illuzio Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam będę robił stouta owsianego mniej więcej z tą recepturą - słód Pilzneński Strzegom - 4kg - słód Monachijski Typ || Strzegom - 1,5kg - słód Karmelowy 600 Strzegom - 0,2kg - Jęczmień Prażony Strzegom - 0,2kg - płatki owsiane - 400g - chmiel Marynka (PL) - jeszcze policzę ile będzie mi odpowiadało zaczerpniętą z gotowych zestawów ze sklepu piwoszarnia. zacierać będę jak myślę: 10' - 55 stopni C 35' - 63 stopni C 35' - 72 stopnie C (chyba z zapasem bo zapomniałem kupić jodowego wskaźnika skrobii) otóż moje pytanie brzmi następująco. W których minutach do zacierania pasowałoby dodanie słodu karmelowego 600 i jęczmienia palonego? Czy mam je dać już na samym początku? w połowie czy może bardziej pod koniec? Z góry dziękuję za odpowiedź Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez illuzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Karmelowy daj od początku, a palony w zależności jak bardzo chcesz mieć go wyczuwalnego - im wcześniej go dodasz tym bardziej obecny. Ja bym dorzucił z 200g jakiegoś palonego słodu oraz zatarł to infuzyjnie przez godzinę w 69°C + mash-out. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 tutaj mam tylko ten karmel i jęczmień palony, aczkolwiek mam jeszcze słód czekoladowy ciemny więc może go by dodać? Bo niestety nie zamawiam za dużo bo aktualnie moim problemem jest brak śrutownika.. więc kupuje tylko odmierzone ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Czekoladowy też może być. To również palony słód, tylko nieco jaśniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Więc zostawić tak jak jest i dodać powiedzmy 200 gram czekoladowego na około powiedzmy 15 ostatnich minut zacierania? Nie będzie za bardzo palony wyczuwalny razem z tymi 200 gramami jęczmienia palonego?? Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez illuzio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 W instrukcji do gotowych składników pisze 'na ostatnie 15min', potem jeszcze ok 10~15minut 78st i filtrator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 dzięki musiałem jakoś nie doczytać. Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 W instrukcji do gotowych składników pisze 'na ostatnie 15min', potem jeszcze ok 10~15minut 78st i filtrator. Rzeczywiście jest tam tak napisane, ale wtedy palonka jest słabo wyczuwalna. Jeśli illuzio lubisz stouty nie-delikatne, to wrzucaj palone słody od początku zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 wiesz powiem szczerze, stouta w życiu nie piłem więc nie do końca wiem czego chce.. wrzuce na 15 min w 72 stopniach i później będzie jeszcze w 78 stopniach przez 10-15 minut zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się