Skocz do zawartości

American Stout po mojemu


pan_czarny

Rekomendowane odpowiedzi

Widzi mi sie taki przepis, moze ktos moglby wspomoc radą?

 

4.5 kg Pale Ale

0.4 kg Carafa II

0.4 kg jęczmień palony

0.3 kg płatków owsianych

 

chmielenie: 30 g Simcoe podczas gotowania, 20 g podczas zimnej, a jak fantazja poniesie to moze nawet dodam resztek z poprzedniego sezonu :o).

drożdże S-04.

 

Calosc kalkulowana w Brewer's Friend. Wątpliwości: nie za duzo tej Carafy i palonego jęczmienia (15%)? Płatki owsiane obecne w zasypie celem poprawy pienistości i nadania piwu aksamitnosci, slusznie?

 

Moze warto cos zmienic w recepturze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ile polecasz dac czekoladowego, zeby byl wyczuwalny w smaku?

 

Przejrzalem zapasy przed zamowieniem (ktore juz niestety zostalo zlozone) i lekko zmodyfikowalem przepis: 4 kg German - Pale Ale 0.35 kg German - Carafa II 0.25 kg United Kingdom - Roasted Barley 0.2 kg American - Chocolate

 

Malo tego czekoladowego, ale po prostu tyle mialem w zapasie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja twórczość - w mojej ocenie bardzo dobre, ale Piwowar Battle nie wygrało: )

 

American stout - interpretacja Back in Black scooby_brew - warzone na Piwowar Battle w sierpniu.

4,6 pale ale;

0,45 kg crystal;

0,45 kg płatków owsianych;

0,45 czekoladowy;

0,1 jęczmień palony.

Zacieranie: 65-66 st. C - 100 min. Słód czekoladowy i palony jęczmień dodane 12 min przed końcem zacierania. Płatki zacierane następująco: podgrzewanie 40-80 st. C; 80 st. C - 10 min.

 

Czas gotowania: 70 min.

Chmielenie:

Chinook - 30 gr - 60 min;

Cascade - 40 gr. - 45 min;

Cascade - 30 gr. - 20 min;

Cascade - 30 gr. - 5 min.

Drożdże - US 05.

Otrzymałem 23 litry, 14, 5 Blg. Fermentacja 14 dni, zeszło do 4,5 Blg. Po zabutelkowaniu wyszło 35 jednostek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.