pan_czarny Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Widzi mi sie taki przepis, moze ktos moglby wspomoc radą? 4.5 kg Pale Ale 0.4 kg Carafa II 0.4 kg jęczmień palony 0.3 kg płatków owsianych chmielenie: 30 g Simcoe podczas gotowania, 20 g podczas zimnej, a jak fantazja poniesie to moze nawet dodam resztek z poprzedniego sezonu :o). drożdże S-04. Calosc kalkulowana w Brewer's Friend. Wątpliwości: nie za duzo tej Carafy i palonego jęczmienia (15%)? Płatki owsiane obecne w zasypie celem poprawy pienistości i nadania piwu aksamitnosci, slusznie? Moze warto cos zmienic w recepturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 no jęczmienia to sporo,myślę że 0,25 by starczyło ,a płatków możesz spokojnie 0,4 - 0,5kg dołożyć ewentualnie jeszcze jęczmienia na końcu dla koloru może dosypać że by za "jasne"nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Możesz dorzucić czekoladowego. Bardzo dobry przepis podawał Scooby_brew, skopiowałem i było super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 A ile polecasz dac czekoladowego, zeby byl wyczuwalny w smaku? Przejrzalem zapasy przed zamowieniem (ktore juz niestety zostalo zlozone) i lekko zmodyfikowalem przepis: 4 kg German - Pale Ale 0.35 kg German - Carafa II 0.25 kg United Kingdom - Roasted Barley 0.2 kg American - Chocolate Malo tego czekoladowego, ale po prostu tyle mialem w zapasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 moja twórczość - w mojej ocenie bardzo dobre, ale Piwowar Battle nie wygrało: ) American stout - interpretacja Back in Black scooby_brew - warzone na Piwowar Battle w sierpniu. 4,6 pale ale; 0,45 kg crystal; 0,45 kg płatków owsianych; 0,45 czekoladowy; 0,1 jęczmień palony. Zacieranie: 65-66 st. C - 100 min. Słód czekoladowy i palony jęczmień dodane 12 min przed końcem zacierania. Płatki zacierane następująco: podgrzewanie 40-80 st. C; 80 st. C - 10 min. Czas gotowania: 70 min. Chmielenie: Chinook - 30 gr - 60 min; Cascade - 40 gr. - 45 min; Cascade - 30 gr. - 20 min; Cascade - 30 gr. - 5 min. Drożdże - US 05. Otrzymałem 23 litry, 14, 5 Blg. Fermentacja 14 dni, zeszło do 4,5 Blg. Po zabutelkowaniu wyszło 35 jednostek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się