adrick Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Witam serdecznie wszstkich forumowiczów. Od pewnego czasu noszę się z zamiarem uwarzenia swojego piwa, na początek z ekstraktów. Jestem laikiem więc będę wdzięczny za rady. Najbardziej lubię piwo o wyraźnej goryczce oraz aromacie owoców tropikalnych IPA, AIPA. Chciałbym zrobić coś podobnego samemu. Mój pomysł to ekstrakt słodowy jasny 3,4 kg, 100 g Cascade i 100 g Chinook. Prosiłbym o pomysł jak przeprowadzić chmielenie i jakich drożdży użyc, czy ewentualnie dodać jakiegoś słodu jeszcze. Będę warzył w garnku 12-14 litrów wieć wiem, że chmielu musi być około 10 % więcej. Docelowo chciałbym osiągnąć brzeczkę 20 litrów. Proszę o wsparcie i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Z tego co widzę to koło 12-13BLG będzie miała warka z takim ekstraktem. Taką APA bym chmielił: 30g Chinook 60' 20g Chinook 30' 30g Cascade 10' 30g Cascade 0' 40g Cascade na zimno IBU na poziomie 70-80 będziesz miał, czyli sporo jak na taki balling. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Usiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 A drożdże Safale S-04 lub US -05 mogą być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zdecydowanie Us05. Przy 12 Blg goryczka będzie bardzo silna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Czytałem, że ktoś przy warzeniu z ekstraktów dodał jeszcze 200 g słodu Caramunich, w jaki sposób to zrobić ? Czy dodać to w muślinowym woreczku, żeby nie trzeba filtrować? I w którym momencie ewentualnie dodać? Myślę, że na samym początku do momentu zagotowania wody, a wyjąć przed dodaniem płynnych ekstraktów?Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Czytałem, że ktoś przy warzeniu z ekstraktów dodał jeszcze 200 g słodu Caramunich, w jaki sposób to zrobić ? Czy dodać to w muślinowym woreczku, żeby nie trzeba filtrować? I w którym momencie ewentualnie dodać? Myślę, że na samym początku do momentu zagotowania wody, a wyjąć przed dodaniem płynnych ekstraktów?Dzięki za odpowiedzi. Poczytaj najpierw o zacieraniu i na razie odpuść sobie ten Caramunich. Co do drożdży to mogą być i S-04, ale tak jak pisał pepek84 US-05 będą lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 dodaj jeszcze z 1,2kg ekstraktu bursztynowego ,na WESach będziesz robił ? dołożył bym też citry albo zamienił za któryś z chmieli całkiem US-05 ładnie się klarują i mocno zbijają na dnie ,fajne drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 tak na WESach, myślałem jeszcze o bursztynowym ale nie za dużo byłoby ekstraktu?A jeśli chodzi o Citre to kiedy jej ewentualnie dodaći ile jako trzeci chmiel do chmielenia które zaproponował Usiu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 A jak to ma być AIPA to ja bym dorzucił jeszcze Citrę na ok 15min......tak z 15g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) Dzięki za wszystkie rady, dodam w takim razie jeszcze Citre. Edytowane 3 Września 2013 przez adrick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 12 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Wyczytałem gdzieś, że jak się ma mały garnek - ja mam około 12 litrów to nie należy dodawać całego ekstratu naraz bo może się skarmelizować - pisało że połowę należy dodać na początku, a drugą 5 minut przed końcem gotowania - oczywiście chodzi mi o plynny ekstrakt. Planowałem powolutku rozpuścić ekstarkt jeden po drugim od razu i zagotować, proszę o wyjaśńienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Gęsta brzeczka łatwiej się przypala i utylizacja chmielu w niej spada. Polecam chmielić połowę ekstraktu, a drugą część dodać na ostatnie 5-10 min. gotowania. Ja sobie jeszcze bardziej upraszczałem życie i dodawałem drugą część ekstraktu już do fermentora. Na to wlewałem nachmieloną brzeczkę i dopełniałem wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2013 Dzięki za wszystkie rady. Ostatecznie zrobiłem następująco : WARKA # 1 21.09.2013 (sobota) godz 19.00 zadanie drożdży temp.28 C BLG brzeczki 12 Słody 2x ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg Chmielenie 60 min 50 g Chinook 60 min 10 g Citra 10 min 30 g Citra 0 min 30 g Citra Na zimno – będzie 30 g Citra Popełniłem błąd. Jakieś zaćmienie mnie ogarnęło, podczas odzyskiwania piwa z chmielin zapomniałem przegotować "odzysku" a użyłem do tego szklanek i sitka wyjętych prosto z szafki. Czy uważacie, że jest duża szansa na infekcję? Dręczy mnie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Szklanki z szafki.... jak Ci blg po burzliwej zejdzie do zera to będziesz miał odpowiedź... że zadałeś również drożdże dzikie (o które w kuchni nietrudno) i będzie niestety duża szansa na późniejsze przegazowanie i wylot piwa z butelek. Temperatura zadania drożdży moim zdaniem nieco za wysoka. To ich oczywiście nie zabije ale może objawić się później w gotowym piwie nieco winnym posmakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Na wiki wyczytałem że drożdże należy zadać <30 C a najlepiej 1, 2 C mniej. Będę wiedział na przyszłość. Czyli teraz czekać, aż w rurce nie będzie bulgać i zmierzyć BLG? Do ilu powinno spaść aby było dobrze? Jeśli spadnie do 0 to mam wylać w kanał? Tak sobie myślę, że może nie będzie tak źle. Temperatura odzyskiwanej brzeczki wynosiła 70-80 stopni kiedy miała kontakt z niezdezynfekowaną szklanka i sitkiem. Co myślicie? Edytowane 22 Września 2013 przez adrick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Nie, nie wylewaj. Nie znaczy że będzie źle, jedynie może być źle. Nie bez przyczyny często przewija się zdanie: "wylać zawsze zdążysz" Jak będzie ewidentny kwach albo szampan to wylejesz. Jeśli temperatura po zadaniu drożdży w miarę szybko opadła to nie powinno się źle dziać. Piwa raczej przez kilka dni nie tykaj, nie zaglądaj. Daj mu spokojnie stać przynajmniej 7 dni i dopiero pomiar zrób. Następnego dnia zrób następny i jeśli blg nie spada to na tą planowaną cichą z chmieleniem. Jeśli masz chmielić w woreczku to nie zapomnij go wygotować - nawet jeśli to nówka wyciągnięta z folii. Po następnym tygodniu rób rozlew do butelek jeśli dalej będzie zdrowo wyglądało. Edytowane 22 Września 2013 przez roofman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 22 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Wielkie dzięki:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 Brzeczkę najlepiej schłodzić do takiej temperatury w jakiej potem mają pracować drożdże, czyli w okolice 20°C. Jeśli chodzi o te nieszczęsne szklanki. Gdy będziesz przygotowywał środek do dezynfekcji fermentora, wężyka, czy co tam jeszcze ma mieć styk ze schłodzoną brzeczką, przelej część do spryskiwacza - nie tylko łatwiej zdezynfekować cały fermentor nie chlapiąc na około, ale i szybko można dezynfekować wszystko co nagle okazuje się potrzebne, jak na przykład te szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Ze spryskiwaczem pomysł na pewno wykorzystam. Zmierzyłem BLG, fermentacja zaczęła się w niedziele w nocy, w czwartek BLG wyniosło 6,5 (z 12). Rurka bulgota już słabiej bo około 2 razy na minutę, widać że piana która miała około 5 cm opadła. W smaku nie czuję kwasu, powiem szczerze że nawet jest nieźle, goryczka intensywna, w aromacie przewaga mango, oczywiście jest mocno mętne. Zamieszałem trochę fermentorem, obecnie stoi w temperaturze 17 C. Szukać jakiegoś cieplejszego miejsca? Czy powinienem się czymś niepokoić? Następny pomiar planuję na sobotę, czego powinienem się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 zostaw w 17 stopniach i nie mieszaj fermentorem. daj mu jeszcze pare dni i dopiero sprawdz BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Po 9 dniach burzliwej przelałem na cichą . BLG wynosiło 4. Dochmieliłem 30 g Citra. Planuję rozlew w weekend czyli po 6-7 dniach. Teraz nadal sprawdzać czy BLG spada?Cichą przeprowadzę w tej samej temperaturze co burzliwą w fermentorze bez rurki i kranika. Jakieś rady, wskazówki? I jeszcze jedno. Odnośnie refermentacji w butelkach. Planuję zrobić roztwór około 500 ml wody z 90 gr cukru dla nagazowania w stopniu 2.2 dla objętości 18,5 litra piwa. Dobrze kombinuję? Edytowane 30 Września 2013 przez adrick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się