rosiak Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Ano troche kombinuje, ale chyba ktos kto robil te plytki tez pewnie kombinowal? I nie zamieniam sobie ot tak elementow z glowy, po prostu jest pare projektow tej plytki i rozni ludzie uzywaja innych elementow, pierwsze plytki zakladaly tylko BC337 transystory a nastepne juz maja i te i MOSFETy. Dodalem tez kondensatory na plytke. O wszystkim staram sie dokladnie czytac i wiem kiedy co zastosowac i dlatego jezeli cos jest dla mnie nie jasne pytam was. Nawet gdybym tego nie zastosowal bede mial juz wieksza wiedza dlaczego zmieniono takie na inne a nie inaczej Mam nadzieje ze rozumiesz moj punkt widzenia. Tak jak pisalem dla mnie projektowanie tej plytki to i wielka frajda i spora nauka czegos co mnie zainteresowalo, wiec to nie tak ze chce szybko zlozyc i miec gotowe Jeśli lubisz sobie zycie utrudniac to kombinuj Tylko pamietaj ze tamte projekty byly juz testowane i dzialaja poprawnie, a po zmianach cos moze niedomagac. Powodzenia w pracy, jak cos to pytaj smialo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Juz chyba wiekszosc tego co chcialem to wiem co i jak, zaglebilem sie ostatnio w MOSFETy doglebnie fajne sa Staralem sie zrozumiec po co to wszystko na plytce, co mi daje, jakie korzysci itd, wiec juz znam funkcje kazdego elementu. Duzo jest przydatnych rzeczy na stronach pojektow ardbira, brauduino i tego "Kontrolera Mateusza" duzo tez informacji jest na forum Arduino. Pewnie jeszcze bede was troche meczyl jak juz bede wszystko skladal i podpinal a na pewno juz przy konfiguracji PID Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 Nie wiem czy widzieliście coś się ruszyło z ArdBirem. Chcą zaimplementować bluetooth i jak widzę płytka prototyp już powstała (BTW dalej stosują same BC337 ). wersja 2.8.4 ale chyba dopiero pracuja nad tym zeby dzialalo, ale moze warto juz pomyslec o portach na bluetooth przy projektowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 A może jeszcze sterowanie ze smartphona do tego i frytki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 2 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 chyba po to jest bluetooth ale z tego co widze chłopaki się chyba pokłócili i mozliwe że projekt będzie zawieszony. Wart uwagi jest jeszcze CraftBeerPi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 4 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2016 sprawdzilem CraftBeerPi, jest bardzo fajny, podlaczylem SSR bezposrednio pod piny poki co aby przetestowac i fajnie smiga i ma przyjemny interfejs oraz autor jest bardzo pomocny i implementuje prawie wszystkie uwagi, projekt aktywnie sie rozwija. Podobna plytka co do Ardbira moze powstac i bedzie juz duzo lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 5 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) Lutowanie tych skurkowańców to zło.2 płytki już poszły, zostało 6. Edytowane 5 Maja 2016 przez Sadowski25 plipa_ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Nie narzekaj, dla mnie lutowanie SMD jest przyjemniejsze niż THT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Bo pewnie masz stację lutowniczą na ciepłe powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Akurat mam HotAira ale to się do lutowania ni cholerę nie nadaje, tylko kolba. Przy grocie 0,7mm jestem w stanie lutować każdą pierdołkę Za to do rozlutowywania to HotAir jest niezastąpiony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spiewaczek1 Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 THT? Czyżby kolega z podobnej branży. Takie odejście z tematu Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) wydaje mi się że THT to skrót tylko od Through-hole technology, czyli.... przez dziurkę swoją drogą jak ktoś ma ochotę to tutaj płytka która zaprojektowałem: https://github.com/terragady/ArdBir Jest pod Arduino Nano (który jest po prostu tańszy od Uno ~2$)ale z normalnymi THT elementami. Dałoby sie zrobić mniejszą ale po co skoro i tak jest wielkości wyświetlacza. Płytki będa u mnie w przeciągu tygodnia czy dwóch i będe miał nadmiar 14 szt niebieskie i żółte do wyboru jakby ktos miał ochotę, odsprzedam po kosztach z darmową wysyłką listem, ew mogę dorzucić elementy które mi zostały, na pewno mam sporo diod, zresztą można zamówić z aliexpress po taniości elementy. Edytowane 6 Maja 2016 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi80-11 Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 ATMEGA 32 za parę zł do tego kilka elementów plus lcd nawet 2x16 lub 4x20 za 15zł (aliexpress) i mamy cały sterownik ;-) Nie trzeba żadnych Arduino ;-) U mnie po modyfikacjach softu Ardbira sterownik zrobiony na płytce uniwersalnej (miała być tylko do testów) działa od roku ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) arduino tez kosztuje pare zlotych a nie trzeba miec programatora Płytę główną do PC też można zrobić na płytce uniwersalnej i plątaninie kabli tak jak i wszystkie płytki ale to chyba za bardzo estetycznie nie wyglada i zajmuje trochę wiecej miejsca? Można też podpiąć SSR od razu do pinów, wszystko jest w celu optymalizacji, estetyki i żeby wszystko ładnie do pudełeczka sobie schować Edytowane 6 Maja 2016 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Z tego co widzę zorientowanych w temacie jest kilku zapaleńców . Postępy jakieś też są . A może dla dobra idei forum zdecydować która wersja jest najkorzystniejsza dla szerszej grupy . Z mojego punktu patrząc to z płytkami i ich połączeniem ze sobą dam radę ale jest problem z właściwym oprogramowaniem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) ostatnia wersja to 2.8.3RC i poki co innej nie będzie pamiec zajeta w 99%. Widziałem tajwańską wersje bardzo podobna z podobno dużymi usprawnieniami i obsługującą bluetooth. Ardbir jest tak napisany że ciężko cokolwiek zmienić aby nie popsuć W sumie to nie wiem do konca o co pytasz bo wersja jest tylko w sumie jedna. EDIT: Aha chodzi Ci o płytki? No to wersji jest parę i każda działa tak samo, są wersję z Arduino Mega, Uno, Nano, Nano z SMD itd. Wybór należy już do Ciebie co Ci lepiej polutować, złożyć itd. Edytowane 7 Maja 2016 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jun22 Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) ostatnia wersja to 2.8.3RC i poki co innej nie będzie pamiec zajeta w 99%. Widziałem tajwańską wersje bardzo podobna z podobno dużymi usprawnieniami i obsługującą bluetooth. Ardbir jest tak napisany że ciężko cokolwiek zmienić aby nie popsuć W sumie to nie wiem do konca o co pytasz bo wersja jest tylko w sumie jedna. EDIT: Aha chodzi Ci o płytki? No to wersji jest parę i każda działa tak samo, są wersję z Arduino Mega, Uno, Nano, Nano z SMD itd. Wybór należy już do Ciebie co Ci lepiej polutować, złożyć itd. Kolega Gwynbleidd bardzo dużo rozjaśnił temat wrzucając płytkę sterującą na Nano .I o to chodzi niech wiedza idzie w lud . Dlatego tak dociekam ,która wersja ostatecznie jest polecana bo moje pytanie głównie wiąże się z programem do danej wersji. Ostatecznie celowałbym w Arduino Nano . Modułowo tak to rozumiem :zasilacz+Nano+wyswietlacz+przyciski4x1+DS18B20 . Jaki element wykonawczy tu zastosować ? Może jest coś gotowego bo jak dotychczas na Aliexp.... widziałem płytki na przekaźnikach . Edytowane 7 Maja 2016 przez jun22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Program jest taki sam do każdej wersji, wszystko jest połączone praktycznie tak samo ew piny się różnią ale to nic wielkiego. U mnie mam dwa elementy wykonawcze, SSR 25A oraz zwykły Songle 12V, ten taki z samymi nóżkami bez płytki dodatkowej bo jej nie potrzebujesz, wszystko już masz na płytkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plipa_ Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 witam, mam pytanie co do SSR. 25A czy 40A? rozumiem ze jest to zalezne od tego jaka grzalke bedzie obslugiwal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 jak kupujesz z ali to i tak nie dostaniesz 40A tylko 25A z naklejka 40 wiec i tak nie warto, pozatym to sa podrobki wiec licz sie z tym ze sie moga spalic przy pierwszym lepszym wiekszym poborze Moze lepiej kupic w polsce z zaufanego zrodla? Ja zaryzykowalem z ali i wiele osob tez i jakos dziala, ale sa tez zdjecia spalonych elementow. 25A do 2000W w zupelnosci wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plipa_ Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 dzieki, Nabylem plytke u kolegi Sadowski25 i zabieram sie za kompletowanie elementow. Bede informowal o postepie prac moze komus sie to przyda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosiak Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ktos poskladal juz sterownik Sadowskiego25? Jak to wyglada z wyswietlaczem i jak sie sprawuje? Prosze o foto i filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pijany Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Ja czekam na elementy jak uda się poskładać to mogę się podzielić foto/wideo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sadowski25 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 rosiak: nie jestem autorem płytki, tylko jeofarmer z homebrewforums.Ja tylko zamówiłem wykonanie płytek i razem z autorem znalazłem dostępne u nas zamienniki mosfetów. ( bo były tam totalnie jankeskie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Taki mam maly pomysl aby troche rozwinac ArdBira o wifi i wykres temperatury. Czy mozna dolozyc modul ESP8266 i podpiac pod niego ten sam czujnik temperatury? W sensie ze jeden czujnik jest podpiety do ardbira oraz do ESP8266? Tylko DATA pin oczywiscie. Wtedy mozna by bylo prosty soft wklepac na modul WIFI i utworzyc na nim serwer HTTP i przez siec czy internet sobie spogladac na temp i wykresy temp np w celu optymalizacji PID. Mozna uzyc thingspeak, plotly czy czegos podobnego. Powinno to byc wykonalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi