mirogster Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) @Pershi Przeciez kolega Dak napisal, ze to mial byc Amber Ale a nie stout. Stouty maja byc czarne jak wegiel. @Dak BIAB mowisz? Ja tez tak warze i nie mam takich problemow. W twoim przypadku, prawdopodobnie ich zrodlem moze byc torba do wysladzania ;p Tzn jest chyba utkana niezbyt gesto. Wiec przepuszcza sporo do kotla. Zastosuj: Ok 1/2 godz. przerwe bialkowa. 1 lyzeczke mchu irlandzkiego 15 min przed koncem gotowania. Po schlodzeniu brzeczki, lekko ja zamieszaj (sterylna lycha) i po ok 20 min dopiero zlewaj z boku, przy sciance a nie z centrum kotla. Alternatywnie, przepusc przez (sterylna) gaze podczas zlewania (np wloz do lejka). Do fermentacji uzywaj wysoko flokulujacych szczepow (polecam Nottingham!!!!!). Ale to zalezy tez od stylu piwa. Po ustaniu burzliwej, przy odczytach zamierzonego koncowego blg. Schlodz piwo do 0-1C przez ok 3 dodatkowe dni. I dopiero wtedy rozlewaj do butelek, ostroznie, nie podnoszac osadow. Powodzenia, napisz czy tym razem bedzie lepiej! PS Oto dowod, ze zwykle PA moze byc klarowne, nawet bez uzycia zelatyny itp. Edytowane 1 Września 2013 przez mirogster Dak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 też miałem problem z klarownością piwa - jedne był ok a inne porażka. Raz Irish Red Ale wyszło tak, że po nalaniu wyglądało jak błoto (smakowało OK). Sprawę załatwił mech irlandzki. Uwadniam łyżeczkę mchu w ciepłej wodzie i 15 minut przed końcem gotowania do gara. Ja na twoim miejscu zacząłbym od wypróbowania mchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 (edytowane) Też używam mech, zazwyczaj 5gr, wsypuję do butelki z gorącą przegotowaną wodą na 4~5godzin, 10-15minut na koniec dodaję. Rewelacji typu górski strumień nie ma ale nie jest jak mleko. Wirowanie po chłodzeniu dużo pomaga, mocny kręcioł kilkuminutowy. Jaką masz gęstwe drożdży po fermentacji? Edytowane 1 Września 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Moja pierwsza warka Dunkelweizen wyklarowała się w butelkach bez zarzutu już po 2 tygodniach. Druga warka Belgian PA stoi już 2 tygodnie i dalej mętne ( coś się tam delikatnie zaczyna od góry). Drożdże brewferm top. Oby dwa piwa stoją w chłodnej piwnicy. Czy to kwestia drożdży.... poczekam jeszcze tydzień a jak nie to włożę je do lodówki - jak ktoś tu radził i zobaczymy... Edytowane 3 Września 2013 przez Amadeuss mirogster 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Wrzuc do jak najnizszej temp. (0-1C). Nie ma bola, zeby nie opadly. To tylko kwestia czasu, czyli obserwuj i sie raduj. Aha, sprawdz czy sa juz odpowiednio nagazowanie!!! Edytowane 3 Września 2013 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) czyli - dzisiaj konsumpcja dzięki i pozdrawiam! ----------------------------------------------------------- 04.09.2013 - wczoraj próbowałem - nagazowane, w smaku bardzo dobre. piana po nalaniu szybko opadła ... ale dunkelweizen ma to samo piana zaraz znika ... Edytowane 4 Września 2013 przez Amadeuss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dak Opublikowano 9 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Problemem była filtracja, teraz się do niej bardziej przykładam Dodatkowo drożdże słabo flokulują. Pobawię się z niskimi temperaturami i zobaczymy jakie będą rezultaty. Dzięki bardzo wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się