Arkra Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Przez pomyłkę w źle odczytanej temperaturze brzeczki zadałem drożdże Weast American Ale II 1272. Po chwili o zgrozo badając powtórnie temperaturę stwierdziłem, iż wlałem drożdże do fermentora w temp. 37,5 st C. Zaraz podjąłem intensywne chłodzenie fermentora ale nie wiem czy to nie była "musztarda po obiedzie". Przypuszczalnie zabiłem wszystkie drożdże Chodzi mi po głowie myśl żeby już teraz do schłodzonego fermentora w 20 st C zadać T-58 lub S 33. Tylko takie mam. Planowałem zrobić AIPA 15 blg. co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Kiedy zadałeś drożdże? Nic się nie tworzy na powierzchni brzeczki (piana, bąbelki)? Bardzo duże prawdopodobieństwo, że jednak drożdże nie przeżyły, a nawet jeśli to w tak małej ilości, że ruszą za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Poczekać. Jeżeli dobrze zmierzyłeś temperaturę i faktycznie było tam 37,5°C to ich nie zabiłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Drożdże zadałem wczoraj po południu i jak na razie nic się nie dzieje. Jeśli myślisz że jest choćby promyczek nadziei że ruszy to zostawię na tydzień. Ale obawiam się żeby nie doszło do zakażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Poczekać. Jeżeli dobrze zmierzyłeś temperaturę i faktycznie było tam 37,5°C to ich nie zabiłeś Właściwie to mam mały wybór działań bo za chwilę muszę wyjechać i wrócę za 5 dni. olo333 rozbudziłeś we mnie nadzieję. Może faktycznie zostawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Nie no, na tydzień nie zostawiaj. Z pewnością nie pomogły im gwałtowne zmiany temperatury, które im zafundowałeś - najpierw zadałeś do wyższej temperatury, następnie gwałtownie schładzałeś. Jeżeli już minęło tyle czasu i faktycznie nic się nie dzieje (żadnych śladów piany) to powoli myślałbym o tych S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Właściwie to mam mały wybór działań bo za chwilę muszę wyjechać i wrócę za 5 dni. No to się sprawy komplikują, sprawdź jeszcze raz dobrze czy nic się nie dzieje. Jeżeli cisza, to Twój wybór, ale ja bym dał nową saszetkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Nie no, na tydzień nie zostawiaj. Z pewnością nie pomogły im gwałtowne zmiany temperatury, które im zafundowałeś - najpierw zadałeś do wyższej temperatury, następnie gwałtownie schładzałeś. Jeżeli już minęło tyle czasu i faktycznie nic się nie dzieje (żadnych śladów piany) to powoli myślałbym o tych S-33. Byłem jeszcze raz sprawdzić. Nic się nie dzieje. To chyba zadam s 33. Co będzie jeśli jednak ruszą obydwa szczepy? Eksperyment wydaje się być ciekawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Powiem tak - jak się nic nie przyplącze, to wyjdzie coś smacznego. Gdybyś tej drugiej saszetki nie zadał, to już niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkra Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Ok dzięki, męska decyzja zadaję s 33. Po powrocie opiszę co się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się