chyba głownie słodowy, może odrobinę estrów czuje, smak jest gładki, nic nie dominuje, goryczka jest delkatna, zrównoważona słodowością, blisko mu do biere de garde z pinty, Nie wiem czy takie było zamierzenie, ale ja nie mam większych uwag. Dobre piwo, gratulację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 5 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 Zamierzeniem było uwarzenie, zbalansowanego ale w stronę słodowości, łatwego w odbiorze piwa górnej fermentacji dla osób, które nie pijają zbytnio piwa lub preferują sklepowe lagery. Testowałem to piwo na kilku takich właśnie osobach, które wcześniej krytycznie określały moje 'wynalazki' i te osoby były zadowolone dlatego zamierzam cyklicznie co jakiś czas robić warkę. Jeśli chodzi o recenzje piw pobranych przeze mnie - jeszcze nie piłem ale jak tylko to zrobię to wrzuce tutaj opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Byłem dzisiaj w depozycie. Zostawiłem: 2x Mocarz IIPA, 2x American Texas Wheat i 2x Czeski Leżak Pobrałem: Pszenicę od Krzyśka9999 (z datą butelkowania 9.06.2013, szkoda, że to piwko tyle stało, bo jak pszenica może być niedobra?), American Witch, Pumpkin Ale( Browar Skog), Proroctwa Sybilli (Browar Ignaczew), Polska IPA (Blog Przy Piwku), Jasne Wędzone (browar Black Angel). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 UWAŻAJ NA PSZENICĘ!!! Wychodzi z butelki... Miałem już dawno ją stamtąd zabrać, ale jakoś nie po drodze mi było. Niedawno ją piłem i aromatów tam już nie uświadczysz, ale wypić się da i nie jest trujące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 UWAŻAJ NA PSZENICĘ!!! Wychodzi z butelki... Miałem już dawno ją stamtąd zabrać, ale jakoś nie po drodze mi było. Niedawno ją piłem i aromatów tam już nie uświadczysz, ale wypić się da i nie jest trujące Najważniejsze, że da się wypić lepszy brak aromatów, niż aromat kiszonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 (edytowane) Właśnie degustuję Krzyśkową pszenicę. Po takim czasie próżno tu szukać weizenowych aromatów, ale jest nieźle. Piana: Nooo... Może mnie nie zaatakowała z butelki, ale na raz piwa mi się nie udało nalać. Jednym słowem obfita, ale niestety brzydka, grubopęcherzykowa. Szybko się zredukowała do korzuszka, który się utrzymuje. Barwa: Słomkowa. Do tego ciężko było uzyskać zmętnienie, bo drożdże mocno się na spodzie zbiły. Zapach: Delikatnie chlebowy, słodowy. Czuć nutę alkoholu. Ogólnie przyjemny nie narzucający się. Wysycenie: W porządku, takie weizenowate. Smak: Słodowy, kwaskowaty. Pozostaje słodowy posmak. Goryczka niewyczuwalna. Szkoda, że wcześniej tego piwa nie pobrałem będąc w depozycie, bo dziś jest całkiem niezłe, a jakby dorzucić do tego banany, to byłaby rewelacja, ale cóż, takie życie. Mimo wszystko wypite z przyjemnością. Twoje zdrowie! Edytowane 6 Lutego 2014 przez Cichus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 Wiem,że wątek nie jest od tego ale z uwagi że zagląda tu kilka osób z Łodzi - ma ktoś oddać około 150 g laktozy - nie ma jej w piwoszarni a dla takiej małej iłości nie zrobię zamówienia ze sklepu internetowego. W ramach rekompensaty moge oddac około 40 g chmielu Spalt Select granulat 2012 i 50 g Marynki 2012. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 6 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 ja nie mam, niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Dziś pobrałem: 1 x Mocarz - Cichy Browar 1 x Single Hop AIPA Centennial (Bitter is the Day) - kogo? Zostawiłem: 2 x stout 15blg (after dark) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Degustacja Mocarza. Piwo... bojowe. Zostałem zaatakowany po otwarciu Niestety praktycznie całość mi wzięła i wylatła z butelki. Na degustację zostało na dnie szklanki. Z tego co zostało: przepiękny aromat cytrusowych chmieli, dalej nieco alkoholu. W smaku czuć mocarność zasypu, potężna kontra słodowa do mocnej, cytrusowej goryczki. No i goryczka alkoholowa na końcu. To tyle... miałem tylko dwa pół-łyczki. Edytowane 7 Lutego 2014 przez roofman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 ma ktoś oddać około 150 g laktozy Mam wolne 500g. Jutro (sobota) po 20 będę w Piwotece, mogę zabrać ze sobą. Tylko zastanów się, czy nie potrzebujesz więcej, bo 150g w 20l (?) to chyba trochę mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 Bede warzył połowe zwykłej warki zatem 150g mi wystarczy. Podłącze się pod zakupy kolegi Cichusa, który właśnie będzie coś zamawiał. Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MimiMaka Opublikowano 7 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2014 (edytowane) Mam dużo laktozy, nie zamierzam nic warzyć z udziałem, chętnie oddam. Edytowane 8 Lutego 2014 przez MimiMaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się