nms007 Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Przymierzam się do zacierania Dry Stout'u ale nie mam na stanie chmielu Challenger (30-50g, granulat) a taki jest w tej recepturze. Co mogę użyć zamiast w.w? Do dyspozycji aktualnie mam: - East Kent Goldings (wg opisu z wiki, ten się nadaje, ale ile go dać?) - Cascade - Willamette - Citra - Spalt Select - Lubelski - Marynka - Fuggles - Magnum Wiem, że nie każdy jest typem goryczkowym, ale podałem wszystko co mam w magazynku Ewentualnie jakiś link, artykuł, opracowanie porównujące odmiany chmieli (o ile istnieje coś takiego). Albo jakiś sposób/wzór na dobranie zbliżonego chmielu. ps. W toolkicie piwowara pokazuje, że odpowiednikiem jest niemiecki Perle, ale tego też niestety nie posiadam. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez nms007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Niedawno ktoś podawał taki link z porównaniem: http://www.homebrews...om/hop-profiles A zupełnie przypadkowo dziś się również zainteresowałem Challengerem i trafiłem na taką stronkę: http://beerlegends.com/challenger-hops Edit: doczytałem że zamiennikami są Perle i Northern Brewer - których faktycznie nie masz. Myślę że z tych co masz to East Kent Goldings lub Fuggles tu najlepiej pasuje. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Google moją potęgą: http://byo.com/resources/hops (trzeba wybrać z rozwijanej listy kategorię piwa, w przypadku Stout pokazuje Challenger (U.K.) 6.5-8.5% Northern Brewer, U.S. or German Perle Mild to moderate, quite spicy.) http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php Co do ilości chmielu, wszystko zależy od zawartości alpha kwasów. Wylicz, jaką ilość goryczki chcesz uzyskać i dostosuj ilość chmielu. Z chmieli, które posiadasz, faktycznie jak napisał Stasiek, użyłabym Fuggle albo EKG. Osobiście wybrałabym EKG, ale dlatego, że go lubię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 W dniu 29.08.2013 o 14:29, moria napisał: Google moją potęgą: http://byo.com/resources/hops (trzeba wybrać z rozwijanej listy kategorię piwa, w przypadku Stout pokazuje Challenger (U.K.) 6.5-8.5% Northern Brewer, U.S. or German Perle Mild to moderate, quite spicy.) http://www.brew365.com/hop_substitution_chart.php Co do ilości chmielu, wszystko zależy od zawartości alpha kwasów. Wylicz, jaką ilość goryczki chcesz uzyskać i dostosuj ilość chmielu. Z chmieli, które posiadasz, faktycznie jak napisał Stasiek, użyłabym Fuggle albo EKG. Osobiście wybrałabym EKG, ale dlatego, że go lubię A moze jakas sprawdzona porownywarka z polskimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 30 minut temu, Janciuncio napisał: A moze jakas sprawdzona porownywarka z polskimi? Takie porownywanie jest srednio uzyteczne bo co roku chmiele sie roznia i to co w zeszlym roku moglo byc super w tym moze byc przecietne. DonBeer 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się