..::maniek::.. Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ile trzeba by było dodać lasek wanili do warki ok. 22l, żeby smak i aromat był wyczuwalny w piwie ? Jak długo trzeba by było ją gotować ? Może ktoś z Was ma doświadczenie z takim piwkiem i poda jakieś cenne wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Proponuję aromat spożywczy, tylko naturalny a nie "wanilinowy". Można sobie dokładnie dozować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Proponuję aromat spożywczy, tylko naturalny a nie "wanilinowy". Można sobie dokładnie dozować. Rozwijając ten temat, czemu nie zrobić sobie aromatu samemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 ja robiłem stout z wanilią i dawałem 3 laski na 40l - 7 dni na cichej. Aromat był dość intensywny i długo się układał, ale efekt finalny (po 9 miesiącach) był super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 ja robiłem stout z wanilią i dawałem 3 laski na 40l - 7 dni na cichej. Aromat był dość intensywny i długo się układał, ale efekt finalny (po 9 miesiącach) był super. Czy jakoś dezynfekowałeś te laski? np w alkoholu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 No właśnie tylko rozkroiłem zalałem wrzątkiem i wrzuciłem do fermentorów. W prawdzie nie miałem infekcji, ale myślę, że lepsza dezynfekcja wanilii była by wskazana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ja do stouta czekoladowego osobiście dawałem poprostu rozciętą prosto z opakowania (nóż był zdezynfekowany). Sugerowałem się wypowiedzią A. Sadownika w FAQ Browamatora: "Oryginalnie zapakowana laska waniliowa zapewne jest wolna od groźnych skażeń mikrobiologicznych (wanilina jest związkiem z klasy fenoli, które ogólnie mają właściwości bakteriobójcze)." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ale dodawaliście tylko na cichą czy do chmielenia też? A i czy nie będzie ta wanilia w laskach szkodziła pianie bo raz sobie robiłem wódkę waniliową i w tym celu wrzuciłem laskę do butelki a po jakimś czasie zaczęły mi pływać takie oleiste czarne oczka w butelce a jak wiadomo tłuszcz działa destrukcyjnie na pianę (no chyba, że ta wydzielina z wanilli nie jest tłusta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 ja dawałem tylko na cichą, nie wiem, czy jest sens dawania do gotowania, bo tego nie sprawdzałem. Co do piany, to była nie za wysoka, ale też z powodu niskiego wysycenia. Wydaje mi się, że ekstraktywność tłuszczy w niskiej temperaturze oraz przy niskim % alkoholu będzie niewielka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::maniek::.. Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ok dzięki za podpowiedzi a teraz to samemu trzeba bedzie spróbować uwarzyć. Mam nadzieję, że na zimowe wieczory nada się idealnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 na zimowe wieczory nada się idealnie jasne, będzie jak znalazło na listopad 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się