bronek Opublikowano 29 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 (edytowane) Hello, czy nanosiłeś przegrodę/ placek filtracyjny z grubszej ziemi na filtr ?- nie jaka gradacja- nie mam pojęcia pisze tylko F50 na tej co użyłem jaki przepływ na pompie- relatywnie szybki jaki przepływ po namuleniu ziemi- pod koniec znacznie zwolniło i tak sobie pomyślałem, że ta pompka raczej się nie nada czy ziemia odkładała się na filtrze podczas filtracji własciwej ?- tak czy ziemia przechodziła przez filtr ?- zakładam że nie, ale jeżeli przechodzi w bardzo małych ilościach organoleptycznie nie została wykryta pytań może byc wiele, najlepiej opisz jak i co robiłeś- Ogólnie to już opisałem wyżej. 25g ziemi zalałem wrzątkiem, i rozmieszałem z połowie szklanki. Wlałem zawartość do ferm i zamieszałem i po 5 min do filtrowania. Piwo miało jakieś 10 C. aa już widzę pierwszy błąd. zastosowałeś uszczelki pod obie końcówki wkładu filtracyjnego ? Też o tym myślałem, ale w końcu obudowa filtra ma wypusty do których wchodzi wkład. Po dokręceniu ma być ok. Wszak to filtr do wody do 8 bar. Edytowane 29 Marca 2013 przez bronek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tolo Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Podepnę się pod temat, żeby nie mnożyć wątków, bo w temacie klarowania mam pytanie. Odkąd nie zlewam piwa na cichą (a przetrzymuję je dłużej w fermentorze z burzliwej) mam wrażenie, że piwa gorzej mi się klarują (nie używam żelatyn, krzemionek, schładzania itp.). Wcześniej, po zlaniu na cichą osiadało więcej drożdży, piwo po tych 2-3 tygodniach było chyba klarowniejsze. Teraz przy dnie mam część mocno mętną, a powyżej oddzielone dość wyraźnie warstwa piwa mocno opalizującego. Ta granica się zmienia, czasem jest to pół/pół, czasem od dna 1/3, a czasem 2/3, prawdopodobnie zależy to od temperatury, która waha mi się w granicach 1-2°C. Czy różni się czymś klarowanie piwa zlanego znad osadu do czystego fermentora czy po prostu mam takie dziwne wrażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 30 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Podepnę się pod temat, żeby nie mnożyć wątków, bo w temacie klarowania mam pytanie. Odkąd nie zlewam piwa na cichą (a przetrzymuję je dłużej w fermentorze z burzliwej) mam wrażenie, że piwa gorzej mi się klarują (nie używam żelatyn, krzemionek, schładzania itp.). Wcześniej, po zlaniu na cichą osiadało więcej drożdży, piwo po tych 2-3 tygodniach było chyba klarowniejsze. Teraz przy dnie mam część mocno mętną, a powyżej oddzielone dość wyraźnie warstwa piwa mocno opalizującego. Ta granica się zmienia, czasem jest to pół/pół, czasem od dna 1/3, a czasem 2/3, prawdopodobnie zależy to od temperatury, która waha mi się w granicach 1-2°C. Czy różni się czymś klarowanie piwa zlanego znad osadu do czystego fermentora czy po prostu mam takie dziwne wrażenie? Najlepiej zlać na cichą i wsadzić fermentor na dobę przed rozlaniem do zimnej wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Dla mnie piwa klarują się tak samo, jedyna różnica to to, że po burzliwej czasami zostają drożdże na ściankach fermentora i wygląda na mniej klarowne. Czasami mam wręcz wrażenie, jakby piwa trzymane do rozlewu nad drożdżami były finalnie bardziej klarowne. Oceniam tu finalny efekt w butelkach. PS. Przy czym zlewanie na cichą jest częścią, z której zrezygnowałem po iluś tam warkach, więc lepsza klarowność może być wynikiem ogólnej poprawy umiejętności. Edytowane 31 Marca 2016 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Ta granica się zmienia, czasem jest to pół/pół, czasem od dna 1/3, a czasem 2/3, prawdopodobnie zależy to od temperatury, która waha mi się w granicach 1-2°C. Nie wiem jak wielki masz fermentator, ale tego jak bym to nazwał mułu masz strasznie dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się