karczmarz Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Jak pierwszy raz??????? Do tej pory nie robiłem próby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Twardziel , ja to cienias jestem, od początku jadę na jodynie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Twardziel , ja to cienias jestem, od początku jadę na jodynie. To raczej kwestia zaufania Pokładam ufność, że enzymy zrobią swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Ja zdziwiłem się na moim grodziskim. Po trzech godzinach zacierania nadal próba aż czarna . Dopiero dodatek 0,5kg Pilzneńskiego rozwiązał temat w niecały kwadrans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 #75 American Pale Ale 10 blg, 60l 8kg Pilzneñski (słód z browaru Witnica) 3kg Monachijski II 1kg pszenica nies³odowana 1kg Carapils 0,5kg Karmelowy 30 0,5kg CM Buscuit Chmiele 30g Zeus 60' 25g Centennial 20' 25g Cascade 15' 25g Centennial 10' 25g TNT Hop Blend 5' 25g Cascade 0' (dodane do whirpoola) Korekta wody PH zacieru 5.8 20g siarczanu wapnia do zacierania 2ml kwasu mlekowego do zacieru 3ml kwasu mlekowego do wody do wys³adzania (ph 5.0) Drożdże Wyeast American Ale Starter 2,5l rozdzielony na 2 fermentory po 30l ka¿dy Pierwsze oznaki fermentacji po 2,5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 (edytowane) #76 Whisky Stout 16o blg 5kg Słód whisky mocno wędzony 2kg Pilzneński 2kg Monachijski II 1,5kg Słód żytni 1kg Pszeniczny 1kg Płatki owsiane 0,5kg Special B 0,5kg Karmelowy 600 0,5kg Czekoladowy 400 0,3kg Barwiący (1300 EBC) Korekta wody 30g Węglanu wapnia 15g Chlorek Wapnia 2ml Kwasu mlekowego do wody do wysładzania Chmielenie: 50g Sybilla 60' 50g Sybilla 15' Fermentacja: 30l wlane na placek drożdżowy po APA 20l w osobnym fermentorze, zadane pianą z APA 1,5kg słodu żytniego skutecznie spowolniło filtrację, która trwała ostatecznie ponad 3h. Bardzo szybki start 30l wiadra. Również wiadro z 20l rano już w pełni fermentowało. Na cichej każde wiadro otrzyma po 30g płatków dębowych mocno opiekanych. Edytowane 27 Kwietnia 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 (edytowane) Gratulacje, widziałem, że karkonoskie dymy podeszły we Wrocławiu Edytowane 12 Maja 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Gratulacje, widziałem, że karkonoskie dymy podeszły we Wrocławiu Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) #77 American Wheat 8 blg 50l 5kg Pilzneński 4kg Pszenica Niesłodowana 1kg Słód Pszeniczny Korekta wody: 20g Siarczan Wapnia do zacieru 3ml kwasu mlekowego do zacieru 3ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania PH zacieru po korekcie: 5.5 Chmiele: 5g 60' - Zeus 25g 25' - Citra 50g 10' - Amarillo 50g - Amarillo do whirpoola Drożdże: American Ale II (gęstwa) od kolegi Korzen16 Moja interpretacja amerykańskiej pszenicy. Zdecydowaniej chmielona na goryczkę. Chciałbym uzyskać bardzo niską pełnię tego piwa, stąd spory udział pszenicy względem słodu pszenicznego. Goryczka ma być dosyć intensywna, ale bardzo szybko zanikająca, stąd minimalny dodatek Zeusa, a potem Citry. Na aromat jedynie Amarillo, jeśli chmielenie na aromat w whirpoolu się powiodło, to chyba pominę chmielenie na zimno. Pszenica, której używam ma bardzo intensywny aromat i chciałbym go w tym piwie podkreślić. Trochę się obawiam, czy Amarillo się nie objawi jak w Black Ale, czyli mocno kwiatowo - bardzo mi to przeszkadzało w tym piwie. Może Citra mu pomoże. Warkę super fajnie się dziś warzyło i tak sobie teraz myślę, że w sumie mało warzę lekkich piw, a bardzo je lubię konsumować. Edytowane 18 Maja 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 #78 American Amber Ale 11o blg, 50l 8kg Pilzneński 2kg Monachijski II 2kg Pszeniczny 1kg Carablond 0,5kg Karmelowy 30 Korekta wody 3 ml kwasu mlekowego do zacieru (brak pomiaru PH zacieru) 3 ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania Chmielenie 20g Zeus 60' 20g zeus 40' 50g Chinook 30' 20g Chinook 15' 50gChinook + 20g Saaz + 20g Citra chmielenie w whirpool 20g chlorku wapnia do gotowania. Drożdże: American Ale II (30l wlane na placek + 20l wlane do częście gęstwy z American Wheat) To ostatnie piwo w sezonie 2013/2014. Pozostało jedynie butelkowanie poprzednich warek. Zacząłem i skończyłem sezon na lekkich piwach. Pierwszy sezon na nowym sprzęcie. Już mam milion pomysłów na jego upgrade, mam nadzieję, że chociaż z jednym uda mi się uporać. Główny cel do jesieni, to przygotować wentylację wydajną na tyle, aby można było warzyć bezpośrednio w pomieszczeniu, gdzie znajdują się fermentory. Muszę także popracować nad stratami ciepła, co obecnie są wg. mnie spore. Z mieszadłem jak zwykle pewnie się nie wyrobię. Jeśli się wszystko powiedzie, to jesień zacznę od piw wyspiarskich. Wypracowałem kilka receptur, które chciałbym powtórzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się