karczmarz Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 A suszona to podobno traci nuty cytrynowe, ale to wiem ze słyszenia, specem nie jestem. Masz rację, takie też miałem wrażenie po dodaniu. Mam jeszcze w ogrodzie świeżą, jak się sprężę, to wykorzystam ją w APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 sitono.pl daje d**** po całej linii już 6 tydzień mija od złożenia zamówienia. Niby FB ma wyjść od nich w piątek. Tymczasem witbier powoli kończy burzliwą. Na weekend planuję uwarzyć jeszcze jednego witbiera tym razem w wersji black. Poza tym będziemy ostro wędzić słody i mięcho Tymczasem w lasach jest jeszcze sporo grzybów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 sitono.pl daje d**** po całej linii już 6 tydzień mija od złożenia zamówienia. Niby FB ma wyjść od nich w piątek. A czerwona wstęga czeka.............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 A czerwona wstęga czeka.............. Chyba żyletek będę wcześniej potrzebował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Chyba żyletek będę wcześniej potrzebował To jak by co zgłaszam się po schedę - biorę wszystko jak leci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 (edytowane) #57 Black Imperial Witbier 16o blg (chyba) 4 kg wiedeński 3 kg monachijski II 1 kg płatki pszenne 0,5 kg karmowelowy 300 0,25 kg karmelowy 600 0,25 czekoladowy 400 Dodatki: Premiant 40g 60' Premiant 20g 15' Kolendra 15g 10' Skórka z 1 pomarańczy i cytryny 10' Wyeast Belgian Witbier (gęstwa po warce #55) Mocniejsza, a przede wszystkim czarna wersja witbiera chmieloną bardziej zdecydowanie czeskim chmielem Premiant. Nareszcie wydajność w okolicach 80% choć nie bardzo wiem dlaczego, w dodatku śruta była grubsza niż zwykle. Jeśli piwo okaże się dosyć mocno goryczkowe, to na cichej dodamy do niego amerykańskiego chmielu. Redukcja przepływu brzeczki przez wymiennik zdała egzamin śpiewająco i na wylocie mieliśmy około 23oC. Całość zadana 1l gęstwy wymieszanej z resztą piwa z warki #55, którą również dziś zabutelkowaliśmy. Dodatkowo uwędziliśmy 5kg wiedeńskiego słodu dymem ze śliwki, który pewnie wykorzystamy do jakiegoś ciemnego piwa. Edytowane 20 Października 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 #58 English Pale Ale 11o blg 8kg Pale Ale 4kg Monachijski II 2kg pszeniczny 1 kg Wiedeński 0,3 karmelowy 150 60' - 50g Centennial 30' - 50g Centennial 20' - 40g Fuggles 68l rozlałem na 3 fermentory i dodałem starter British Ale. Black Witbier przelany na cichą. Jest problem z grzaniem, w ciągu godziny temp brzeczki wzrosła tylko o 30oC, trzeba będzie bardziej obudować palenisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Wydajność ok. 70%, wiec całkiem niezła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Wydajność ok. 70%, wiec całkiem niezła. Grubsza śruta w moim przypadku była chyba kluczem do jako takiego sukcesu Ale filtracja 72l w niecały kwadrans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ale filtracja 72l w niecały kwadrans Ja bym ją jednak przykręcił. Przy 20L spowalniam filtrację tak do 60-90min., a przy żytnim to trwała ze sześć godzin; ale faktem jest, że bardzo drobno śrutuję - prawie na mąkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Ja bym ją jednak przykręcił. Przy 20L spowalniam filtrację tak do 60-90min., a przy żytnim to trwała ze sześć godzin; ale faktem jest, że bardzo drobno śrutuję - prawie na mąkę. Czy ja wiem... Jak tylko filtrat jest w miarę klarowny to uwolnijmy potencjał machinerii, a skoro wydajność jest w okolicach 70% to dla mnie jest w zupełności satysfakcjonująca Nie wiem, czy dłuższą filtracją można wiele lub cokolwiek zyskać, z drugiej strony nic się też nie traci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 a skoro wydajność jest w okolicach 70% to dla mnie jest w zupełności satysfakcjonująca Dokładnie tak, najważniejsze to zadowolenie klienta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 #59 Irish Dry Stout Pale Ale - 3,5kg Monachijski II - 3,5 kg Wiedeński - 2kg Pszenica Niesłodowana - 2kg Czekoladowy Jasny 400 - 0,5kg Karmeowy 600 - 0,5kg Carafa II - 0,25kg Jęczmień prażony - 0,25kg Zacieranie: 120' w temperaturze 65' C (pszenica zakwaszona i skleikowana) Chmielenie: Marynka 50g -> 60' Premiant 30g -> 30' Saaz 50g -> 20' Saaz 25g -> 10' Drożdże: Gęstwa po EPA Wyeast British Ale II Trzecia warka na nowej warzelni za nami. Stout w pierwotnej formie, z tą różnicą, że zamiast niesłodowanego jęczmienia użyliśmy pszenicy z Karkonoszy. I przyszedł ten moment, gdy zorientowałem się, że wszystkie fermentory w browarze zostały zalane. Trzeba teraz będzie pogłówkować, aby to wszystko ogarnąć. Filtracja znów przeszła w ekspresowym tempie, choć tym razem przykręciłem lekko zawór filtratora. English Pale Ale został przelany na cichą, a że czekoladowy Dunkelweizen kończy się, to napełniliśmy EPA jeden keg (1 strzał z 10 PSI). EPA zapowiada się świetnie, lekki kwiatowy aromat i niesamowita pijalność, dzięki niskiej zawartości alkoholu (3,5%). Do reszty wiader dodaliśmy pozostały chmiel Fuggles (35g na wiadro). Do Black Witbier dodaliśmy reszstkę Saaz (25g). Black Witbier'a zostawimy na drugi tydzień fermentacji cichej bo po dodaniu chmielu zaczął uchodzić CO2 z piwa bardzo gwałtowanie, a kolejnej partii granatów chcemy już uniknąć. Grzanie częściowo już poprawiłem udało się doprowadzić brzeczkę do wrzenia w około 1h. A po kolejnych 10min brzeczka gotowała się już bardzo gwałtownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Sobota zeszła nam na butelkowaniu i przelewaniu. Najpierw napełniliśmy dwa kegi English Pale Ale, które przez 6 dni były chmielone na zimno. Następnie wzięliśmy się za butelkowanie Black Witbiera. Po raz pierwszy wykorzystaliśmy nowe wiadro do nalewania, które jest wyposażone w nie jeden, a 4 kraniki wraz z zaworkami grawitacyjnymi. Co tam amberowe obniżenie zużycia wody, my tu kilka przeróbek i pyk, wzrost szybkości nalewania butelek o 300%. Co prawda teraz potrzeba przynajmniej dwóch osób do nalewania, ale u mnie nie ma z tym problemu - wspólnie z siostrzenicą napełnialiśmy kolejne skrzynki w mniej niż 10min na jedną. Po godzinie cała robota, łącznie ze sprzątaniem była gotowa. Witbier zapowiada się bardzo ciekawie, choć z Bier Blanche nie będzie miał wiele wspólnego. Zielone piwo jest bardzo alkoholowe i fenolowe - pomimo niskiej tempereatury podczas fermentacji burzliwej, no ale może 38l jest już w stanie wytworzyć wewnątrz fermentora wyższą temperaturę niż 2oC. Piwo na pewno musi poleżeć kilka miesięcy, aby bardziej się zharmonizować, a co dalej, to się zobaczy. Jutro mamy w planach uwarzenie bardzo krzepkiego Portera o ekstrakcie 16oblg. Muszę tutaj pochwalić bardzo strzegomski słód czekoladowy 400 jasny. Można go sypnąć na prawdę sporo bez obawy o wniesienie takiej nieprzyjemnej kwaskowatości. W dodatku ten słód wnosi bardzo przyjemny i silny aromat kawy i paloności. Nie poddaliśmy się również w utrzymaniu wydajności powyżej 70%, dla spokojności zasyp przygotowany jest w oparciu o wydajność 65%. W tym celu ustawiliśmy na 5 stopień śrutownik, aby zwiększyć ilość mąki w śrucie, bo poprzednie 3 warki miały moim zdaniem zbyt małą ilość drobnych frakcji, przez co filtracja przebiegała zbyt szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 #60 Robust Porter 18,5o blg Pale Ale - 8kg Monachijski II - 5kg Pszenica niesłodowana - 2kg Czekoladowy jasny 400 - 1kg Karmelowy 600 - 1kg Melanoidowy - 0,5kg Carafa II - 0,3kg Marynka 60g - 60' Cascade NZ 50g - 10' Gęstwa 3 pokolenie British Ale II 1 fermentor 20oC - 30l 2 fermentor 23oC - 15l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) #61 AIPA 14 blg Monachijski II - 5kg Pale Ale - 5kg Wiedeński - 5kg Pszeniczny - 3kg Pale Ale Maris Otter - 2kg Karmelowy 300 - 1kg Płatki ryżowe - 0,4kg Płatki owsiane - 0,4kg Centennial 100g -> 60' Cascade 50g -> 30' Palisade 50g -> 30' Cascade NZ 50g -> 10' US-05 (starter 1 dniowy, po litrze do każdego wiadra 42l) Fermentacja rozpoczęła się po około 12h od zadania starteru. Edytowane 17 Listopada 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 #63 Christmas Ale 17,5 blg, 40l -> 2 fermentory 19l, 21l Pale Ale - 5kg Pszeniczny - 4kg Pszenica niesłodowana - 3kg Karmelowy 300 - 1kg Karmelowy 600 - 1kg Cukier kandyzowany ciemny 1kg (zrobiony z cukru trzcinowego) Czekoladowy 400 - 0,5kg Chmiele: Palisade 50g - 60' Cascade 20g - 40' Przyprawy 15min gotowane: 2 x przyprawa do piernika Kamis 1 x kolendra Kamis (zmielona bezpośrednio przed dodaniem) 2 x laski cynamonu (świeżo zmielony) Drożdże US-05 - gęstwa po AIPA Świąteczne piwo na sam koniec pierwszej części sezonu. Mam ogromne nadzieje, że uda mi się je przechować w jak największej ilości do następnych świąt. Zeszłoroczne z racji użytych drożdży (T58) wyszło bardzo przyprawowe i nieprzyjemnie ściągające. Efekt ten zanikł dopiero po ponad 9 miesiącach leżakowania. W tym roku planowałem uwarzyć je na British Ale II ale 4 pokolenie tych drożdży było podejrzane - moja wina bo powinienem przemyć ją chociaż raz. Widziałem, że wielu kolegów z forum warzyło z powodzeniem na amerykańskim suszu, więc uznałem, że po AIPA wykorzystam gęstwę właśnie na Christmas Ale. Co do przypraw, to zeszłoroczna edycja miała mnóstwo dodatków, ale w ostatecznym rozrachunku było czuć jedynie piernika. Więc teraz postanowiłem nie kombinować i dodać jedynie przyprawy do piernika i kolendry. Dodatkowo przygotowałem cukier kandyzowany z cukru trzcinowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 AIPA wylądowała w 5 skrzynkach i kegu. Podczas przelewania na cichą w ogóle nie było czuć goryczy w piwie, myślałem, że coś jest nie tak. Jednak zielone piwo tuż przed przelaniem do butelek było fajnie goryczkowe, chociaż ze średnim tylko aromatem amerykańskich chmieli, czego się spodziewałem, bo 50g chmielu na 35l piwa jest raczej przeciętną ilością. Przyjąłem przelicznik 3g cukru na 0,5l piwa. Robust Porter po tygodniu przechowywania w temp pokojowej przeniosłem do pomieszczenia o temp około 9 st. Poszczególne butelki tego piwa są nierównomiernie nagazowane, mam nadzieję, że z czasem się to wyrówna. Świąteczne przeleję jutro na cichą dodając zalaną wrzątkiem kandyzowaną skórkę pomarańczy i korę cynamonu. Posegregowałem resztki butelek i oddzieliłem pojemniki o pojemności 0,5 i 0,3. Jako, że świąteczne chcę leżakować cały rok, to zaleję nim butelki, które bardzo rzadko używam. A na fotce ekipa z działu butelkowania ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 No ale logo to ful wypas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 No ale logo to ful wypas Ręczna robota :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Musze się w końcu do Ciebie wybrać i ocenić wszystko w realu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Drzwi sadyby stoją otworem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Wiem, ale Scheißarbeit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2013 Świąteczne przeniosłem do lagerowania na dodatkowy tydzień. Chyba przesadziłem z pomarańczą na cichej bo wali cytrusem strasznie, a cynamonu nie czuję w ogóle. W sobotę zrobiłem przegląd piw uwarzonych tej jesieni. AIPA już fajnie się nagazowała, niestety słaba gorycz i jeszcze słabszy aromat - czyli słabo tym razem. Mocno czuć alkohol, więc jest szansa, że wraz z leżakowaniem bardziej się skomponuje całość. Robust Porter - udało mi się lekko go nagazować, a przy tym piwo ma bardzo trwałą pianę. Niestety aromaty z cukru kandyzowanego nieco osłabły. No i czuć niestety mocną paloność. Black WItbier - Guma balonowa w płynie. Wszyscy poza mną są zachwyceni tym piwem. No tak daje Huba bubą, że mnie skręca W smaku jednak to piwo najbardziej mi się udało. Lekko kwaskowe, a z drugiej strony mocny charakter ciemnego piwa (paloność). Jedynie szkoda, że bardzo słabo czuć kolendrę. EPA - zalałem nim 3 kegi i trochę butelek. Wersja z kega już na wykończeniu, była niesamowicie pijalna. W butelkach niestety piwo w smaku jest nijakie, mdłe. Dry Stout - To piwo uwarzyłem na szybką konsumpcję i jako dodatek w kuchni. Lekkie, mocno palone - niewiele oferuje - niewiele od niego wymagałem ;-) Gulasz dobry wyszedł na nim. Na przerwie świątecznej zaczynam męczyć belgi. Blonde - Dubbel - Dark Strong Ale Wszystko pójdzie na Ardenach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) #64 Galaxy Pale Ale 13o blg Pilzneński - 8 kg Pszeniczny - 2 kg Monachijski II - 2 kg Karmelowy 30 - 1 kg Carapils - 1 kg Chmielenie: Galaxy - 25g 60' Galaxy - 25g 45' Galaxy - 25g 30' Galaxy - 25g 5' Drożdże Yorkshire #65 Pils 13 blg Pilzneński - 8 kg Wiedeński - 1kg Pszeniczny 1kg Karmelowy 30 - 1kg Carapils 0,7kg Chmielenie: Magnum 30g 60' Vital (13%) 50g 30' Citra 30g 15' Drożdże: Wyeast Bohemian Lager 2l starter A oto warzelnia podczas dekokcji Pilsa. Edytowane 23 Grudnia 2013 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się