Skocz do zawartości

Karczmarz warzy DB Goldbach


Rekomendowane odpowiedzi

#75 American Pale Ale 10 blg, 60l

 

8kg Pilzneñski (słód z browaru Witnica)

3kg Monachijski II

1kg pszenica nies³odowana

1kg Carapils

0,5kg Karmelowy 30

0,5kg CM Buscuit

 

Chmiele

30g Zeus 60'

25g Centennial 20'

25g Cascade 15'

25g Centennial 10'

25g TNT Hop Blend 5'

25g Cascade 0' (dodane do whirpoola)

 

Korekta wody

PH zacieru 5.8

20g siarczanu wapnia do zacierania

2ml kwasu mlekowego do zacieru

3ml kwasu mlekowego do wody do wys³adzania (ph 5.0)

 

Drożdże

Wyeast American Ale

Starter 2,5l rozdzielony na 2 fermentory po 30l ka¿dy

 

Pierwsze oznaki fermentacji po 2,5h.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#76 Whisky Stout 16o blg

 

5kg Słód whisky mocno wędzony

2kg Pilzneński

2kg Monachijski II

1,5kg Słód żytni

1kg Pszeniczny

1kg Płatki owsiane

0,5kg Special B

0,5kg Karmelowy 600

0,5kg Czekoladowy 400

0,3kg Barwiący (1300 EBC)

 

Korekta wody

30g Węglanu wapnia

15g Chlorek Wapnia

2ml Kwasu mlekowego do wody do wysładzania

 

Chmielenie:

50g Sybilla 60'

50g Sybilla 15'

 

Fermentacja:

30l wlane na placek drożdżowy po APA

20l w osobnym fermentorze, zadane pianą z APA

 

1,5kg słodu żytniego skutecznie spowolniło filtrację, która trwała ostatecznie ponad 3h. Bardzo szybki start 30l wiadra. Również wiadro z 20l rano już w pełni fermentowało. Na cichej każde wiadro otrzyma po 30g płatków dębowych mocno opiekanych.

Edytowane przez karczmarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#77 American Wheat 8 blg 50l

 

5kg Pilzneński

4kg Pszenica Niesłodowana

1kg Słód Pszeniczny

 

Korekta wody:

20g Siarczan Wapnia do zacieru

3ml kwasu mlekowego do zacieru

3ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania

 

PH zacieru po korekcie: 5.5

 

Chmiele:

5g 60' - Zeus

25g 25' - Citra

50g 10' - Amarillo

50g - Amarillo do whirpoola

 

Drożdże:

American Ale II (gęstwa) od kolegi Korzen16

 

 

Moja interpretacja amerykańskiej pszenicy. Zdecydowaniej chmielona na goryczkę. Chciałbym uzyskać bardzo niską pełnię tego piwa, stąd spory udział pszenicy względem słodu pszenicznego. Goryczka ma być dosyć intensywna, ale bardzo szybko zanikająca, stąd minimalny dodatek Zeusa, a potem Citry. Na aromat jedynie Amarillo, jeśli chmielenie na aromat w whirpoolu się powiodło, to chyba pominę chmielenie na zimno. Pszenica, której używam ma bardzo intensywny aromat i chciałbym go w tym piwie podkreślić. Trochę się obawiam, czy Amarillo się nie objawi jak w Black Ale, czyli mocno kwiatowo - bardzo mi to przeszkadzało w tym piwie. Może Citra mu pomoże. Warkę super fajnie się dziś warzyło i tak sobie teraz myślę, że w sumie mało warzę lekkich piw, a bardzo je lubię konsumować.

Edytowane przez karczmarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#78 American Amber Ale 11o blg, 50l

 

8kg Pilzneński

2kg Monachijski II

2kg Pszeniczny

1kg Carablond

0,5kg Karmelowy 30

 

Korekta wody

3 ml kwasu mlekowego do zacieru (brak pomiaru PH zacieru)

3 ml kwasu mlekowego do wody do wysładzania

 

Chmielenie

20g Zeus 60'

20g zeus 40'

50g Chinook 30'

20g Chinook 15'

50gChinook + 20g Saaz + 20g Citra chmielenie w whirpool

 

20g chlorku wapnia do gotowania.

 

Drożdże:

American Ale II (30l wlane na placek + 20l wlane do częście gęstwy z American Wheat)

 

To ostatnie piwo w sezonie 2013/2014. Pozostało jedynie butelkowanie poprzednich warek. Zacząłem i skończyłem sezon na lekkich piwach. Pierwszy sezon na nowym sprzęcie. Już mam milion pomysłów na jego upgrade, mam nadzieję, że chociaż z jednym uda mi się uporać. Główny cel do jesieni, to przygotować wentylację wydajną na tyle, aby można było warzyć bezpośrednio w pomieszczeniu, gdzie znajdują się fermentory. Muszę także popracować nad stratami ciepła, co obecnie są wg. mnie spore. Z mieszadłem jak zwykle pewnie się nie wyrobię. Jeśli się wszystko powiedzie, to jesień zacznę od piw wyspiarskich. Wypracowałem kilka receptur, które chciałbym powtórzyć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.